Top 10 – Telefoon met beste camera

Fotografeer jij graag met een mobiele telefoon? Terecht! De hedendaagse smartphones zijn uitermate geschikt om mooie foto's te maken. In deze Top 10 van 2024 focus ik op de tien beste mobiele telefoons met camera. Zo weet jij welke smartphone het beste past bij jouw fotografie wensen.

Beste smartphones met camera
Samsung Galaxy S23 Ultra
Razendsnel met Snapdragon® 8 Generatie 2 processor en 200 Megapixels hoofdcamera.
lees gebruiker reviews meer info
iPhone 14 Pro
A16 Bionic chip met 6.1 inch Super Retina XDR scherm en Cinematic video in 4K HDR.
lees gebruiker reviews meer info
Google Pixel 7 Pro
Tensor G2 chip met clean Android 13 versie. Macro focus en gratis VPN met Google One.
lees gebruiker reviews meer info
1

Samsung Galaxy S23 Ultra

De Samsung Galaxy S23 Ultra is sinds februari 2023 aangekondigd en in Nederland verkrijgbaar. Deze smartphone is de opvolger van de S22 en heeft een aantal updates gekregen die het wellicht de moeite waard maken om over te stappen.

Zo is de toch al indrukwekkende 108 Megapixels camera geüpgraded naar maar liefs 200 Megapixels en heeft het basismodel een dubbele hoeveelheid intern geheugen (128 vs 256 GB).

Ook is de chipset van Snapdragon® 8 Generatie 1 naar versie 2 gegaan, wat een iets hogere kloksnelheid tot gevolg moet hebben.

De S22 Ultra en de S23 Ultra gebruiken beiden hetzelfde display. Daar dus geen update ten opzichte van zijn voorganger, maar met een 6.8 inch Super AMOLED scherm, was dat ook geen directe noodzaak.

Camera’s

De Samsung Galaxy S23 Ultra beschikt over 5 camera’s, waarvan zich er 4 aan de achterzijde bevinden en 1 aan de voorzijde.

  • Wijd – 200 Megapixels f/1.7 met field of view (FOV) van 85graden.
  • Ultrawijd – 12 Megapixels f/2.2 met field of view (FOV) van 120 graden.
  • Ultrazoom – 10 Megapixels f/4.9 met field of view (FOV) van 11 graden.
  • Zoom – 10 Megapixels f/2.4 met field of view (FOV) van 36 graden.
  • Selfie – 12 Megapixels f/2.2 met field of view (FOV) van 80 graden.

Fysieke eigenschappen

De Samsung Galaxy S23 Ultra heeft een 6.8 inch scherm, weegt 233 gram en is IP68 waterbestendig. De batterij van de Samsung Galaxy S23 Ultra is nog niet door DXOMark getest, maar naar verluidt ligt de batterijduur hoger dan zijn voorganger de S22 Ultra.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • 200 Megapixels
  • Snapdragon® 8 Gen 2 processor
  • Ingebouwde S Pen
  • IP68 stof en waterbestendig
  • 6.8 inch AMOLED 120 Hz display
  • 233 gram
  • 12 MP selfie camera
  • Super Resolution Zoom tot 100x
  • 8K video tot 30fps
  • Super slow motion Full HD op 960fps
  • Hyperlapse 4K
  • Full HD slow motion 240fps
  • 5000 mAh batterij
  • eSIM en Nano SIM
Maar liefst 200 Megapixels camera
Ingebouwde S Pen
120 Hz prachtig helder display
Ultrazoom periscope camera
Samsung Expert RAW
45W snelladen en wireless laden
8K video opnames
Camera's voor 3x en 10x optische zoom
IP68 stof en waterbestendig 💦
Niet goedkoop
Geen oplader bijgeleverd
Zware en vrij grote smartphone
Top 10 – Telefoon met beste camera
Naam Formaat scherm Camera's Max intern geheugen Batterij DXOMark
Samsung Galaxy S23 Ultra 6.8 inch ultrawijd, wijd, zoom, ultrazoom, selfie (5x) 1 TB - meer info
iPhone 14 Pro 6.1 inch ultrawijd, wijd, zoom, selfie (4x) 1 TB 54 uur meer info
Google Pixel 7 Pro 6.7 inch ultrawijd, wijd, zoom, selfie (4x) 512 GB 52 uur meer info
Samsung Galaxy S22 Ultra 6.8 inch ultrawijd, wijd, zoom, ultrazoom, selfie (5x) 1 TB 47 uur meer info
iPhone 13 Pro 6.06 inch ultrawijd, wijd, zoom, selfie (4x) 1 TB 68 uur meer info
OPPO Find X5 Pro 6.7 inch ultrawijd, wijd, zoom, selfie (4x) 512 GB 49 uur meer info
OnePlus 10 Pro 6.7 inch ultrawijd, wijd, zoom, selfie (4x) 512 GB 43 uur meer info
Xiaomi 12 Pro 6.73 inch ultrawijd, wijd, zoom, selfie (4x) 256 GB 34 uur meer info
Samsung Galaxy A53 6.5 inch ultrawijd, wijd, macro, selfie (4x) 128 GB 49 uur meer info
Sony Xperia 1 IV 6.5 inch ultrawijd, wijd, zoom, selfie (4x) 512 GB 47 uur meer info

Waar moet ik op letten als ik wil fotograferen met mijn telefoon?

Wil je gaan fotograferen met een mobiele telefoon, dan is het belangrijk om een aantal dingen te weten. Hieronder leg ik uit welke camera / telefoon specificaties je allemaal kunt tegenkomen en waarom ze belangrijk zijn als je foto’s met een mobiel gaat maken.

Smartphone camera lenzen

Meerdere cameralenzen

Als je een telefoon met camera gaat gebruiken om mee te fotograferen, valt het al snel op dat de huidige smartphones meer dan 1 cameralens bevatten. Deze lenzen vervullen allemaal een andere functie. Zo kun je zelfs met een platte smartphone, zeer respectabele beeldkwaliteit verwachten.

Laten we eens kijken welke cameralenzen je tegen kunt komen in een smartphone en waar je ze voor kunt gebruiken.

  • Wijd (groothoek) – Dit zijn de hoofdcamera’s op de meeste smartphones. Vaak ligt het brandpuntsafstand van deze lenzen ergens tussen de 20 en 30mm. Hiermee kun je de wereld om je heen documenteren met voldoende context. Zeer geschikt voor het maken van herinneringen.
  • Ultrawijd – Ga je wat extremer qua groothoek, dan is er op sommige camera’s een ultrawijde optie. Dit is vaak geschikt voor bijvoorbeeld meer sportieve shots of in hele kleine ruimtes. Meestal hebben we het dan over brandpuntsafstanden tussen de 12 en 18mm.
  • Telelens – Wil je wat meer gaan inzoomen, dan zal je gebruik maken van de telelens. Deze heeft meestal een brandpuntsafstand tussen de 50 en 80mm. Dit is ook een ideale lens voor bijvoorbeeld het schieten van portretten.
  • Periscope (telelens) – Om echt in te kunnen zoomen, hebben sommige smartphones een periscope camera. Deze hebben een brandpuntsafstand van 100mm of meer.
  • Macro – Om echt macro beelden te kunnen schieten, heb je een macro lens nodig die heel dichtbij kan scherpstellen en de onderwerpen in 1:1 kan vastleggen. Sommige smartphones hebben hier een speciale camera voor toegevoegd, zoals de Samsung Galaxy A53.
  • Selfie – De selfie camera zit aan de voorkant van een smartphone en is bedoeld – je raadt het al – om jezelf mee te filmen of fotograferen. Zo kun je er selfies mee maken, maar ook met videobellen. Deze lens wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld gezichtsherkenning om de telefoon mee te ontgrendelen.

Field of view (FOV)

Het gezichtsveld (FOV) van een camera bepaald in hoeverre de wereld op de foto komt. Hoe groter het gezichtsveld (uitgedrukt in graden), hoe meer je in de foto terugziet.

Onderdelen van een smartphone met camera

Megapixels

De hoeveelheid megapixels in de camera van een mobiele telefoon, bepalen o.a. hoe groot je de foto kunt afdrukken. Hoe meer megapixels, hoe groter je kunt afdrukken. Ook kun je met meer megapixels achteraf in een foto croppen zonder snel verlies van details. Bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S23 Ultra is echt een uitschieter met maar liefst een 200 Megapixels hoofdcamera.

Toch is meer megapixels niet per definitie beter. Als een smartphone camera minder megapixels heeft, maar deze pixels zijn wel per stuk groter van formaat, dan is de beeldkwaliteit toch hoger. Zeker als je bijvoorbeeld naar situaties met weinig licht kijkt.

Hoe groter de pixel, hoe meer licht hij binnen kan laten en hoe minder ruis er in je foto terecht komt. Kijk dus niet alleen naar megapixels, maar ook naar sensor formaat als je een keuze gaat maken voor jouw nieuwe smartphone camera.

Intern opslaggeheugen

Het interne opslaggeheugen van een smartphone met camera is een belangrijk aspect om naar te kijken als je een nieuwe smartphone gaat kopen. Hoe groter het geheugen, hoe meer foto’s en video’s je kunt opslaan op je telefoon.

Zeker als je van plan bent om veel video’s te gaan maken (trust me, dat gebeurd vanzelf), is het fijn om geen zorgen te hebben of het allemaal wel opgeslagen kan worden.

Zo heeft de Samsung Galaxy A53 maximaal 128 GB en de Samsung Galaxy S23 Ultra of iPhone 14 Pro maar liefst 1 TB. Wel hebben sommige telefoons de mogelijkheid om een externe MicroSD kaart toe te voegen voor extra opslaggeheugen, zoals bijvoorbeeld de Sony Xperia 1 IV.

Hoeveel ruimte een foto of video daadwerkelijk inneemt, hangt af van de gekozen instellingen. Denk aan RAW of JPG voor fotografie en bitrate, resolutie en frame rate voor video’s.

Schermformaat

Ga je een nieuwe smartphone kopen, dan kijk je natuurlijk ook naar het beeldscherm. Het schermformaat is dan misschien wel het eerste wat je bekijkt.

Een groter scherm is natuurlijk prettig als je de foto’s op groter formaat wilt zien. Ik heb zelf echter mijn telefoon altijd in mijn broekzak. Dat betekent dat ik geen telefoon moet hebben die te groot is.

Het verschil tussen bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S23 Ultra en de iPhone 14 Pro is vrij groot met 6.8 inch of 6.1 inch.

Batterijduur

De tijden van de Nokia 3310 die makkelijk een week functioneerde op 1x opladen, die zijn helaas voorbij. De hedendaagse smartphones slurpen energie met o.a. de grote displays. Dat betekent dat je slechts 1 a 2 dagen kunt doen met 1x opladen.

Bedenk dus goed hoe jij de telefoon gaat gebruiken. Dagelijks van huis naar werk, dan zijn er mogelijkheden genoeg om op te laden. Ga je hem als reiscamera gebruiken, dan is het misschien nuttig om een powerbank aan te schaffen.

Video opties

Ben je van plan naast foto’s ook veel video’s te gaan schieten met je telefoon, dan kan je met de hedendaagse smartphones prima uit de voeten. Belangrijk is met name de resolutie en de frame rates waarin kunt opnemen.

  • Resolutie – De resolutie bepaald hoe groot je het beeld kunt gaan afspelen, bijvoorbeeld Full HD, 4K of zelfs 8K.
  • Frame rate – De frame rate bepaald hoeveel beelden er per seconde worden opgenomen. Veelvoorkomende frames rates zijn 24,30 en 60 fps. Ga je nog hogere frame rates gebruiken, dan kun je de beelden vertragen, zonder dat het schokkerig wordt (slow motion). Meestal kan je in Full HD met 120 of soms zelfs 240 frames per seconde filmen.

Connectiviteit

Het is handig als een telefoon veel verschillende connectie mogelijkheden heeft. Zo weet je zeker dat je snel en gemakkelijk foto’s en video’s van je smartphone op bijvoorbeeld een computer kunt zetten.

  • Bluetooth – Door gebruik te maken van bluetooth, kun je snel een gemakkelijk foto’s en video’s overzetten naar andere apparaten die ook beschikken over bluetooth.
  • Wifi – Door gebruik te maken van Wifi op je telefoon, verbruik je geen data van je dataplan bij een provider. In Nederland kun je tegenwoordig bijna overal een wifi netwerk vinden om te gebruiken. Zorg uiteraard wel dat je weet of het een veilig netwerk is voordat je ermee verbind.
  • NFC – Contactloos betalen met je mobiele telefoon. Ideaal om je bankpassen thuis te kunnen laten en enkel een telefoon op zak te hebben.

Review per product

Hieronder lees je een korte review per product. Ook kun je hier links terugvinden om het product aan te schaffen en meer reviews te lezen.

2

iPhone 14 Pro

De iPhone 14 Pro is september 2022 verkrijgbaar in Nederland. De smartphone beschikt over een A16 chip van Apple en draait op iOS 16. Zoals we gewend zijn van Apple is ook deze smartphone weer een hoogstaand stukje technologie. Helaas komt dat ook altijd met het “bijpassende” prijskaartje.

Camera’s

De iPhone 14 Pro beschikt over 4 camera’s, waarvan zich er 3 aan de achterzijde bevinden en 1 aan de voorzijde.

  • Wijd – 48 Megapixels 24mm met f/1.78 diafragma. Deze camera beschikt ook over 2e generatie sensor-shift stabilisatie. De camera bevat 7 lens elementen voor optimale kwaliteit.
  • Ultrawijd – 12 Megapixels 13mm met f/2.2 diafragma (120 graden FOV). Deze camera bevat 6 lens elementen.
  • Zoom – 12 Megapixels 77mm met f/2.8 diafragma. Deze camera geeft een optische zoom van 3x en heeft optische stabilisatie met 6 lens elementen.
  • Selfie – 12 Megapixels met f/1.9 diafragma. Deze selfie camera heeft de mogelijkheid om Apple ProRAW te schieten, video in 4K resolutie op te nemen en slow motion in Full HD met 120fps. Indrukwekkende specificaties voor een selfie camera aan de voorkant van je telefoon.

Fysieke eigenschappen

De iPhone 14 Pro heeft een 6.1 inch scherm, weegt 206 gram en is IP68 waterbestendig. De batterij van de iPhone 14 Pro is door DXOMark getest op 54 uur.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • A16 Bionic chip
  • 6.1” Super Retina XDR scherm @ 120 Hz
  • 23 uur video afspelen
  • 4K video tot 60fps
  • Dual optische stabilisatie voor video
  • slow motion in Full HD tot 240fps
  • Cinematic video tot 4K HDR
  • Apple ProRAW
  • ProRes video 4K tot 30fps
  • 12 MP selfie camera
  • IP68 - 6 meter diep tot 30 minuten
  • Dual eSIM
48 Megapixels met prachtige beelden
Dynamic Island 🏝️
120 Hz ProMotion display
ProRAW fotograferen voor editing
"Altijd aan" display toevoeging
IP68 stof en waterbestendig 💦
Geen USB-C connectie
Enkel eSIM kaartslot
Batterijduur minder dan iPhone 13 Pro
3

Google Pixel 7 Pro

De Google Pixel 7 Pro is sinds eind 2022 ook in Nederland verkrijgbaar. Met de Tensor G2 chip, die in eigen huis ontwikkeld is, heeft Google een smartphone met indrukwekkende camera eigenschappen geproduceerd.

Camera’s

De Google Pixel Pro 7 beschikt over 4 camera’s, waarvan zich er 3 aan de achterzijde bevinden en 1 aan de voorzijde.

  • Wijd – 50 Megapixels f/1.85 met field of view (FOV) van 82 graden.
  • Ultrawijd – 12 Megapixels f/2.2 met field of view (FOV) van 125.8 graden.
  • Zoom – 48 Megapixels f/3.5 met field of view (FOV) van 20.6 graden. 5x optische zoom en tot 30x Super Res Zoom.
  • Selfie – 10.8 Megapixels f/2.2 met field of view (FOV) van 92.8 graden.

Fysieke eigenschappen

De Google Pixel 7 Pro heeft een 6.7 inch scherm, weegt 212 gram en is IP68 waterbestendig. De batterij van de Google Pixel 7 Pro is door DXOMark getest op 52 uur.

Met het maximale interne geheugen van 512 GB, loopt de Google Pixel Pro wel iets achter op zijn concurrenten die tot 1 TB gaan. Hoeveel ruimte je echt nodig hebt hangt er vooral vanaf of je veel video’s gaat schieten. Die nemen uiteraard een stuk meer ruimte in dan als je enkel gaat fotograferen.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • Tensor G2 chip
  • 6.7" OLED scherm @ 120 Hz
  • 12GB RAM geheugen
  • Android 13
  • 5000 mAh accu
  • 5x Zoom
  • Cinematische blur voor video
  • Macro focus
  • Gratis VPN met Google One
  • 50 MP @25mm (wijd), 48 MP @ 120mm (zoom), 12 MP @ 126 graden (ultrawijd)
  • 10.8 MP selfie camera
  • 212 gram
  • Nano-SIM en eSIM
  • 128/256 of 512 GB interne opslag
  • NFC en USB-C 3.2
Competitief geprijsd
Android zonder overbodige features
IP68 stof en waterbestendig 💦
Prachtig helder beeldscherm
Prima stereo speakers
Opladen duurt relatief lang
Ultrawijde camera matig met low light
Max 512 GB intern geheugen
4

Samsung Galaxy S22 Ultra

Sinds 25 februari 2022 is de Samsung Galaxy S22 Ultra verkrijgbaar. Deze Ultra versie is de grootste smartphone binnen de S22 lijn en bevat eersteklas camera’s, het mooiste scherm en overall de beste specificaties.

De S22 is de opvolger van de Galaxy Note 20 Ultra. Zo heeft de S22 Ultra een vergelijkbaar ontwerp en maakt daarnaast ook gebruik van de S Pen. Onder de moterkap is er natuurlijk wel het een en ander ten positieve gewijzigd.

Met een hoofdcamera die maar liefst 108 Megapixels telt, schiet je bijvoorbeeld foto’s geschikt voor gigantische afdrukken. Daarnaast geeft deze hoeveelheid Megapixels je de mogelijkheid in de fotobewerking flink te croppen, zonder verlies van kwaliteit.

Camera’s

De Samsung Galaxy S22 Ultra beschikt over 5 camera’s, waarvan zich er 4 aan de achterzijde bevinden en 1 aan de voorzijde.

  • Wijd – 108 Megapixels 23mm met diafragma f/1.8.
  • Ultrawijd – 12 Megapixels 13mm met diafragma f/2.2.
  • Ultrazoom – 10 Megapixels 230mm met diafragma f/4.9.
  • Zoom – 10 Megapixels 70mm met diafragma f/2.4.
  • Selfie – 40 Megapixels 26mm met diafragma f/2.2.

Fysieke eigenschappen

De Samsung Galaxy S22 Ultra heeft een 6.8 inch scherm, weegt 228 gram en is IP68 waterbestendig. De batterij van de Samsung Galaxy S22 Ultra is door DXOMark getest op 47 uur. Dat is zeker ten opzichte van de iPhone 13 Pro met 68 uur aan de lagere kant.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • 108 Megapixels
  • Snapdragon® 8 Gen 1 processor
  • Ingebouwde S Pen
  • IP68 stof en waterbestendig
  • 120 Hz display
  • 40 Megapixels selfie camera
  • 960fps slow motion @ HD
  • 240fps slow motion @ Full HD
  • 8K video
  • 100x digitale zoom
  • 3x en 10x optische zoom
  • dual-SIM
  • USB-C
  • 228 gram
108 Megapixels hoofdcamera
8K video @ 24 fps
Ingebouwde S Pen
IP68 stof en waterbestendig 💦
Ultrazoom periscope camera
Samsung Expert RAW
Dynamic AMOLED 120 Hz display
Batterijduur aan korte kant
Geen oplader bijgeleverd
Zware en vrij grote smartphone
5

iPhone 13 Pro

Sinds 24 september 2021 is de iPhone 13 Pro verkrijgbaar. Dit voormalig vlaggenschip van Apple is nog altijd een fantastische smartphone met zeer indrukwekkende camera’s. Sinds de iPhone 13 is ook ProMotion beschikbaar, waardoor 120 Hz refresh-rates beschikbaar zijn en alles nog vloeiender oogt.

Voor de videografen onder ons is er een mooie toevoeging sinds dit iPhone model, namelijk cinematic mode voor video. Dit geeft de mogelijkheid om filmische video’s te schieten met kleinere scherptediepte. Deze functie is te gebruiken met Full HD tot 30 frames per seconde.

Camera’s

De iPhone 13 Pro beschikt over 4 camera’s, waarvan zich er 3 aan de achterzijde bevinden en 1 aan de voorzijde.

  • Wijd – 12 Megapixels 26mm met diafragma f/1.5.
  • Ultrawijd – 12 Megapixels 13mm met diafragma f/1.8.
  • Zoom – 12 Megapixels 77mm met diafragma f/2.8.
  • Selfie – 12 Megapixels 26mm met diafragma f/2.2.

Fysieke eigenschappen

De iPhone 13 Pro heeft een 6.06 inch scherm, weegt 203 gram en is IP68 waterbestendig. De batterij van de iPhone 13 Pro is door DXOMark getest op 68 uur. Dat is van alle smartphones in deze top 10 het langst.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • Super Retina XDR-display
  • ProMotion met 120 Hz refresh-rate
  • 1 TB intern geheugen
  • IP68 stof en waterbestendig
  • A15 Bionic-chip
  • Apple ProRAW
  • Nachtmodus met LIDAR-scanner
  • Deep Fusion
  • Panorama tot 63 Megapixels
  • Portretmodus met bokeh-effect
  • Optische beeld­stabilisatie met sensor-shift (groothoek camera)
  • Tot 15x digitale zoom
  • 4K video ProRes met 30fps
  • slow motion Full HD met 240fps
  • Dual-SIM
ProMotion met 120 Hz refresh-rate
Lange batterijduur met 68 uur
Lichtsterke hoofdcamera met f/1.5
IP68 stof en waterbestendig 💦
Enigzins compact formaat
Cinematic mode voor video
Selfie camera minder dan concurrentie
Opladen duurt relatief lang
6

OPPO Find X5 Pro

De OPPO Find X5 Pro is het vlaggenschip van de Chinese fabrikant OPPO. De Find X5 Pro onderscheidt zich op design gebied, door de camera’s aan de achterkant van de telefoon. Deze steken glooiend uit de behuizing wat ervoor zou moeten zorgen dat je minder snel de lens bevuilt met je vingers. In de praktijk ziet het er vooral mooi uit.

De achterkant van deze camera is gemaakt van het duurzame en sterke keramiek. Dat geeft de telefoon een rijke uitstraling, maar maakt hem tegelijk ook erg glad. Wel zou het keramiek ervoor moeten zorgen dat er minder snel krassen ontstaan.

Een nadeel van de OPPO Find X5 Pro is het maximale interne geheugen van 512 GB. Mocht je veel video’s gaan schieten, dan is dat misschien wat aan de krappe kant. Voor enkel fotografie zou ik me daar niet druk om maken.

Camera’s

In de OPPO Find X5 Pro bevinden zich 3 camera’s aan de achterkant en 1 selfie camera aan de voorkant.

  • Wijd (groothoek) – 50 Megapixels f/1.7 met field of view (FOV) van 80 graden. Maakt gebruik van 5-assen stabilisatie.
  • Ultrawijd – 50 Megapixels f/2.2 met field of view (FOV) van 110 graden. Mogelijkheid om vanaf 4cm macro fotografie te beoefenen.
  • Zoom (telelens) – 13 Megapixels f/2.4 met field of view van 45 graden.
  • Selfie – 32 Megapixels f/2.4 met field of view van 90 graden. Geen autofocus, maar fixed focus punt.

Fysieke eigenschappen

De OPPO Find X5 Pro heeft een 6.7 inch scherm, weegt 228 gram en is IP68 waterbestendig. De batterij van de OPPO Find X5 Pro is door DXOMark getest op 49 uur. Daarmee zit de OPPO Find X5 Pro rond het gemiddelde van smartphone in deze koopgids.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • Snapdragon® 8 Gen 1 processor
  • 218 gram
  • 6.7 inch AMOLED QHD+ display
  • 120 Hz refresh-rate
  • 4K video tot 60fps
  • Full HD slow motion 240fps
  • 720p slow motion met 480fps
  • 5000mAh batterij
  • eSIM
  • USB-C
  • Gezichts- en vingerafdrukherkenning
  • Beschermhoes bijgeleverd
Oplader bijgeleverd
Snelle Snapdragon 8 Gen 1 processor
Dynamische refresh-rate 1 tot 120 Hz
Goede foto's met weinig licht
Volle accu na slechts 36 minuten
IP68 stof en waterbestendig 💦
Top segment qua prijs / kwaliteit
Speakers wat matig
7

OnePlus 10 Pro

Hoewel OnePlus voorheen zijn smartphones wilde neerzetten als flagship killers, is dat met de OnePlus 10 Pro niet langer het geval. Deze smartphone heeft alles wat je mag verwachten in deze prijscategorie, maar ook niet echt meer dan dat.

Toch wil dat niet zeggen dat de OnePlus 10 Pro geen goede foto’s maakt. Het tegendeel is waar. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo is het camera-eiland aan de achterkant wat fragiel en zijn de camera’s geen echte upgrade t.o.v. zijn voorganger de OnePlus 9 Pro.

Camera’s

In de OnePlus 10 Pro bevinden zich 3 camera’s aan de achterkant en 1 selfie camera aan de voorkant.

  • Wijd (groothoek) – 48 Megapixels 23mm met f/1.8 diafragma.
  • Ultrawijd – 50 Megapixels met field of view (FOV) van 150 graden.
  • Zoom (telelens) – 8 Megapixels met diafragma f/2.4.
  • Selfie – 32 Megapixels. Geen autofocus, maar fixed focus punt.

Fysieke eigenschappen

De OnePlus 10 Pro heeft een 6.7 inch scherm, weegt 200 gram en is IP68 waterbestendig. De batterij van de OnePlus 10 Pro is door DXOMark getest op 43 uur. Daarmee zit de OnePlus 10 Pro aan de lage kant ten opzichte van concurrerende smartphones.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • Snapdragon® 8 Gen 1 processor
  • IP68 stof en waterbestendig
  • Corning® Gorilla® Glass
  • 200 gram
  • 120 Hz AMOLED display
  • 5000 mAh batterij
  • 8K video met 24fps
  • 4K video tot 120fps
  • Super slow motion in Full HD met 240fps
  • 32 Megapixels selfie camera
Betaalbare optie
Dynamische refresh-rate tot 120 Hz
Gorilla Glass Victus tegen krassen
Snelle Snapdragon® 8 Gen 1 processor
Kleuren natuurgetrouwer dan 9 Pro
Snelladen 100% in maar 30 minuten
IP68 stof en waterbestendig 💦
Camera-eiland achterkant beetje fragiel
Geen grote stap t.o.v. OnePlus 9 Pro
8

Xiaomi 12 Pro

De Xiaomi 12 Pro is een krachtige smartphone met voldoende te bieden voor de foto- en videograaf. De foto’s zien er scherp uit, ook als er maar weinig licht is en ook de kleuren voelen natuurgetrouw.

Toch zijn er een aantal aandachtspunten te benoemen. Zo is de optische zoom met slechts 2x erg matig. Zeker als je kijkt naar een concurrent zoals de Samsung S22 Ultra die tot 10x gaat.

Ook heeft de Xiaomi 12 Pro geen IP certificering, wat hem officieel niet stof en waterdicht maakt. Opvallend wel, zeker als je naar de concurrentie kijkt.

Camera’s

In de Xiaomi 12 Pro bevinden zich 3 camera’s aan de achterkant en 1 selfie camera aan de voorkant.

  • Wijd (groothoek) – 50 Megapixels met diafragma f/1.9.
  • Ultrawijd – 50 Megapixels f/2.2 met field of view (FOV) van 115 graden.
  • Zoom (telelens) – 50 Megapixels 48mm met f/2.9 diafragma.
  • Selfie – 32 Megapixels met f/2.45 diafragma.

Fysieke eigenschappen

De Xiaomi 12 Pro heeft een 6.73 inch scherm en weegt 205 gram. Deze telefoon heeft gek genoeg geen IP-rating. De batterij van de Xiaomi 12 Pro is door DXOMark getest op 34 uur. Dat is voor een smartphone in 2023 aan de zeer lage kant.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • Snapdragon® 8 Gen 1 processor
  • 6.73 inch AMOLED tot 120 Hz display
  • 205 gram
  • Xiaomi ProFocus (motion tracking)
  • RAW modus
  • Long exposure modus met 6 effecten
  • 8K video met 24fps
  • 4K video met 60fps
  • 4600 mAh batterij
  • USB-C
  • Dual-SIM
Boost snelladen met 18 min 100%
Snelle Snapdragon® 8 Gen 1 processor
Dynamische refresh-rate tot 120 Hz
8K video opnames mogelijk
Maximaal 256 GB intern geheugen
Matige accuduur met 34 uur
Ultrawijde camera heeft geen autofocus
Telelens heeft slechts 2x optische zoom
Geen officiële IP-rating
9

Samsung Galaxy A53

De Samsung Galaxy A53 is een middenklasse smartphone die voor veel mensen absoluut het overwegen waard is. Allereerst natuurlijk de prijs. Die valt in het niet bij de eerder genoemde smartphones in deze koopgids. Uiteraard lever je daar ook wel wat voor in.

Zo heeft de Samsung Galaxy A53 geen telelens camera, wat begrijpelijk is als je naar de prijs kijkt. Toch is dat wel een gemis als je de smartphone echt voor fotografie wilt gaan gebruiken. Ook is de stof en waterdichtheid met IP67 iets lager dan de IP68 van andere modellen.

Camera’s

In de Samsung Galaxy A53 bevinden zich 3 camera’s aan de achterkant en 1 selfie camera aan de voorkant.

  • Wijd (groothoek) – 64 Megapixels met diafragma f/1.8.
  • Ultrawijd – 12 Megapixels met diafragma f/2.2.
  • Macro – 5 Megapixels met diafragma f/2.4.
  • Selfie – 32 Megapixels met diafragma f/2.2.

Fysieke eigenschappen

De Samsung Galaxy A53 heeft een 6.5 inch scherm, weegt slechts 189 gram en is IP67 waterbestendig. De batterij van de Samsung Galaxy A53 is door DXOMark getest op 49 uur. Dat is voor een smartphone in deze prijsklasse uitmuntend.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • Super AMOLED 120 Hz display
  • 32 Megapixels selfie camera
  • Slow motion HD met 240fps
  • 4K video met 30fps
  • Externe opslag MicroSD tot 1 TB
  • Dual-SIM
  • USB-C
  • 5000 mAh batterij
  • Bluetooth v5.1
  • NFC
  • Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
Zeer betaalbare optie
IP67-certificatie (30 min op 1 meter)
Display met refresh-rate van 120 Hz
Goede kleuren en details in helder licht
Externe opslag MicroSD tot 1 TB
Geen oplader bijgeleverd
Focus problemen met weinig licht
Onderbelichting in avond zonder flits
10

Sony Xperia 1 IV

De Sony Xperia 1 IV is een vrij prijzige smartphone. Dat zorgt ervoor dat de verwachtingen direct hoog liggen. Helaas maakt deze smartphone dat niet op alle vlakken waar.

Zo kan oververhitting van de Snapdragon® 8 Gen 1 processor een probleem zijn. Dat zorgt er soms voor dat de telefoon minder responsief is. Bijvoorbeeld als er zwaardere taken worden uitgevoerd, zoals tijdens gaming.

Ook is het maximale interne geheugen van 512 GB aan de krappe kant in vergelijking met concurrenten zoals de Samsung Galaxy S23 Ultra en de iPhone 14 Pro. Wel kun je in de Sony Xperia 1 IV een mircoSD kaart tot maximaal 1 TB toevoegen.

Wat heeft de Sony Xperia 1 IV dan wel? Een echte optische zoom van 85 tot 125mm met de telelens is uniek en de uitgebreide instellingsmogelijkheden met de native camera app bijvoorbeeld.

Dat laatste zorgt ervoor dat je soms het gevoel hebt een echte compactcamera in je handen te hebben (zeker met slechts 185 gram), maar of dat voldoende is ten opzichte van de concurrentie, dat is de vraag.

Camera’s

In de Sony Xperia 1 IV bevinden zich 3 camera’s aan de achterkant en 1 selfie camera aan de voorkant.

  • Wijd (groothoek) – 12 Megapixels 24mm met diafragma f/1.7 en field of view (FOV) van 82 graden.
  • Ultrawijd – 12 Megapixels 16mm met diafragma f/2.2 en field of view (FOV) van 124 graden.
  • Zoom (telelens) – 12 Megapixels 85-125mm  met f/2.3 – f/2.8 diafragma en field of view (FOV) van 20 tot 28 graden.
  • Selfie – 12 Megapixels met f/2.0 diafragma en field of view (FOV) van 83 graden.

Fysieke eigenschappen

De Sony Xperia 1 IV heeft een 6.5 inch scherm en weegt slechts 185 gram. Deze smartphone heeft een IP68-certificaat, wat hem stof en waterbestendig maakt. De batterij van de Sony Xperia 1 IV is door DXOMark getest op 47 uur. Dat is voor een smartphone in deze prijsklasse net aan voldoende, want het kan slechter zoals de Xiaomi 12 Pro en de OnePlus 10 Pro.

Deze smartphone beschikt over WiFi, bluetooth en NFC.

Features en specificaties

  • Snapdragon® 8 Gen 1 processor
  • 4K HDR OLED 120 Hz Display
  • 185 gram
  • IP68 stof en waterbestendig
  • Corning® Gorilla® Glass Victus®
  • ZEISS®-kwaliteitslenzen
  • ZEISS® T* coating
  • Realtime eye-autofocus (mens, dier)
  • Cinematography Pro
  • 4K HDR video-opnames tot 120fps
  • OIS- en EIS-video
  • Dual-SIM (nano-SIM en eSIM)
  • 5000 mAh batterij
  • USB-C
  • MicroSD kaart tot 1 TB
Snelle Snapdragon® 8 Gen 1 processor
Veel instellingen in native camera app
IP68 stof en waterbestendig 💦
Slechts 185 gram
Goede low light foto's met hoofdcamera
MicroSD kaart toevoegen tot 1 TB
3.5mm koptelefoon ingang
Zeer prijzige smartphone
Maximaal 512 GB intern geheugen
Sensor aan de kleine kant voor prijs
Oververhitting is een probleem

Vraag en antwoord (FAQ)

Heb je vragen over deze koopgids: Top 10 – Telefoon met beste camera, dan vind je hieronder een handige lijst met vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Welke telefoon heeft de beste camera in 2023?

Op het moment van schrijven (eind februari 2023) zijn er twee smartphones die ik zou aanraden met de beste camera’s. Ik heb het dan over de iPhone 14 Pro en de Samsung Galaxy S23 Ultra. Daarnaast heb je nog een aantal andere telefoons, zoals de Google Pixel 7 Pro en de iets oudere Samsung Galaxy S22 Ultra.

Waarop letten als je gaat fotograferen met een telefoon?

Vroeger keken mensen vooral naar de hoeveelheid megapixels. Dat zegt wel iets over de kwaliteit van een foto, maar lang niet alles. Het is vooral belangrijk om te letten op de sensor en dan met name het formaat daarvan. Hoe groter een sensor is, hoe meer licht hij kan vangen zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt, bijvoorbeeld in de vorm van ruis.

Ook is het belangrijk om te kijken naar welke camera’s er in een mobiele telefoon zitten. In de high-end modellen vind je tegenwoordig meerdere camera’s terug, bijvoorbeeld groothoek, ultragroothoek en telelens camera’s. Kijk goed welke camera’s de mobiele telefoon heeft die jij voor ogen hebt en bepaal voor jezelf of dat voldoet aan wat je met de camera wilt fotograferen.

Kijk ook naar de hoeveel geheugen een smartphone heeft voor de opslag van foto’s en video’s. Kon je vroeger je telefoon nog uitbreiden met MicroSD kaarten, tegenwoordig kiezen de meeste fabrikanten voor vast intern geheugen. Als dat bijvoorbeeld slechts 128 GB is, kom je als snel in de knoop als je veel video’s wilt gaan schieten.

Deel je mening