Wat zijn de voor- en nadelen van een kit lens?

Photo of author

Een kit lens. Je hebt de term misschien wel eens voorbij horen komen. Maar wat is een kit lens eigenlijk? En hoe goed zijn ze?

GRATIS eBook - 9 Basistips Fotografie

Een kit lens. Je hebt de term misschien wel eens voorbij horen komen. Maar wat is een kit lens eigenlijk? En hoe goed zijn ze?

Ik heb het in dit artikel niet over point en shoot camera’s, maar enkel over camera’s waarbij je de lens kunt verwisselen.

Download GRATIS eBook – 9 Basistips voor Mooiere Foto’s

Maximaal 1x per week een nieuwsbrief en geen spam! Afmelden kan in elke nieuwsbrief.

Wat is een kit lens?

Een kit lens is de standaard lens die meegeleverd wordt met de spiegelreflexcamera set of mirrorless set die je koopt.

Spiegelreflex en mirrorless camera’s kunnen zonder lens niet fotograferen. Om deze reden leveren camerafabrikanten verschillende sets waar de lens al bij zit. Deze lens noem je de kit lens.

Voor startende hobby fotografen kan dit erg prettig zijn. Zo hoef je niet op onderzoek uit welke lens je nodig hebt en kun je direct beginnen met fotograferen.

Je kunt er echter ook voor kiezen om alleen een camera body aan te schaffen. Dit doe je als je al lenzen van hetzelfde merk bezit of weet welke lens je wilt aanschaffen.

Om de juiste keuze te kunnen maken in jouw situatie, behandel ik hieronder de voor- en nadelen van een kit lens.

Laten we beginnen!

Wat zijn de voordelen van een kit lens?

Voordelen en nadelen van een kit lens

Een kit lens heeft verschillende voordelen ten opzichte van het kopen van alleen de camera body.

Prijs

De kit lens is een goedkope lens. De aanschafprijs van een set met kit lens ligt meestal maar iets hoger dan voor alleen de camera body.

Het kan dus interessant zijn voor een beginnend fotograaf om voor een kit lens set te kiezen. Zo kun je direct starten met fotograferen en oefenen voordat je de sprong waagt naar een duurdere lens.

Meestal kun je kiezen uit sets met verschillende kit lenzen.

Een veel gekozen optie is de 18-55mm kit lens. Ook een kit lens met iets groter zoom bereik behoort meestal tot de mogelijkheden.

Drie kit lenzen waaruit je meestal kunt kiezen:

  • Een all-round zoomlens 18-200mm
  • Een zoomlens met nadruk op de wijde hoek 18-55mm of 15-45mm
  • Een zoomlens zonder wijde hoek 55-200mm

Groot bereik

Doordat kit lenzen meestal zoomlenzen zijn, heb je direct een groot voordeel te pakken. Je kunt in veel verschillende situaties uit de voeten, zonder dat je van lens hoeft te wisselen.

Je kunt met een kit lens dus wijde foto’s maken, maar ook close-ups.

Gewicht

Een kit lens is van lichter materiaal gebouwd dan een prime lens. Het gewicht zal dus meevallen, meestal tussen de 250 en 400 gram. Dit kan prettig zijn als je veel reist met je camera.

Ook bevat een kit lens minder glas elementen dan prime lenzen. Het glas in de lens is het zwaarste onderdeel. Nog een voordeel qua gewicht dus.

Uiteraard hebben deze voordelen ook een keerzijde. Zo betekent minder glas ook dat het beeld dat uit de lens komt, van mindere kwaliteit zal zijn.

Wat zijn de nadelen van een kit lens?

Nadelen van een kit lens

Kit lenzen zijn heel praktisch als je net start met fotograferen. Geen ingewikkelde keuzes en veel geld uitgeven, maar gewoon direct beginnen.

Toch zijn er zeker ook nadelen. Deze nadelen kom je als startend fotograaf niet zo snel tegen, maar als je wat langer bezig bent.

Kwaliteit van het beeld

Voor iedereen geldt een andere standaard. De hobby fotograaf en professional stellen nu eenmaal andere eisen. Toch is het grootste nadeel van kit lenzen de matige beeldkwaliteit die ze leveren.

Zo kun je denken aan minder scherpte in je foto’s, maar ook aan het ontstaan van lens flare. Dit hoeft overigens niet direct iets negatiefs te zijn als je het creatief kunt gebruiken.

Omdat kit lenzen niet teveel mogen kosten, kunnen de fabrikanten niet het beste materiaal gebruiken. Dit betekent dat er bespaart wordt op de kwaliteit van het glas dat in het objectief te vinden is.

Niet alleen het type glas dat gebruikt wordt is van belang, maar ook hoe het glas geslepen is bepaald de kwaliteit van het uiteindelijke beeld.

Bij kit lenzen wordt op deze vlakken geen topprestatie geleverd. Dit kun je ook terugzien in de beeldkwaliteit. Denk aan de scherpte, vervormingen maar ook wazige randen van de foto.

Lichtsterkte

Lichtsterkte is een heel onderwerp op zich, maar kort gezegd kunnen kit lenzen minder licht naar binnen laten dan professionele objectieven.

Voorbeeld:

Een kit lens heeft een variabel diafragma van f/3.5 op de wijde hoek (18mm) tot f/6.3 op ingezoomde stand (200mm). Deze kleinere opening van het diafragma ten opzichte van een f/1.4 prime lens zorgt ervoor dat er minder licht op de sensor valt.

Dit betekent dat je sneller je ISO zult moeten verhogen om voldoende licht op de sensor te krijgen, wat tot gevolg heeft dat er meer ruis in de foto te zien is.

Scherptediepte

Diafragma en scherptediepte

Kit lenzen hebben een relatief klein start diafragma van bijvoorbeeld f/3.5. Een grote opening (f/1.4 – f/2.8) zorgt juist voor het creatieve effect waarbij alleen je onderwerp scherp is.

Met een kit lens is het zogenaamde “bokeh effect” dus lastiger te bewerkstelligen.

We hebben bij het vorige punt ook al aangestipt dat een kit lens een variabel diafragma heeft. Dit betekent dat als je gaat zoomen, je diafragma ook zal veranderen naar een nog kleinere opening.

Bouwkwaliteit

Kit lenzen zijn uit minder stevig materiaal zoals kunststof vervaardigd. Professionele objectieven hebben meestal een aluminium behuizing.

Professionele objectieven kunnen hierdoor dus beter tegen een stootje. Ga je te ruw met je objectief om, dan zal een kit lens het snel begeven.

Waterdicht

Kit lenzen zijn niet waterdicht. Dit betekent dat fotograferen in de regen niet verstandig is met een kit lens.

Professionele objectieven hebben vaak een “weather seal”. Dit betekent dat je ze kunt gebruiken ook als het regent.

Conclusie

Kit lenzen hebben voor- en nadelen. Zoveel is na dit artikel wel duidelijk geworden.

Voordelen zijn de goedkopere aanschafprijs, het lichte gewicht en de uitgebreide zoom opties.

Nadelen kom je tegen in de beeldkwaliteit, bouwkwaliteit, beperkte lichtsterkte en het niet waterdicht zijn van de kit lens. Ook de creatieve opties zijn vaak beperkter door het variabele diafragma.

Ben jij een beginnende fotograaf, ga dan eerst eens met een kit lens op stap om uit te zoeken wat voor type fotografie jou aanspreekt.

Door veel te oefenen en proberen, kom je er vanzelf achter welke brandpuntsafstanden je veel gebruikt.

Ook kom je er door oefening achter wat de beperkingen van een kit lens zijn en kun je een betere beslissing nemen wat jouw volgende lens zal worden.

Dat je uiteindelijk een andere lens wilt aanschaffen als je serieus met je fotografie aan de slag gaat, dat is een ding wat zeker is.

Wat zijn jouw ervaringen met kit lenzen? Laat het mij weten in de comments hieronder!

Ik ben Sjoerd, oprichter van FotografieBeginner.nl en sinds 2011 professioneel fotograaf van beroep. Mijn doel is iedereen met een passie voor fotografie te leren hoe je betere foto's kunt maken.

Wat zeggen anderen...

    • Dag Toontje, graag gedaan! Help je graag verder 🙂

      Ter verduidelijking van de Pentax lenzen kwam ik dit tegen. Pentax heeft 2 soorten weather sealing. Te weten: AW (All Weather, deze zijn stof en waterdicht), en WR (Weather Resistant, deze lenzen zijn iets minder weather sealed).

      Succes met fotograferen en als je vragen hebt hoor ik het!

      Beantwoorden

Deel je mening