Camera instellen voor portretfotografie

Photo of author

Bij het fotograferen van portretten zijn er bepaalde camera instellingen die je het beste kunt gebruiken. In dit artikel lees je welke dat zijn en waar je nog meer aan moet denken.

GRATIS eBook - 9 Basistips Fotografie

Als je mensen gaat fotograferen wil je aansprekende portretten maken. Daarbij zijn de juiste camera instellingen voor portretfotografie erg belangrijk. De camera instellingen die je gebruikt voor portretfotografie, kunnen anders zijn dan die van traditionele landschaps- of straatfotografie.

Download GRATIS eBook – 9 Basistips voor Mooiere Foto’s

Maximaal 1x per week een nieuwsbrief en geen spam! Afmelden kan in elke nieuwsbrief.

Goede belichting met portretfotografie

Een zeer belangrijk aspect bij portretfotografie, is een correcte belichting op het gezicht. Om de correcte belichting op het gezicht te vinden, kun je gebruik maken van een lichtmeter of je camera instellen op spotmeting. Door met spotmeting op de huid van je onderwerp te meten, weet je zeker dat je een correcte belichting van het gezicht hebt.

Heeft jouw camera geen spotmeting, dan kun je er ook voor kiezen om een aantal test opnames te maken met verschillende camera instellingen. Op basis van de genomen testfoto’s, bepaal je vervolgens jouw optimale camera instellingen.

Portretfoto’s worden vaak gemaakt met natuurlijk en zacht licht. Uiteraard kun je ook gebruik maken van harder licht, zoals een flitser, al zal je het licht dan bijvoorbeeld door een diffuser op je onderwerp laten vallen. Vergeet niet, op elke “regel” bestaat een uitzondering. Zo fotografeer ik zelf graag candid- en portretfoto’s met creatieve flitstechnieken, bijvoorbeeld tijdens feesten op een bruiloft.

De basis camera instellingen voor portretfotografie

  • Diafragma – Als je portretten gaat fotograferen is het raadzaam een wijde diafragma opening op je camera in te stellen. Op die manier kun je de ogen isoleren en de focus volledig op de persoon leggen.
  • Sluitertijd – Een sluitertijd van ongeveer 1/250 seconde is meestal al voldoende om de portretfoto te bevriezen en de ogen scherp te krijgen. Dat is uiteraard ook afhankelijk van de beweging van jouw onderwerp.
  • ISO – Probeer de ISO-waarde zo laag mogelijk in te stellen bij het fotograferen van portretten. Dit geldt eigenlijk voor alle soorten fotografie. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer ruis je in je beeld krijgt.

Scherpe en goed belichte portretfoto’s

Als je portretten gaat fotograferen zijn er – naast de juiste belichting – een aantal andere handige camera instellingen waar je rekening mee kunt houden.

  • Autofocus – Een camera met een goede autofocus kan je helpen om perfect scherpe foto’s te krijgen. Tegenwoordig weten digitale camera’s de scene goed te analyseren en kiezen bijvoorbeeld zelf om te focussen op de ogen zodra er een persoon in beeld is.
  • Continuous drive (burst modus) – De burst modus camera instelling, zorgt ervoor dat je snel achter elkaar meerdere foto’s kunt schieten. Dit zorgt ervoor dat je altijd een scherpe foto hebt, maar ook dat je niet net een portret met dichtgeknepen ogen als resultaat hebt.
Portret met hard licht op vrouw

Portretfotografie met hard of zacht licht

De juiste camera instellingen zijn bij portretfotografie ontzettend belangrijk. Naast de camera instellingen heeft het soort licht dat je gebruikt echter ook grote invloed op jouw portretfoto’s. Het gebruik van hard of juist zacht licht is namelijk zeer bepalend voor het eindresultaat.

  • Zacht licht – Zacht licht geeft rustige flatteuze portretten en is zeer geschikt voor bijvoorbeeld vrouwelijke modellen.
  • Hard licht – Ga je met hard licht aan de slag, dan krijg je hardere schaduwen en strakke lijnen. Dit zorgt voor een rauwer portret, wat weer geschikt kan zijn voor bijvoorbeeld stoerdere mannelijke modellen.

Meer lezen over portretfotografie

Hoe mensen fotograferen? (video / podcast)

Deel je mening