Vogelperspectief en Kikkerperspectief

Fotograferen met kikvorsperspectief en vogelperspectief

Sjoerd Booij - Oprichter FotografieBeginner.nl

Wil je jouw foto’s net dat beetje extra geven? Door het gebruik van verschillende perspectieven kun je het gevoel van je foto sterk beïnvloeden. Bekende technieken zoals het kikvorsperspectief en vogelperspectief veranderen hoe je onderwerp overkomt. Of je nu je onderwerp imposanter wilt laten lijken of juist wilt laten zien hoe klein het is in zijn omgeving, een verandering in standpunt kan een wereld van verschil maken.

Gratis eBook
9 Fotografie Basistips

Als jij wilt weten hoe deze perspectieven invloed uitoefenen op jouw foto’s en hoe je ze zelf kunt toepassen, lees dan snel verder.

Download GRATIS eBook – 9 Basistips voor Mooiere Foto’s

Maximaal 1x per week een nieuwsbrief en geen spam! Afmelden kan in elke nieuwsbrief.

Wat is het kikvorsperspectief?

Het kikvorsperspectief noemen we in de volksmond ook wel het kikkerperspectief. Als je dit perspectief in je foto’s wilt gebruiken, zul je een laag standpunt moeten kiezen ten opzichte van je onderwerp. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld liggend of gehurkt op de grond zal fotograferen.

Definitie kikvorsperspectief:

  • Kikvorsperspectief / kikkerperspectief – Fotograferen met het kikvorsperspectief betekent dat je camera zich lager bevindt dan het onderwerp dat je fotografeert. Door te fotograferen met een laag camerastandpunt, lijkt het alsof je door de ogen van een kikker fotografeert.
Door dit gebouw vanaf de grond te fotograferen, maak je gebruik van het kikvorsperspectief.

Wanneer gebruik je het kikvorsperspectief?

Wil jij jouw onderwerp groter laten lijken dan in realiteit? Of misschien wil je het nog imposanter doen overkomen? Dan is het kikkerperspectief ideaal. Zeker als je ook gebruik maakt van een groothoeklens en van relatief dichtbij fotografeert.

Groothoeklens i.c.m. kikvorsperspectief

Fotografeer je jouw onderwerp van dichtbij met een groothoeklens, dan lijkt het onderwerp ten opzichte van de achtergrond extra groot. Als je dit combineert met het kikkerperspectief, dan is het voorkomen van jouw onderwerp nog imposanter.

De Eiffeltoren oogt i.c.m. het kikvorsperspectief nog imposanter.

Wat is het vogelperspectief?

Door je onderwerp van boven te fotograferen maak je gebruik van het vogelperspectief. Je zult hierbij dus hoger dan je onderwerp moeten komen. Dit kan door ergens op te klimmen of, in een extreem geval zoals op de foto hieronder, een helikopter te gebruiken.

Definitie vogelperspectief:

  • Vogelperspectief – Fotograferen met het vogelperspectief is exact het tegenovergestelde van het kikvorsperspectief. Je camera bevindt zich bij het vogelperspectief namelijk hoger dan het onderwerp dat je fotografeert. Door te fotograferen met een hoog camerastandpunt, lijkt het alsof je de foto’s schiet door de ogen van een vogel.
Vanuit een helikopter naar beneden fotograferen, geeft je een vogelperspectief op een stad.

Wanneer gebruik je het vogelperspectief?

Wil jij meer context laten zien? Of misschien hoe “nietig” een bepaald onderwerp is in het grotere geheel? Dan is het vogelperspectief de perfecte keuze.

Als je het beeld hieronder bekijkt, dan kun je direct zien hoe klein en “nietig” de mens ten opzichte van bijvoorbeeld een zwembad is.

Fotograferen met een drone geeft foto’s met het vogelperspectief.

Hoe herken ik het kikvorsperspectief & vogelperspectief?

De horizon van een foto bij het kikvorsperspectief bevindt zich altijd laag in de foto. Dit komt omdat de camera zich lager dan het onderwerp bevindt en vervolgens iets omhoog gericht wordt tijdens het fotograferen.

Bij een foto met het vogelperspectief is dit precies andersom. De horizon zal zich hoog in beeld bevinden, doordat je camera omlaag gericht is tijdens het fotograferen.

Je kunt aan de horizon in een foto herkennen welk perspectief gebruikt is.

  • Lage horizon – Bij een lage horizon is er waarschijnlijk gebruik gemaakt van het kikvorsperspectief.
  • Hoge horizon – Als de horizon zich hoog in beeld bevindt, is er gebruik gemaakt van het vogelperspectief.
  • Horizon in het midden – Als de horizon zich in het midden van het beeld bevindt, is er waarschijnlijk gefotografeerd op ooghoogte.

Voorbeeldfoto’s kikvorsperspectief & vogelperspectief

Om je een goed idee te geven van de verschillen tussen het kikvorsperspectief en het vogelperspectief, hieronder nog wat voorbeeldfoto’s.

Een extreem voorbeeld van het kikvorsperspectief

Zoals je in dit voorbeeld kunt zien is er recht omhoog gefotografeerd. De wolkenkrabbers krijgen zo een nog imposantere uitstraling. Het vliegtuig in het midden van de gebouwen, maakt de compositie helemaal af.

Dit is een extreem voorbeeld van het kikvorsperspectief waarbij je recht omhoog fotografeert.

Een extreem voorbeeld van het vogelperspectief

In de voorbeeldfoto hieronder zie je een extreem voorbeeld van het vogelperspectief. Door recht van boven te fotograferen is er geen horizon meer zichtbaar.

Door recht van boven te fotograferen is er geen horizon meer te zien.

Een selfie met het vogelperspectief

Als jij een selfie maakt met een selfie stick, dan kun je deze boven je houden om meer context te geven aan je foto. Zo kun je laten zien waar je bent door gebruik te maken van het vogelperspectief.

De mensen in deze foto gebruiken een selfie stick die ze iets boven zichzelf houden.

Samenvatting

Wil jij je foto’s net iets interessanter maken, fotografeer dan eens niet vanaf ooghoogte. Ga op de grond liggen of klim ergens op. Zo maak je gebruik van het kikvorsperspectief en het vogelperspectief.

Je zult zien dat je kunt spelen met de betekenis van je onderwerp. Wil je het imposanter maken dan het misschien is? Fotografeer dan je onderwerp van een lager standpunt. Misschien maak je zelfs gebruik van een groothoeklens om het effect te versterken.

Wil je juist meer context aan de kijker bieden, dan kun je ervoor kiezen ergens op te klimmen en foto’s van boven je onderwerp te maken. Je zult zien dat deze simpele technieken direct een impuls aan je foto’s zullen geven.

Heel veel succes met fotograferen!

Ik ben benieuwd naar je resultaten! Stuur je foto’s in naar [email protected] en plaats een reactie onder dit artikel.

Ik ben Sjoerd, oprichter van FotografieBeginner.nl en sinds 2011 professioneel fotograaf van beroep. Mijn doel is iedereen met een passie voor fotografie te leren hoe je betere foto's kunt maken.

Wat zeggen anderen...

  1. Hallo Sjoerd,

    Ik vind het feit dat je je kennis over fotografie en de manier waarop fantastisch. Ik houd zelf voornamelijk van natuurfotografie en ben al een aantal tips gaan gebruiken. Dank je wel daarvoor.

    Hartelijke groet van Martin

    Beantwoorden
    • Hi Martin,

      Dank voor je reactie en fijn te horen dat je er wat aan hebt! Altijd leuk om te horen. Mocht je het leuk vinden, dan kun je eventueel je beelden ook delen via de Facebook groep. Ben altijd benieuwd wat voor foto’s mijn bezoekers maken.

      Ook dank voor jouw tip via het contactformulier trouwens 😉

      Warme groet,
      Sjoerd

      Beantwoorden

Plaats een reactie