Smartphone Fotografie

Photo of author

Fotograferen met een smartphone is iets wat we allemaal dagelijks doen. Smartphone fotografie is van een trend, verworden tot een gewoonte die niet meer is weg te denken.

GRATIS eBook - 9 Basistips Fotografie

Met de huidige camera’s in mobiele telefoons kun je prachtige foto’s maken. De basisprincipes van fotografie blijven ook bij smartphone fotografie gewoon van toepassing.

Denk aan compositieregels zoals de regel van derden en het gebruik van hard of zacht licht om je foto’s een bepaalde look te geven.

Bekijk mijn Top 10 Smartphones met Beste Camera

Deze pagina dient als informatie hub om jou alle facetten van smartphone fotografie te leren. Er zitten ongetwijfeld dingen tussen die je nog niet wist en die jouw mobiele telefoon foto’s net even wat mooier maken.

In deze informatie hub leer je – belangrijke tips om te fotograferen met je telefoon. Ik bespreek de beste fotobewerking apps om je foto’s nog beter te maken en geef je een overzicht van handige apps die elke fotograaf moet kennen.

Ook kijken we naar sociale media, het afdrukken van je telefoonfoto’s en bespreek ik cursussen en workshops die je kunt volgen.

Laten we beginnen!

Download GRATIS eBook – 9 Basistips voor Mooiere Foto’s

Maximaal 1x per week een nieuwsbrief en geen spam! Afmelden kan in elke nieuwsbrief.

Recente Smartphone Fotografie Video’s

Flat Lay Fotografie Tips

10 Tips om mooie flatlays te fotograferen

Flat lay foto’s zie je veel op sociale media zoals Instagram. Als jij wilt leren hoe je zelf flat lays kunt maken, dan zijn deze 10 tips perfect!

Instagram foto uploaden vanaf PC of Mac

Een foto delen op Instagram kon voorheen alleen via een mobiele telefoon. Daar is eindelijk verandering in gekomen! In dit artikel leer ik jou hoe je direct vanaf je PC of Mac een foto upload naar Instagram.

Bekijk alle Smartphone Fotografie video’s

Wat is smartphone fotografie en waarom is dat eigenlijk zo leuk?

Heel simpel, smartphone fotografie is het fotograferen met je mobiele telefoon. De reden waarom het zo populair aan het worden is? Dat komt met name doordat de kwaliteit van de camera’s in mobiele telefoons in de laatste jaren flink vooruit is gegaan.

Had je 5 jaar geleden echt nog een digitale camera nodig om goede foto’s te maken, nu kan dat vaak ook met je mobiele telefoon.

Tegenwoordig vaak meerdere lenzen in smartphones om mee te fotograferen

De telefoonfabrikanten stoppen steeds betere camera’s in je telefoon. Op de duurdere modellen vind je vaak zelfs meerdere lenzen per toestel, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt.

Wat is er zo leuk aan fotograferen met je mobiele telefoon?

Het leuke aan fotograferen met je mobiele telefoon, is de combinatie tussen goede kwaliteit en het feit dat je hem bijna altijd bij je hebt. Niet langer zeulen met grote cameratassen dus, maar een camera in je broekzak waarmee je direct aan de slag kunt en met meer dan acceptabel resultaat.

11 Smartphone fotografie tips voor betere foto’s

De voordelen van smartphone fotografie zijn duidelijk, maar hoe haal je nou het meeste uit je mobiele telefoonfoto’s? In dit deel van het artikel wil ik een aantal basistips benoemen die je direct kunt toepassen.

1. Telefoon goed vasthouden tijdens het fotograferen

Als je belt met je telefoon heb je deze op de normale manier vast, namelijk staand, zodat je hem tegen je oor kunt houden. Het is heel verleidelijk om ook op die manier foto’s te maken.

Toch wil ik je aanraden de telefoon een kwartslag te draaien zoals op de foto hieronder en liggende foto’s te maken.

Hoe moet je de smartphone vasthouden tijdens het fotograferen?

Door je telefoon een kwartslag te draaien krijg je vaak net wat meer ademruimte in je foto’s. Portretbeelden kun je natuurlijk staand schieten, maar over het algemeen zit er meer context aan de linker en rechterkant van je foto, dan onder en boven.

Als je naar de foto hieronder kijkt, kun je zien dat als je de foto staand schiet, je enkel meer lucht en donkere voorgrond fotografeert. Als je de foto liggend neemt, wordt de bergketen ineens nog imposanter dan hij al is, doordat je er meer van vast kunt leggen.

Liggend fotograferen geeft vaak de mogelijkheid tot meer context dan staande foto’s

Tegenwoordig fotograferen we niet alleen om foto’s af te drukken. Er zijn dus soms scenario’s te bedenken wanneer je wel staande foto’s zult willen schieten. Denk bijvoorbeeld aan foto’s die je gaat gebruiken op Instagram Stories.

2. Kies zelf het focuspunt

Als je fotografeert met je telefoon denk je misschien dat alles altijd scherp is. Toch is dit niet altijd het geval. Of iets scherp is in je foto, hangt onder andere af van het focuspunt dat er gekozen wordt.

Gelukkig kun je hier, ook met mobiele telefoon fotografie, invloed op uitoefenen. Door op het scherm te drukken of tikken kun je bij de meeste telefooncamera’s aangeven waarop je scherp wilt stellen.

Bekijk onderstaande video om te zien hoe je het focuspunt en de belichting kunt aanpassen als je gebruik maakt van een iPhone:

Je kunt ook het complete artikel lezen over het aanpassen van je belichting en focuspunt op een iPhone.

3. Gebruik de geluidsknop aan de zijkant als ontspanknop

Als je de camera liggend met twee handen vast hebt, kan het lastig zijn om de ontspanknop op het scherm te gebruiken. Geen zorgen, de telefoonfabrikanten hebben daar natuurlijk ook over nagedacht.

Bij gebruik van de camera app zullen de volumeknoppen aan de zijkant van je telefoon dienst doen als extra ontspanknop. Precies zoals je ook met een gewone camera zou werken dus.

4. Maak de cameralens regelmatig schoon

Ik betrap mijzelf erop dat ik deze tip geregeld vergeet toe te passen. Toch is het een belangrijke stap naar mooie en kwalitatieve mobiele telefoonfoto’s. Deze tip gaat namelijk over het schoonmaken van de cameralens voordat je een foto met je smartphone neemt.

Gedurende de dag heb je de telefoon in je broekzak of in je handen. De cameralens wordt hierbij geheid vettig en vies. Zorg dat je de cameralens dus even schoonmaakt voordat je een foto neemt. Zo voorkom je gekke lichtvlekken (bijvoorbeeld lens flare) of andere artefacten.

Het liefst maak je de cameralens schoon met een speciaal lenzen doekje om krassen te voorkomen. Als je het voorzichtig doet, werkt de rand van een t-shirt vaak ook prima.

5. Gebruik een raster voor betere composities

Om betere composities te maken met je mobiele telefoon kun je, net als met andere camera’s, gebruik maken van compositieregels. Denk bijvoorbeeld aan de regel van derden of compositieregels m.b.t. het bijsnijden van portretten.

Op je smartphone kun je een raster aanzetten tijdens het fotograferen. Dit helpt om direct een betere compositie te maken. Bij veel camera’s kun je dit direct in de fotografie app zelf doen.

Kijk de video hieronder om te zien hoe je bij een iPhone een raster inschakelt tijdens het fotograferen:

6. Gebruik de burst-modus of live photo modus

De meeste mobiele telefooncamera’s hebben een optie om meerdere foto’s snel achter elkaar te nemen. Deze optie heet vaak de burst-modus. Door gebruik te maken van de burst-modus weet je zeker dat je altijd raak schiet.

Hoe maak ik gebruik van de burst-modus?

• Burst-modus op de iPhone XS & XR of ouder – Door de ontspanknop op het scherm (of de fysieke geluidsknop) langere tijd ingedrukt te houden, neemt jouw iPhone meerdere foto’s.
  • Burst-modus op de iPhone 11 of nieuwer – Swipe de cameraknop op het scherm naar links om een fotoreeks te maken.
  • Burst-modus op Android – Houdt de ontspanknop ingedrukt om een fotoreeks te maken.

Wat is Live Photo Modus?

Als jij fotografeert met een iPhone, dan heb je de mogelijkheid om live photos te namen. Deze foto’s zijn eigenlijk korte videoclips en bevatten 1,5 seconde video voor en na de eigenlijke foto.

Heeft Samsung ook Live Photos?

Ja, bij Samsung noemen ze dit Motion Picture.

7. Bewerk je foto’s met de vele handige apps

Wil jij een top resultaat foto, dan kun je ervoor kiezen je telefoonfoto’s te bewerken. Je kunt bijvoorbeeld de kleuren aanpassen, meer of minder contrast toevoegen of de belichting aanpassen.

Fotografeer jij met een iPhone 12 of hoger, dan kun je ook fotograferen in RAW in plaats van JPG. Bij Apple heet dit bestandsformaat Apple ProRAW. Door hier gebruik van te maken, heb je meer informatie tot je beschikking tijdens het bewerken van je foto’s.

Fotobewerking doe je met de native camera app of je gebruikt een additionele app. Hieronder een paar voorbeelden van veelgebruikte telefoon apps om je foto’s mee te bewerken.

Bewerk je foto’s met verschillende apps om een knallend resultaat te krijgen.
  • VSCO – iPhone – Android
    Deze app gaat al ontzettend lang mee en kan gezien worden als 1 van de eerste apps met serieuze filters/presets.

Lees de complete handleiding VSCO app
  • Afterlight – iPhone – Android
    Deze app is misschien de meest complete van het stel. Veel presets en nauwkeurige controle over alle aspecten van de foto.
  • Lightroom CC – iPhone – Android
    De mobiele versie van Adobe Lightroom biedt een hoop opties om je foto’s te bewerken. Misschien het grootste voordeel van deze app is de connectie die je kunt maken met je desktop computer. Op die manier heb je jouw foto’s overal bij de hand.
  • Snapseed – iPhone – Android
    Deze app is ontwikkeld door Google en zal dan ook naadloos werken op je Android telefoon. Snapseed is ook beschikbaar voor je desktop computer.
  • Pixlr – iPhone – Android
    Deze app heeft allerlei handige functies om je foto’s te bewerken. Daarnaast beschikt de app ook over een collage functie. Zo kun je meerdere foto’s bij elkaar plaatsen en een collage maken.

Lees alles over fotobewerking apps:

8. Social media als inspiratiebron gebruiken

Heb je inspiratie nodig of wil je jouw foto’s graag delen met de rest van de wereld, dan kun je gebruik maken van social media.

We kennen uiteraard allemaal Instagram (volg mij op @fotografiebeginner), maar er zijn zeker ook nog andere plekken. Denk aan Pinterest of 500px, maar vergeet ook zeker Flickr of Behance niet.

Ook een leuke optie voor inspiratie is Steller of bijvoorbeeld YouPic. Vertel jij graag verhalen met je foto’s? Dan moet je zeker eens kijken naar Exposure.co.

9. Maak geen gebruik van de zoomfunctie

Het lijkt zo handig. De zoomfunctie op een mobiele telefoon. Toch kom je vaak bedrogen uit bij de telefoontoestellen met een enkele camera lens.

Als je met smartphones inzoomt die een enkele lens hebben, zal dit gebeuren door software op de telefoon. Dit heet digitale zoom. De foto wordt eigenlijk uitgesneden terwijl je naar het beeld kijkt en vervolgens uitvergroot. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit flink achteruit gaat.

Mocht je dus willen inzoomen met een smartphone met enkele camera lens, dan zal je gewoon wat dichterbij moeten gaan staan.

Uiteraard kun je ook gebruik maken van camera accessoires als opzet lenzen. Deze schuif je voor de ingebouwde cameralens. Op deze manier kun je een groothoek of telefoto lens maken van je ingebouwde camera.

Maak gebruik van extra accessoires die over de ingebouwde cameralens heen gezet worden.

Heb jij een nieuwer toestel zoals de iPhone 12, dan heeft jouw telefoon sowieso meerdere lenzen, waaronder een telelens. In dat geval is er niks aan de hand, aangezien er een cameralens speciaal voor het zoomen bij zit.

10. Zet de flitser van je mobiele telefoon uit

De flitser van je mobiele telefoon staat bijna altijd standaard aan. Helaas ten onrechte om een aantal redenen.

• Flitslicht, zeker van een mobiele telefoon, verpest de sfeer van de foto volledig.
  • Flitslicht kan heel storend zijn voor de mensen die je op de foto probeert te zetten.
  • Flitslicht, zeker van een mobiele telefoon, verlicht enkel datgeen wat dichtbij de camera is. Fotografeer jij in een stadion je favoriete band, dan heeft je flitser absoluut geen nut en verlicht je enkel de voorgrond.

De camera sensoren in smartphones zijn tegenwoordig behoorlijk geavanceerd. Dit betekent dat je niet snel een flitser meer nodig hebt.

Zet je flitser dus standaard UIT en niet AAN.

11. Gebruik accessoires voor nog betere foto’s & videos

Er zijn vele handige accessoires om de foto’s van jouw smartphone net dat beetje extra schwung te geven. Hieronder heb ik een aantal van deze accessoires opgesomd.

Mensen houden selfie stick vast
Een selfie stick geeft je net dat beetje extra reikwijdte voor een goede foto.

Conclusie / Samenvatting

Smartphone fotografie is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dat is niet gek als je bedenkt dat de kwaliteit soms nauwelijks van professionele camera’s te onderscheiden is. Pas met weinig licht zal je merken dat een telefoon camera het lastiger krijgt.

Om jouw smartphone foto’s net wat extra’s te geven zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op kunt letten. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om liggende foto’s te maken en je telefoon met twee handen vast te houden.

Ook maak je geregeld even de lens van je camera schoon. Je hebt deze camera immers vrij geregeld in een “vieze” broekzak zitten.

Wil jij jouw smartphone foto’s na het fotograferen nog een niveau hoger tillen? Dan is het misschien goed eens te kijken naar alle fotografie apps die er in de verschillende app stores te vinden zijn. Nabewerking van je foto door contrasten, kleuren en belichting aan te passen, kan het verschil betekenen tussen een kiekje en een knalfoto.

Veel succes en als je vragen hebt, neem dan contact op via [email protected] of plaats een reactie onder dit artikel.

Terug naar alle hubs: De Kennisbank

Deel je mening