Natuurfotografie – Het complete overzicht

Fotograferen van bossen, planten, landschappen of dieren.

Of scroll naar beneden voor meer opties…

Wat is natuurfotografie?

Natuurfotografie is fotografie waarbij bossen, planten, landschappen of dieren die in de natuur voorkomen op mooie wijze worden vastgelegd.

Natuurfotografen gebruiken vaak een combinatie van verschillende technieken om hun onderwerpen vast te leggen, zoals opnamen met een lange sluitertijd, panoramische beelden en macroclose-ups. Natuurfotografen moeten ook verschillende soorten en hun leefgebieden kunnen identificeren om foto’s te maken die representatief zijn voor hun omgeving.

Welke stromingen zijn er in de natuurfotografie?

Binnen de natuurfotografie zijn er allerlei verschillende fotografie stromingen te benoemen. Natuurfotografie is eigenlijk een soort kapstok voor alles wat met flora en fauna fotografie te maken heeft.

Landschapsfotografie

Landschapsfotografie is een vorm van natuurfotografie waarbij het in beeld brengen van het landschap centraal staat. Meestal word hierbij gebruik gemaakt van groothoeklenzen en kleine diafragma openingen. Zo is de foto van voor- tot achtergrond scherp.

Macrofotografie

Bij macrofotografie fotografeer je details van flora of fauna die met het blote oog vaak niet of nauwelijks waarneembaar zijn. De gebruikte macrolenzen kunnen op zeer korte afstand scherpstellen. Hierdoor gebruik je kleine diafragma openingen om voor voldoende scherptediepte te zorgen.

Wildlifefotografie

Wildlifefotografie is het fotograferen van wilde dieren in de natuur, zonder daarbij de dieren te storen in hun natuurlijk handelen. Er wordt gebruik gemaakt van objectieven met lang brandpuntsafstand zoals 400mm of soms nog langer.

Podcast over Natuurfotografie

In de podcast bespreek ik alles wat je op deze pagina over natuurfotografie kunt vinden. Aan het eind geef ik je 5 handige natuurfotografie tips. Hieronder in het kort voor de snelle lezers.

  • Staar je niet blind op de techniek
  • Ga op tijd op pad
  • Kies een goede rugzak
  • Gebruik ND-filters en polarisatiefilters
  • Koop een stevig statief

Heb je vragen over natuurfotografie, scroll dan naar beneden en maak een keuze of lees de vragen en antwoorden over natuurfotografie.

Hoe wil je verder?

Wat zijn de beste natuurfotografie camera’s en lenzen

Welke camera spullen heb je nodig als je in de natuur gaat fotograferen?

Beste camera’s

Wat is de beste camera voor natuurfotografie?

Sjoerd Booij - Oprichter FotografieBeginner.nl

Niet alle camera’s zijn geschikt voor dezelfde soort fotografie. Ook als je foto’s in de natuur gaat maken, is het belangrijk om de juiste camera, lenzen en accessoires te gebruiken.

Om goed van start te gaan met natuurfotografie, heb ik een aantal camera tips opgeschreven. Zo kun jij zelf beslissen wat de beste camera voor natuurfotografie is aan de hand van jouw wensenlijst.

De beste camera voor natuurfotografie is afhankelijk van vele factoren. Het is daarom niet zo gemakkelijk om 1 camera als beste aan te wijzen. Daarom heb ik hieronder per prijscategorie de beste optie in mijn ogen geselecteerd.

Bekijk ook de beste camera voor beginners pagina met nog meer camera’s.

Disclaimer Affiliate Links
Bij aanschaf van een product via onderstaande links, ontvang ik een kleine commissie. Hiermee onderhoud ik FotografieBeginner.nl. Er zijn geen extra kosten voor jou aan verbonden.

laatste update: januari 2023

Sjoerd’s top 5 camera’s voor natuurfotografie

loader-icon

Canon Powershot G7X Mark II

Deze compact camera in zakformaat beschikt over een 1.0-type sensor, een heldere f/1.8-2.8 Canon-lens (24-100mm zoombereik) en superieure DIGIC 7-verwerking en biedt de creativiteit van een spiegelreflexcamera bij zowel foto’s als Full HD-video’s.

Deze camera is ideaal als jij graag in de natuur fotografeert, maar geen zin hebt om een complete spiegelreflex kit met je mee te dragen. Je stopt hem gewoon in je binnenzak en hebt hem zodoende altijd bij de hand. Met de krachtige zoom en grote sensor, zijn jouw foto's vele malen beter van kwaliteit dan met een mobiele telefoon.

Meer informatie

Canon EOS M200

Canon EOS M200 + 15-45mm

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om creatieve, professioneel ogende foto’s te maken en te delen. De EOS M200 is een slimme, connected, lichtgewicht camera waarmee je je creativiteit de vrije loop kunt laten en je fotografie naar een hoger niveau kunt tillen.

Deze camera is ideaal als jij meer controle en mogelijkheden tot je beschikking wilt hebben. Deze systeemcamera van Canon geeft jou de mogelijkheid verschillende lenzen te gebruiken. Zo kun je allerlei verschillende soorten natuurfotografie tot in perfectie uitoefenen. Bekijk onderaan deze pagina ook de beste Canon lenzen voor deze camera.

Meer informatie

FUJIFILM X-S10 + XC 15-45MM

Fujifilm X-S10

De Fujifilm X-S10 is een systeemcamera met kenmerken van duurdere camera's en heeft deze in een DSLR-achtige body met grote grip zitten. De camera beschikt over een 26 Megapixel X-Trans CMOS-sensor en heeft beeldstabilisatie in de camera.

Deze camera is perfect als je van goede beeldkwaliteit houdt. De JPEG's hebben direct uit de camera zeer aangename kleuren en de filmsimulatie profielen die Fujifilm camera's te bieden hebben zijn fantastisch. Ook de RAW beelden uit deze camera geven je meer dan voldoende ruimte om met fotobewerking aan de slag te gaan.

Meer informatie

SONY CYBERSHOT DSC-RX10 MARK IV

Sony Cybershot DSC-RX10 Mark IV

De Sony Cyber-shot RX10 IV is een bridgecamera met lange zoom en een 20 Megapixel 1 inch CMOS-sensor. De zoom loopt van 24 tot 600mm, wat zeer indrukwekkend te noemen is. Deze camera is een alleskunner en misschien wel de beste reiscamera.

Deze camera is ideaal als je veel verschillende vormen van natuurfotografie wilt beoefenen. Van macro-opnamen van bloemen tot extreme telefoto-shots van verre bergen, met deze camera kun je vertrouwen op scherpe, gedetailleerde beelden. En hoewel hij iets meer dan een kilo weegt, is de camera gemakkelijk met één hand te bedienen.

Meer informatie

FUJIFILM GFX 50S II + GF 35-70MM

Fujifilm GFX 50S II + GF 35-70mm

De Fujifilm GFX 50S II is een 51 Megapixel middenformaat (44x33mm sensorformaat) camera die gebruik maakt van de GF-vatting. De camera beschikt over in-body stabilisatie met tot 6,5 stops schokreductie. Een absoluut monster als we het over beeldkwaliteit hebben.

De Fujifilm GFX 50S II biedt het beste van twee werelden: de kwaliteit en resolutie van een middenformaat sensor en het gemak en de mobiliteit van een spiegelloze camera. De camera beschikt over een 51,4 MP CMOS-sensor, een bijgewerkte versie van de veelgeprezen X-Processor Pro-beeldprocessor en een geheel nieuw AF-systeem met 91K fasedetectiepunten.

Meer informatie

Camera Eigenschappen

Camera’s per fabrikant

Heb jij een voorkeur voor een bepaalde camera fabrikant? In dat geval kun je hieronder direct naar een overzicht met beste camera’s voor jouw favoriete merk.

Camera eigenschappen voor natuurfotografie

Veel megapixels voor prints

Groot dynamisch bereik

Bracketing mogelijkheden

Ingebouwde GPS data

Connectie mogelijkheden

Camera bescherming

Stevig statief

Fotograferen in de natuur is iets totaal anders dan portretfotografie. Om die reden vraag je dan ook andere dingen van jouw camera.

Wil jij meer weten over deze camera eigenschappen? Hieronder ga ik dieper in op elke camera eigenschap en waarom die bij natuurfotografie van pas komt.

  • Veel megapixels – Laat ik voorop stellen dat meer megapixels niet perse beter is. Waarom heb ik het dan toch opgeschreven? Als je aan natuurfotografie begint is de kans groot dat je ook foto’s wilt gaan afdrukken. Hoe meer megapixels je camera heeft, hoe groter de afdruk gemaakt kan worden zonder kwaliteitsverlies. Gelukkig hebben de meeste camera’s tegenwoordig meer dan voldoende megapixels om fatsoenlijke afdrukken te kunnen maken.
  • Groot dynamisch bereik – Een camera met groot dynamisch bereik is beter in staat om tegelijk details in de schaduwpartijen en hooglichten te vangen. Met natuurfotografie kom je al snel in hoog contrast situaties terecht, waarbij het verschil tussen licht en donker erg groot is. Een camera met groot dynamisch bereik kan daar dus beter mee omgaan.
  • Bracketing – Als je aan de slag gaat met natuurfotografie loop je geregeld tegen uitdagende lichtsituaties aan. Door gebruik te maken van bracketing, vergroot je de kans dat je een goede belichting hebt in je natuurfoto. Je kunt achteraf in de fotobewerking gebruik maken van “exposure stacking” om zo een groter dynamisch bereik te realiseren.
  • GPS data – Als je veel op pad bent voor natuurfotografie, is het natuurlijk leuk om achteraf te kunnen zien waar je geweest bent. Met sommige camera’s heb je de beschikking over GPS data per foto. Dit kun je vervolgens gebruiken om op een kaart terug te zien waar de foto genomen is.
  • Connecties (NFC) – Welke connectie mogelijkheden heeft je camera allemaal. WiFi of misschien ook NFC en BlueTooth? Hoe meer mogelijkheden je hebt om met andere apparaten te communiceren, hoe gemakkelijker om snel een foto van je camera af te halen. Zo kun je bijvoorbeeld een foto van de camera naar je mobiele telefoon downloaden en vervolgens delen op sociale media.
  • Camera bescherming – Met natuurfotografie ben je veelal buiten natuurlijk. Vaak ga je op pad en kom je allerlei weersituaties tegen. Het is dan prettig als je een weerbestendige camera hebt. Kijk dus goed naar de camera body, maar eventueel ook naar regenhoezen en andere bescherming.
  • Stevig statief – Uiteraard is dit geen camera eigenschap, maar toch is het belangrijk een statief te benoemen. Natuurfotografie vereist een sterke compositie. Door gebruik te maken van een statief, neem je de tijd en zorg je voor een consistent resultaat. Zeker als je met bracketing (hierboven omschreven) aan de slag gaat, is een statief eigenlijk onmisbaar.

Om je direct goed op weg te helpen, heb ik hieronder een top 3 gemaakt van camera’s geordend per camera fabrikant (Canon, Nikon, Sony).

Canon Camera’s

Beste Canon camera’s voor natuurfotografie

Canon is de grootste camera fabrikant ter wereld. Je zult dus zeker een prachtige camera voor natuurfotografie vinden in hun assortiment. Om je daarbij te helpen, heb ik drie toppers op een rij gezet voor maximaal € 1000. De lijst daaronder bevat nog meer Canon camera’s als jouw budget het toelaat om hoger dan € 1000 te gaan.

Tot € 1000

Canon Powershot G7X Mark II
Een absolute topper onder de compactcamera’s die zeer geschikt is voor o.a. reisfotografie en het fotograferen van landschappen.
Deze compactcamera is ideaal als je vaak een veel op pad gaat om te fotograferen in de natuur. Door het lage gewicht van de camera, draag je hem gemakkelijk bij je.
  • Megapixels: 20.1 (geschikt voor prints)
  • Gewicht body: 319 gram
  • Objectief: 24-100mm
  • Diafragma: f/1.8-2.8
Beeldstabilisatie
Groot zoombereik
Flip-up scherm
1 inch sensor
Lichtsterke lens
Vaste lens
Variabel diafragma
€ 529,-

Canon Powershot G7X Mark II

Canon EOS M200
Deze systeemcamera van Canon is een prachtig instapmodel als je verschillende lenzen wilt kunnen gebruiken.
Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om creatieve, professioneel ogende natuurfoto’s te maken en te delen. De EOS M200 is een slimme, connected, lichtgewicht camera waarmee je je creativiteit de vrije loop kunt laten en je natuurfotografie naar een hoger niveau kunt tillen.
Systeemcamera
Verwisselbare lenzen
180° kantelbaar scherm
Bluetooth en WiFi
RAW en JPG
Filmen in 4K
120 fps slowmotion in HD
Oog-detectie autofocus
Geen zoeker
Geen hotshoe
Geen microfoon input
Geen NFC
€ 569,-
Canon EOS M200

Canon EOS M200

Canon EOS M6 Mark II
Deze systeemcamera van Canon is zeer geschikt voor natuurfotografie i.c.m. de juiste lens. Net weer een stapje hoger dan de Canon M200 camera.
Als je op zoek bent naar een camera die compact en lichtgewicht is, maar geen concessies doet aan de beeldkwaliteit, dan is de Canon EOS M6 Mark II iets voor jou. De camera beschikt over een 24,2-megapixel APS-C-sensor, 4K-video-opname met 30 fps en nog veel meer.
Geniet van de draadloze connectiviteit waarmee je jouw natuurfoto’s kunt delen. Deze camera is niet alleen perfect voor natuurfotografie, maar ook een van de beste camera’s voor videografie.
Systeemcamera
EVF zoeker verkrijgbaar
32.5 Megapixels
Verwisselbare lenzen
Flip-up scherm
Bluetooth en WiFi en NFC
Filmen in 4K
Geen ingebouwde zoeker
Matig weerbestendig
Geen stabilisatie in body
€ 989,-

Canon EOS M6 Mark II

Nikon Camera’s

Beste Nikon camera’s voor natuurfotografie

Nikon is van oudsher een zeer grote naam in de fotografie. Je zult bij deze camera fabrikant dus ook zeker een prachtige camera vinden voor het maken van natuurfoto’s. Om je daarbij te helpen, heb ik drie toppers op een rij gezet voor maximaal € 1000. De lijst daaronder bevat nog meer Nikon camera’s als jouw budget het toelaat om hoger dan € 1000 te gaan.

Tot € 1000

Nikon D5600
De Nikon D5600 is een zeer goede instapcamera als je net start met natuurfotografie. Hoewel de camera als beginner camera gekwalificeerd is, beschikt hij over meer dan voldoende opties om lange tijd vooruit te kunnen.
De Nikon D5600 beschikt over een handig kantelbaar scherm, waardoor je uit lastige hoeken kunt fotograferen. Ook heeft de camera alle mogelijke connecties om direct jouw natuurfoto’s te delen met de wereld.
  • Megapixels: 24.2 (geschikt voor prints)
  • Gewicht body: 465 gram
ISO 100 – 25.600
Bluetooth en WiFi en NFC
Kantelbaar touchscreen
39 Scherpstelpunten
Stereo microfoon
Slechts 5fps
Max 1/4000 sec sluitertijd
Niet weerbestendig
€ 639,-
Nikon D5600

Nikon D5600

Nikon Z50
De Nikon Z50 heeft een 20,9-megapixel CMOS-sensor, die in staat is om beelden van hoge kwaliteit vast te leggen met weinig ruis en een hoog dynamisch bereik.
De Nikon Z50 beschikt over een hybride autofocus systeem. De autofocus is daarmee uitermate snel en accuraat. Geen onscherpe foto’s vanwege autofocus problemen dus met deze kleine krachtpatser.
  • Megapixels: 20.9 (geschikt voor prints)
  • Gewicht body: 395 gram
ISO 100 – 51.200
11 fps foto-burst
Verwisselbare lenzen
Oog-detectie autofocus
Stille modus
Slechts 1 kaartslot
Batterijduur
Flip-onder scherm
€ 799,-
Nikon Z50 camera body zwart

Nikon Z50

Tot € 2500

Nikon Z5
De Nikon Z5 is een zeer geavanceerde systeemcamera met full frame sensor. De beeldkwaliteit en het dynamisch bereik van deze camera is perfect te noemen. Voor het maken van natuurfoto’s is dat een groot voordeel.
Daarnaast beschikt de Nikon Z5 over een dubbel kaartslot. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over back-ups als je in de natuur aan het fotograferen bent.
  • Megapixels: 24 (geschikt voor prints)
  • Gewicht body: 675 gram
Full frame camera sensor
Beeldkwaliteit perfect
ISO 50 – 102400
2x SD kaartslot
Bluetooth en WiFi
Snelle autofocus
Geen infoscherm bovenop
Slechts een tilt-scherm
Slechts 4.5 fps
€ 1239,-
Nikon Z5 camera body

Nikon Z5

Nikon D780
De Nikon D780 spiegelreflexcamera bevat een full frame camera sensor. De beeldkwaliteit en ISO performance is hierdoor perfect te noemen.
Met de foto burst van 12 frames per seconden, weet jij zeker dat je bewegende dieren perfect kunt fotograferen. De snelle autofocus in LiveView modus, maakt het gemakkelijk vanaf statief te fotograferen terwijl je het LCD scherm gebruikt om je compositie te maken.
  • Megapixels: 25 (geschikt voor prints)
  • Gewicht body: 840 gram
Full frame camera sensor
ISO 50 – 204.800
Beeldkwaliteit optimaal
12 fps foto-burst
Verwisselbare lenzen
Snelle LiveView focus
Slechts een tilt-scherm
Te zwaar voor sommigen
€ 2119,-
Nikon D780 camera

Nikon D780

Sony Camera’s

Beste Sony camera’s voor natuurfotografie

Sony doet al wat langer mee in de camera markt, maar met name sinds de opmars van systeemcamera’s is Sony echt gaan knallen. Ook Sony heeft prachtige camera’s voor natuurfotografie. Om je te helpen bij het maken van een keuze, heb ik drie toppers op een rij gezet voor maximaal € 1000. De lijst daaronder bevat nog meer Sony camera’s als jouw budget het toelaat om hoger dan € 1000 te gaan.

Tot € 1000

Sony Cybershot RX100 Mark III
De RX100-serie van Sony brengt al jaren zeer gerespecteerde camera’s voort. Ook dit wat oudere model, de Mark III, heeft nog altijd een hoop te bieden.

Vanwege het zeer lage gewicht van de camera, kun je hem gemakkelijk in een zak meenemen als je in de natuur gaat fotograferen.

Doordat dit een wat ouder model is, kun je hem voor een mooi bedrag aanschaffen. Wil jij een nieuwer model, bekijk dan de complete RX100-serie.

  • Megapixels: 20.1 (geschikt voor prints)
  • Gewicht body: 290 gram
  • Objectief: 24-70mm
  • Diafragma: f/1.8-2.8
Beeldstabilisatie
10 fps foto-burst
2.9x optische zoom
ISO 125 – 12.800
Lichtsterke lens
Vaste lens
Variabel diafragma
€ 469,-
Sony Cybershot RX100 Mark III

Sony Cybershot RX100 Mark III

Tot € 2500

Sony Cybershot RX10 Mark IV
De RX10 Mark IV van Sony is een bridgecamera die zeer geschikt is als all-round camera. Door de indrukwekkend lange zoom (600mm), kun je deze camera perfect gebruiken voor het fotograferen van wildlife.
Ook de autofocus i.c.m. de wederom indrukwekkend hoge foto-burst (24 fps!), maakt deze camera zeer geschikt voor het vastleggen van bewegende dieren e.a. objecten.
  • Megapixels: 20 (geschikt voor prints)
  • Gewicht body: 1095 gram
Bridgecamera
1 inch camera sensor
ISO 64 – 25.600
24 – 600mm lens
WiFi en NFC
24 fps foto-burst
Oog-detectie autofocus
Vaste lens
Slechts een tilt-scherm
Geen touchscreen menu
€ 1699,-
Sony Cybershot RX10 Mark IV

Sony Cybershot RX10 Mark IV

Sony A7C
De compacte Sony A7C is ideaal als je niet van zware camera’s houdt, maar wel van optimale beeldkwaliteit. Dit kleine monstertje van een camera voldoet aan die omschrijving met zijn full frame camera sensor.
Met het handige flip-out scherm kun je vanuit allerlei standpunten gemakkelijk blijven fotograferen. Door het realtime autofocussysteem met tracking functie te gebruiken, weet je zeker dat je bewegende onderwerpen gemakkelijk scherp kunt fotograferen.
  • Megapixels: 24 (geschikt voor prints)
  • Gewicht body: 509 gram
Full frame camera sensor
ISO 50 – 204.800
Beeldkwaliteit optimaal
10 fps foto-burst
Verwisselbare lenzen
Body beeldstabilisatie
Flip-out scherm
Goed weerbestendig
Kleine zoeker
4K video tot 30 fps
Geen touchscreen menu
€ 1799,-

Sony A7C

Beste lenzen

Wat zijn de beste lenzen voor natuurfotografie?

De beste lens voor natuurfotografie hangt af van wat je gaat fotograferen in de natuur. Ben je van plan om landschappen of wildlife te fotograferen? Of ga je insecten en bloemen op de gevoelige plaat vastleggen? Zodra je weet wat je wilt fotograferen, kun je een lenskeuze maken.

Om je op weg te helpen, heb ik hieronder een aantal scenario’s en bijpassende lens voor je genoteerd.

  • Landschap & Reizen – Als je van plan bent om vooral natuurlandschappen te fotograferen met veel context, dan kies je meestal voor een groothoek lens. Ergens tussen de 18 en 50mm is veelal goed geschikt voor dit soort natuurfoto’s en reisfotografie.
  • Wildlife & Dieren – Ga je dieren fotograferen in de natuur, dan kun je meestal niet heel dichtbij komen. Om deze reden zal je een telelens goed kunnen gebruiken. Een lens met brandpuntsafstand van 200mm is vaak minimaal benodigd, maar 300mm of zelfs langer dan 400mm is zeker geen overbodige luxe.
  • Insecten & Bloemen – Ga je de kleine flora en fauna fotograferen, dan kies je over het algemeen voor een macrolens. Deze lenzen zijn in staat op zeer kleine afstand scherp te stellen. Ideaal als je bijvoorbeeld een vlinder wilt fotograferen.

Uiteraard kun je ook in andere scenario’s fotograferen met lenzen die ik op deze pagina benoem, maar de categorieën hierboven geven een houvast wat voor natuurfoto’s je kunt gaan maken.

Tot slot wil ik ook nog de keuze tussen een zoom- of primelens benoemen. Daarbij spelen onder andere beeldkwaliteit, maar ook budget een rol. Hieronder de voor- en nadelen van beide lenssoorten.

Zoomlens voor natuurfotografie

Voordelen

Meerdere lenzen in 1 (veelzijdig)

Niet wisselen van lenzen

Minder meenemen

Nadelen

Beeldkwaliteit soms minder

Bouwkwaliteit kan minder zijn

Minder grote diafragma opening

Vaak prijzig indien kwaliteit gewenst

Primelens voor natuurfotografie

Voordelen

Creatief met scherptediepte

Meer licht door groot diafragma

Beeldkwaliteit optimaal

Prijs / kwaliteit zeer goed

Nadelen

Niet zoomen 🙂

Vaker van lens wisselen

Canon lenzen

Beste Canon lenzen voor natuurfotografie

Ben jij een liefhebber van het Canon merk, dan zijn de onderstaande lenzen perfect voor jou. De rode ring lenzen van Canon zijn top kwaliteit, maar kijk bijvoorbeeld ook naar de plastic fantastic 50mm lens van Canon.

Landschap & Reizen

Groothoek
Zoom / Prime

Wildlife & Dieren

Telelens
Zoom / Prime

Insecten & Bloemen

Macrolens
Prime

Canon Top 5 van Sjoerd

NaamCategorieCameraDiafragmaGewichtPrijs
Canon EF 17-40mm L USMlandschap & reizenFull Framef/4.0500 gram€ 629
Canon EF-S 17-55mm IS USMlandschap & reizenCrop Sensorf/2.8635 gram€ 679
Canon EF 70-300mm IS II USMwildlife & dierenFull Framef/4.0 - f/5.6704 gram€ 519
Canon EF-S 55-250mm IS STMwildlife & dierenCrop Sensorf/4.0 - f/5.6375 gram€ 329
Canon EF-M 28mm Macro iS STMinsecten & bloemenCrop Sensorf/3.5130 gram€ 318
Nikon lenzen

Beste Nikon lenzen voor natuurfotografie

Een echte Nikon fotograaf haalt zijn hart op bij het zien van de gouden ring. Deze prachtige lenzen geven jouw natuurfoto’s de contrasten en scherpte die je zoekt. Denk bijvoorbeeld aan de AF-S Nikkor 58mm F1.4 G.

Landschap & Reizen

Groothoek
Zoom / Prime

Wildlife & Dieren

Telelens
Zoom / Prime

Insecten & Bloemen

Macrolens
Prime

Nikon Top 5 van Sjoerd

NaamCategorieCameraDiafragmaGewichtPrijs
Nikon AF-S 24-85mm G ED VRlandschap & reizenFull Framef/3.5 - f/4.5465 gram€ 539
Nikon AF-S 18-140mm G VR ED DXlandschap & reizenCrop Sensorf/3.5 - f/5.6490 gram€ 339
Nikon AF-S 70-200mm G ED VRwildlife & dierenFull Framef/4.0850 gram€ 1369
Nikon AF-S 18-300mm II G ED VR DXwildlife & dierenCrop Sensorf/3.5 - f/6.3550 gram€ 579
Nikon AF-S 40mm DX microinsecten & bloemenCrop Sensorf/2.8235 gram€ 309
Sony lenzen

Beste Sony lenzen voor natuurfotografie

Sony heeft het afgelopen decennium hard aan de weg getimmerd. Het resultaat is de 2e plek als grootste camera fabrikant ter wereld. Op de systeemcamera markt is Sony zelfs de grootste partij.

Landschap & Reizen

Groothoek
Zoom / Prime

Wildlife & Dieren

Telelens
Zoom / Prime

Insecten & Bloemen

Macrolens
Prime

Sony Top 5 van Sjoerd

NaamCategorieCameraDiafragmaGewichtPrijs
Sony FE 24-70mm ZA OSSlandschap & reizenFull Framef/4.0426 gram€ 549
Sony SEL 18-105mm G OSSlandschap & reizenCrop Sensorf/4.0427 gram€ 499
Sony FE 70-300mm G OSSwildlife & dierenFull Framef/4.5 - f/5.6854 gram€ 999
Sony E 70-350mm G OSSwildlife & dierenCrop Sensorf/4.5 - f/6.3625 gram€ 649
Sony FE 50mm Macroinsecten & bloemenFull Framef/2.8236 gram€ 492
Camera accessoires

Welke camera accessoires heb ik nodig?

Om optimaal aan de slag te gaan met natuurfotografie, heb je niet alleen een goede camera en wat lenzen nodig. Er zijn ook heel wat andere camera accessoires die je hard nodig hebt.

Vanwege het buiten in de natuur fotograferen, kom je allerlei verschillende weersomstandigheden tegen. Regen, wind, sneeuw, kou of juist warmte, het zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden.

Al deze factoren spelen mee bij het aanschaffen van de benodigde camera accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een goed statief en een stevige cameratas om al je spullen mee te nemen.

Vergeet ook zeker het onderhoud en de bescherming van je camera niet en heb je al gedacht aan een betrouwbare geheugenkaart?

Je ziet, genoeg om te overdenken als je in de natuur aan de slag gaat met fotograferen. Hieronder heb ik een lijst gemaakt met nuttige camera accessoires voor natuurfotografie.

Sjoerd’s camera accessoire tips

loader-icon

Welke filters heb je nodig met natuurfotografie?

Als je gaat fotograferen in de natuur, kun je gebruik maken van verschillende filters. Zo zijn er ND-filters, UV-filters en polarisatiefilters. Maar wat is eigenlijk het verschil en waarom heb je ze nodig?

  • ND-filter - Een ND-filter gebruik je om licht tegen te houden. Dat klinkt misschien gek, maar in sommige gevallen is dat erg nuttig. Stel, je wilt een wijde diafragma opening gebruiken midden op een zonnige dag. In dat geval kan het voorkomen dat de sluitertijd niet snel genoeg is om ervoor te zorgen dat de foto niet overbelicht raakt. In dat geval kun je een ND-filter gebruiken om wat licht tegen te houden, waardoor de snelste sluitertijd toch snel genoeg is voor een goede belichting. Je hebt ook ND-filters waarbij een deel van het filter licht tegenhoudt, bijvoorbeeld de bovenkant. Deze gebruik je om de lucht in een foto, die meestal lichter is, wat donkerder te maken en zo een interessantere foto te krijgen.
  • Polarisatiefilter - Een polarisatiefilter kan helpen bij het wegfilteren van storende reflecties en schitteringen in ramen en water. Daarnaast kun je met een polarisatiefilter sterkere contrasten en kleuren bewerkstelligen.
  • UV-filter - Met een UV-filter blokkeer je ultraviolet licht. Dit was met analoge fotografie noodzakelijk om geen blauwe waas over de foto te krijgen. Tegenwoordig met digitale fotografie heb je hier niet of nauwelijks last van. Toch kan een UV-filter nuttig zijn. Bijvoorbeeld om het voorste element van je dure objectief te beschermen.

Top 10 filters

Waarom heb je een statief nodig?

Een statief gebruik je om je camera te ondersteunen en stabiel te houden tijdens het fotograferen van bijvoorbeeld landschappen.

Er zijn verschillende soorten statieven. Het meest voorkomende type statief wordt een "driepoots" statief genoemd omdat het drie poten heeft en het meest stabiel is. Een monopod is ook een soort statief en heeft maar één poot en kan erg handig zijn voor fotografie wanneer je stabiliteit nodig hebt maar liever een lichtgewicht optie kiest.

Top 10 statieven

Wat zijn geheugenkaarten en welke kies ik voor natuurfotografie?

Geheugenkaarten zijn kleine opslagapparaten die in een digitaal apparaat, zoals een laptop of camera, kunnen worden geplaatst. Geheugenkaarten worden gebruikt om gegevens op te slaan, bijvoorbeeld foto's die met een digitale camera zijn gemaakt. Er zijn veel soorten geheugenkaarten, waaronder SD-kaarten en MicroSD-kaarten.

Om de juiste soort geheugenkaart te kiezen voor natuurfotografie, is het belangrijk dat je de manual van je camera bekijkt. Sommige camera's kunnen bijvoorbeeld ook video's opnemen. Voor het opnemen van video in bijvoorbeeld 4K kwaliteit, heb je snellere geheugenkaarten nodig dan als je enkel natuurfoto's gaat schieten.

Alles over geheugenkaarten

Wat voor cameratas heb je nodig met natuurfotografie?

Als je gaat fotograferen in de natuur, is het prettig een goede cameratas te hebben waarin je alles mee kunt nemen. Helaas zijn er zo ontzettend veel cameratassen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Zo kun je kiezen uit rugzakken, schoudertassen, sling tassen of slechts een camera hoesje. Voor elke soort is wat te zeggen en de juiste keuze hangt volledig af van wat je allemaal mee wilt nemen. Ga je een lange dag hiken, dan is een rugzak prettig. Ga je slechts een korte wandeling maken, dan kan een schoudertas of sling tas ideaal zijn.

Ik heb een artikel geschreven waarin ik 10 mooie cameratassen voor vrouwen bespreek. Mocht je nou nog meer verschillende tassen en koffers willen bekijken, lees dan de top 10 tassen en koffers.

Top 10 tassen en koffers

Hoe bescherm je jouw camera spullen?

Als je op pad gaat in de natuur kom je verschillende weersomstandigheden tegen. Om je camera spullen goed te beschermen zijn er allerlei accessoires te koop. Denk aan regenhoezen, screenprotectors, cameracases en nog veel meer.

Ook is het belangrijk je camera goed te onderhouden. Zeker als je buiten in de natuur fotografeert. Regelmatig de buitenkant schoonmaken kun je zelf met lensdoekjes en dergelijke, maar vergeet ook niet zo nu en dan je camera sensor te laten reinigen.

Bescherming & Onderhoud

Hoe wil je verder?

Camera Instellen voor Natuurfotografie

Hoe stel ik mijn camera in om natuurfoto’s te maken?

Camera instellen

Handmatig of Automatisch

Sjoerd Booij - Oprichter FotografieBeginner.nl

Ga jij foto’s maken in de natuur, dan krijg je vaak te maken met wisselende lichtomstandigheden. Dit kan soms zeer uitdagend zijn, zelfs voor doorgewinterde fotografen. Kies je voor handmatig of juist een automatische stand?

Je camera instellen voor natuurfotografie hangt af van verschillende factoren. Zo heb je ongetwijfeld gehoord van sluitertijd, diafragma en ISO-waarde.

Door gebruik te maken van een semi-automatische of volledig automatische stand, heb je maar invloed op een deel van die instellingen. Dit kan soms, als je niet goed begrijpt wat de camera doet, tot frustratie lijden.

Een oplossing kan zijn om volledig handmatig je belichting in te stellen. Dat klinkt spannend, maar valt eigenlijk best mee. Het gaat uiteindelijk maar om drie dingen die je moet bepalen. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld de belichtingsdriehoek, vergemakkelijk je dat proces.

Lees ook de pagina camera instellingen voor beginners als je nog meer wilt leren.

Sjoerd’s tips om je camera in te stellen voor natuurfoto’s

loader-icon

Wat is sluitertijd?

We noemen de sluitertijd ook wel de belichtingstijd. De sluitertijd is namelijk de tijdsduur dat er licht op het lichtgevoelige materiaal in de camera valt. Bij digitale fotografie zal dit een camera sensor zijn en bij analoge fotografie meestal een filmrolletje.

Welke sluitertijd kies je in natuurfotografie?

Dat hangt af van de foto die je gaat maken en ook de lens (brandpuntsafstand) die je gebruikt, maar om een indicatie te geven heb ik hieronder een aantal voorbeelden gezet.

  • Landschap fotograferen - Als je een statisch landschap fotografeert heb je geen snelle sluitertijd nodig. Zeker als je fotografeert vanaf een statief, heb je niet snel last van bewegingsonscherpte. Denk aan een sluitertijd van 1/250 seconde of soms nog langzamer.
  • Dieren fotograferen - Als je bewegende dieren fotografeert, wil je een snelle sluitertijd gebruiken. Zo voorkom je bewegingsonscherpte. Denk aan een sluitertijd van soms wel 1/1000 seconde of nog sneller.
  • Macrofotografie - Om drukke insecten goed op beeld te krijgen, is het belangrijk een redelijk snelle sluitertijd te gebruiken. Denk aan 1/500 seconden of soms nog sneller. Fotografeer je bijvoorbeeld bloemen, dan kun je af met een tragere sluitertijd.

Alles over Sluitertijd

Wat is diafragma?

Het diafragma is de lichtopening van het objectief dat op je camera zit. Deze lichtopening bestaat uit lamellen die kunnen bewegen. Door het bewegen van deze lamellen wordt de opening groter of kleiner.

Welke diafragma opening kies je in natuurfotografie?

Afhankelijk van het soort natuurfoto dat je gaat maken, heb ik hieronder een indicatie voor de te gebruiken diafragma opening.

  • Landschap fotograferen - Bij het fotograferen van landschappen wil je meestal het beeld van voorgrond tot achtergrond scherp hebben. Dit betekent dat je een kleine diafragma opening moet gebruiken. Denk aan een diafragma-getal f/8 of zelfs f/11 tot f/16.
  • Dieren fotograferen - Als je dieren gaat fotograferen wil je ervoor zorgen dat ze "los" komen van de achtergrond. Dit doe je door een wijde diafragma opening te kiezen. Zo ontstaat er een kleine scherptediepte en komt het onderwerp los van de achtergrond. Denk aan een diafragma opening van f/4 of zelfs f/2.8.
  • Macrofotografie - Met macrofotografie zit je zo dicht op het te fotograferen onderwerp, dat de scherptediepte eigenlijk altijd heel klein is. Om ervoor te zorgen dat die niet TE klein wordt, kies je een kleine diafragma opening van bijvoorbeeld f/11.

Alles over Diafragma

Wat is ISO-waarde?

ISO of ISO-waarde gaat over de lichtgevoeligheid van de sensor in jouw camera. Hoe gevoeliger de camera sensor staat ingesteld, hoe “meer” licht de camera kan registreren. ISO is de digitale opvolger van het analoge ASA.

Welke ISO-waarde kies je in natuurfotografie?

Afhankelijk van het soort natuurfoto dat je gaat maken, heb ik hieronder een indicatie voor de te gebruiken ISO-waarde.

  • Landschap fotograferen - Als je overdag landschapsfoto's maakt kies je altijd een zo laag mogelijke ISO-waarde. Zo voorkom je onnodige ruis in je foto's.
  • Dieren fotograferen - Als je sluitertijd snel genoeg blijft, kies je een zo laag mogelijke ISO-waarde. Lukt het niet om een snelle sluitertijd aan te houden, dan kun je ervoor kiezen de ISO-waarde iets op te hogen.
  • Macrofotografie - Doordat je een kleine diafragma opening gebruikt en meestal een snellere sluitertijd, zit er niks anders op dan de ISO-waarde te verhogen. De huidige camera's hebben echter geen enkel probleem met een ISO-waarde van bijvoorbeeld 800 of zelfs nog hoger.

Alles over ISO-waarde

Wat is de belichtingsdriehoek?

Om een foto te maken heb je een goede belichting van de camera sensor of – bij analoge fotografie – het filmrolletje nodig. De belichtingsdriehoek geeft inzicht in de drie factoren die van belang zijn voor een correcte belichting.

Factoren voor een goede belichting:

  • Sluitertijd – de tijd dat er licht op de camera sensor of het filmrolletje valt.
  • Diafragma – de lensopening van het objectief op de camera.
  • ISO-waarde – de lichtgevoeligheid van de camera sensor.

De belichtingsdriehoek is het perfecte gereedschap om te laten zien dat de drie factoren invloed op elkaar uitoefenen. Zo heeft een aanpassing van bijvoorbeeld de sluitertijd, invloed heeft op je diafragma keuze en de benodigde ISO-waarde.

Je kunt in de belichtingsdriehoek ook zien wat er verder nog gebeurd als je 1 van de genoemde factoren aanpast. Zo heeft een aanpassing van je diafragma niet alleen invloed op de belichting, maar ook op de scherptediepte.

Alles over Belichtingsdriehoek

Wat is witbalans?

Een onjuiste witbalans, we hebben er bewust of onbewust allemaal wel eens mee te maken gehad. Een foto die compleet geel, oranje of misschien juist helemaal blauw is. Maar hoe komt het eigenlijk dat er soms zo’n kleurzweem over je foto lijkt te liggen. En belangrijker nog, hoe voorkom je het?

De witbalans van een foto bepaalt hoe de kleuren eruit komen te zien. Een warme witbalans maakt de foto geler en een koele witbalans juist blauwer.

Alles over Witbalans

Hoe wil je verder?

Wandelroutes voor Natuurfotografie

Mooie locaties om de beste natuurfoto’s te maken.

Wandelroutes

Mooie locaties voor natuurfotografie

Sjoerd Booij - Oprichter FotografieBeginner.nl

Natuurfotografie omvat verschillende soorten, zoals landschapsfotografie en macrofotografie. Al die soorten hebben 1 ding gemeen, namelijk dat de locatie waar je fotografeert zeer bepalend voor het resultaat.

Elke dag trekken vele fotograferen erop uit om mooie natuurfoto’s te maken. Maar welke gebieden zijn nou het beste geschikt voor natuurfotografie?

Om een goede start te maken, heb ik een lijst gemaakt met leuke plekken waar jij in de natuur kan gaan fotograferen. Wandelroutes, nationale parken en nog veel meer.

Hou jij van fotowandelingen in de natuur? Meld je dan aan voor de fotowandelingen van FotografieBeginner.nl. Een aantal keer per jaar gaan we met een kleine groep fotografen op pad. Samen leren we fotograferen in de natuur!

Sjoerd’s tips voor leuke wandelroutes en natuurfotografie locaties

wandelroute wandelroutes
bos bossen & nationale parken

LocatieBeschrijvingPlaatsKaartSoort
Schaffelaarse bosLandgoed Schaffelaar bestaat onder meer uit een kasteelachtig huis in neogotische stijl, een parkbos, lanenster en een grote weide met een gracht eromheen.Barneveld bos
DuivelsbergDe Duivelsberg is een heuvel en natuurreservaat in de gemeente Berg en Dal in de Nederlandse provincie Gelderland, aan de grens met Duitsland. De 75,9 meter hoge heuvel is gelegen op de stuwwal ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Nederlands-Duitse grens.Berg en Dal bos
Kaapse bossenDe Kaapse Bossen is een 425 hectare groot natuurgebied in de Nederlandse provincie Utrecht dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het ligt op de stuwwal Utrechtse Heuvelrug en maakt deel uit van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.Doorn bos
WaterloopbosHet Waterloopbos is een voormalig terrein voor waterloopkundig onderzoek bij Marknesse in de Noordoostpolder, provincie Flevoland.Marknesse / Flevoland bos
HerbertusbossenHerbertusbossen is de naam van een oud bos met hoogopgaand loof- en naaldhout nabij het kasteel van Heeze, oostelijk van het dorp. Het sluit aan bij de Strabrechtse Heide en landgoed de Lange Bleek bij Sterksel.Heeze bos
Park De Oude WarandeDe Oude Warande is een 18e-eeuws park, gelegen ten zuiden van spoorlijn Tilburg-Breda, tussen station Tilburg Universiteit en stadsdeel Reeshof. Het park werd in 1712 aangelegd in opdracht van Willem van Hessen-Kassel en is een van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland.Tilburg bos
Leuvenumse en Staverdense BosWandelroutes in de Leuvenumse bossenErmelo bos
SpeulderbosHet Speulder- en Sprielderbos is een circa 3.300 hectare groot aaneengesloten bosgebied in het noordwesten van de Nederlandse landstreek de Veluwe, ten oosten van Putten.Garderen bos
Bossen van ZoomlandZoomland is een landgoed en natuurgebied ten oosten van Bergen op Zoom. Het is 308 ha groot en eigendom van Stichting Brabants Landschap.Bergen op Zoom bos
Park SonsbeekPark Sonsbeek in Arnhem is het bekendste park in deze stad. Het park is vernoemd naar Anna van Sonsbeeck, een aanzienlijke 'Dame' in de Arnhemse gemeenschap in de 17e eeuw.Arnhem bos
Park ClingendaelPark met wandelpaden, een Japanse tuin en een speelterrein.Den Haag bos
Paleispark Het LooHet Paleispark is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom slot Het Oude Loo.Apeldoorn bos
Nationaal Park de MeinwegNationaal Park De Meinweg is een nationaal park met een omvang van ongeveer 18 km² in de Nederlandse provincie Limburg ten oosten van Roermond.Herkenbosch bos
RijsterbosBij Rijs in Gaasterland vind je het Rijsterbos. Het loofbos is 172 hectare groot en ligt tussen het IJsselmeer en het dorp Rijs.Gaasterland, Friesland bos
Boswachterspad Ter ApelerbossenIn Westerwolde / Groningen ontdek je in het voorjaar de ijsvogel op deze wandeling van 12 km in lengte. Het slingerende pad brengt je langs zeer oude dikke eiken en beuken. Tevens is dit bos de enige plek waar je de steenbraam nog kunt vinden in Nederland.Westerwolde / Groningen wandelroute
Boswachterspad KuinderbosIn Kuinderbos / Flevoland kun je 13,5 km genieten van deze prachtige wandeling. In de herfst kun je genieten van prachtige mist boven de wateren en de meer dan 40 libellensoorten en de grote diversiteit vlinders.Kuinderbos / Flevoland wandelroute
Boswachterspad Veerse BosEen slingerende tocht over water, langs kreken, rietland en door het rijke oude Veerse Bos met al zijn bewoners. Op het boswachterspad in Veere valt genoeg te zien en beleven. In het voorjaar luister je naar het lied van de wielewaal.Veere wandelroute
Boswachterspad NoordzeewandelingZee, duin, bos en heide; de Noordzeewandeling trakteert je op alles wat de Schoorlse natuur te bieden heeft. En vanaf het hoogste duin van Nederland heb je een prachtig uitzicht over al dit moois.Schoorl wandelroute
Boswachterspad Brabantse WalFladderende vlindersoorten, bloeiende zonnedauw en een waterrijk uitzicht. Tijdens deze afwisselende wandeling over het boswachterspad in het Brabantse Woensdrecht valt er genoeg te zien. Kom in de zomer en speur naar het heideblauwtje en andere gekleurde fladderaars boven het water.Huijbergen wandelroute
Boswachterspad BosIn Schouwen-Duiveland / Zeeland vind je deze prachtige wandeling van 6,5 km. Kenmerkend voor deze wandeling zijn de bijna 100 jaar oude dennen en de hoeveelheid vogels. Daarnaast bevindt dit prachtige bos zich vlakbij de zee.Schouwen-Duiveland wandelroute
Hoe wil je verder?

Fotobewerking bij Natuurfotografie

Wat kun je in de fotobewerking allemaal doen om jouw natuurfoto’s te laten knallen?

Fotobewerking

Fotobewerking als finishing touch

Sjoerd Booij - Oprichter FotografieBeginner.nl

Fotograferen in de natuur is een fantastische ervaring. Vroeg op pad om mooie platen te schieten met zonsopkomst, van te voren bedenken waar je heen gaat, het hoort er allemaal bij.

Toch is er, voor de liefhebber, ook nog een taak bij thuiskomst. Je kunt er namelijk voor kiezen de foto’s die je hebt geschoten, te voorzien van een finishing touch in de fotobewerking.

Fotobewerking is het fine-tunen van allerlei zaken in jouw foto. Denk bijvoorbeeld aan contrasten, kleuren en scherpte. Zeker als je fotografeert in het RAW bestandsformaat, kun je achteraf nog een hoop veranderen.

Tijdens het bewerken van jouw natuurfoto’s is het belangrijk om een aantal dingen in het hoofd te houden. Ik heb hieronder een kort lijstje gemaakt waar je aan moet denken als jij jouw natuurfoto’s wilt bewerken.

Ook vind je, als je wat verder naar beneden scrolt, een aantal video’s met algemene fotobewerking tips en tricks. Wil jij jouw fotobewerking naar een nieuw niveau tillen, denk dan eens aan de cursus fotobewerking in Adobe Lightroom die ik aanbied.

Belangrijk als je foto’s gaat bewerken

Om goed van start te kunnen gaan met het bewerken van jouw foto’s, is het belangrijk een aantal dingen van te voren te weten. Hieronder volgt een korte lijst met handige weetjes, zodat jij optimaal aan je fotobewerking kunt beginnen.

  • RAW vs JPG – Wil jij jouw foto’s bewerken, dan stel de camera in op het RAW bestandsformaat. Zo beschik je over de grootst mogelijke databron in het fotobewerkingsprogramma en kun je bepaalde aanpassingen doen zonder (te)veel verlies van kwaliteit.
  • Witbalans automatisch – Ik raad mensen die in het RAW bestandsformaat fotograferen aan, om de automatische witbalans stand te gebruiken. In het fotobewerkingsprogramma van jouw keuze, kun je vervolgens zonder verlies van kwaliteit nog aanpassingen maken.
  • Snelle computer – Als je van plan bent om foto’s te bewerken, is het verstandig een computer aan te schaffen die voldoende snelheid heeft. Niets zo frustrerend als wachten tot een simpele aanpassing afgerond is.
  • Wees subtiel – Als je net begint met het bewerken van foto’s is vaak alles overdreven aangezet. Om je natuurfoto’s ook echt natuurlijk te houden, zijn subtiele aanpassingen vaak het beste. Bewerk je foto en draai dan de knoppen eens naar 50% of nog lager. Je zult zien dat het een stuk prettiger en natuurlijker overkomt.
  • Goed licht is belangrijk – Als je fotografeert in de natuur, ben je afhankelijk van natuurlijk licht. Om zeker te weten dat je met goed licht fotografeert, is het verstandig om te fotograferen als de zon laag aan de horizon staat. Dit betekent dat je het beste kiest om vroeg of juist laat op de dag op pad te gaan.

Sjoerd’s fotobewerking tips om natuurfoto’s te laten knallen

foto croppen adobe lightroom

Foto bijsnijden (croppen) met Adobe Lightroom

Wil jij de compositie van je foto verbeteren? Dat kan door de foto bij te snijden, recht te zetten of de verhouding aan te passen. Leer hoe je de crop tool van Adobe Lightroom kunt gebruiken.

Donkere foto lichter maken met Photoshop

Heb jij een te donkere foto en wil je daar wat aan doen? Met deze drie methoden kun je in een paar klikken jouw foto lichter maken in Adobe Photoshop of alternatief fotobewerkingsprogramma.

Interessante Natuurfotografie Tips

Lees meer over specifieke natuurfotografie onderwerpen.

Reisfotografie tips voor beginnende fotografen

21 Reisfotografie Tips voor Beginnende Fotografen

De passie voor fotografie ontstaat bij veel mensen tijdens het reizen. Je ziet nieuwe dingen en raakt geïnspireerd om de sfeer en ervaring vast te leggen. Met deze reisfotografie tips en camera accessoires maak jij de mooiste reisfoto’s.
Interview Fotoreis Stefanie Kreek

Stefanie ging op fotoreis naar IJsland

Stefanie ging op fotoreis naar IJsland. In dit artikel deelt ze haar ervaring, wat ze meenam aan camera spullen en wat ze allemaal leerde op deze prachtige fotoreis.
Vogelfotografie tips voor beginners

11 Tips Vogels Fotograferen voor Beginners + Camera Gear

Vogels fotograferen is een lastige fotografie soort. Met de tips en uitleg in dit artikel, maak jij binnen no-time prachtige vogelfoto’s. Ook bespreken we de beste camera’s en lenzen.

Natuurfotografie inspiratie op Instagram & YouTube

Raak geïnspireerd en haal alles uit jouw eigen natuurfoto’s.

Thomas Heaton

Simon Baxter

Veel gestelde vragen Natuurfotografie

Vraag en antwoord voor als jij in de natuur wilt fotograferen.

Vraag & Antwoord

Heb je nog vragen na het lezen van de FAQ?

Stuur dan een mailtje naar Sjoerd

Sjoerd Booij - Oprichter FotografieBeginner.nl

Heb je na het lezen van alle informatie op deze pagina nog altijd vragen over natuurfotografie? Bekijk dan nog eens de vragen en antwoorden hieronder.

Vind je ook daar je antwoord niet? Stuur mij dan een mailtje door te mailen naar [email protected].

Vraag & Antwoord Natuurfotografie