17 Landschapsfotografie Tips voor Beginnende Fotografen

Photo of author

Een mooie landschapsfoto maken vergt meer dan alleen op de knop drukken. Hoe je zelf een prachtige landschapsfoto kunt maken, dat leer je met deze 17 unieke landschapsfotografie tips.

GRATIS eBook - 9 Basistips Fotografie

Landschapsfotografie is misschien wel de meest beoefende fotografie soort. Denk aan foto’s van schitterende vergezichten, bossen, bergen, rivieren en meertjes. Een mooie landschapsfoto maken vergt echter meer dan alleen op de knop drukken.

Hoe je zelf een prachtige landschapsfoto kunt maken, dat leer je met deze landschapsfotografie tips. Zoek maar vast een plekje aan de muur uit voor de knalplaat die jij na het lezen van dit artikel gaat maken.

Met mijn 17 handige tips om een mooie landschapsfoto te maken, kun jij straks direct aan de slag. Heb je het artikel gelezen, vergeet dan niet om ook nog de natuurfotografie voor beginners pagina te bekijken. Daar vind je nog meer inspiratie en handige camera gear tips.

Laten we beginnen!

Workshop Outdoor Fotografie

De workshop Outdoor Fotografie brengt ons naar het prachtige Speulderbos waar we ons onderdompelen in het vroege ochtendlicht en op zoek gaan naar unieke composities in dit waanzinnige stukje Nederlandse natuur.

Meer informatie
Camera accessoires

Camera accessoires voor landschapsfoto’s

Als landschapsfotograaf is het erg belangrijk om de juiste camera spullen te gebruiken. De juiste camera accessoires kunnen jouw landschapsfoto’s een flink stuk verbeteren.

Omdat je soms door de camera accessoires het bos niet meer ziet, heb ik een kort lijstje gemaakt. Zo kun je direct kijken wat je eventueel al hebt of wat je nog nodig hebt als je met landschapsfotografie aan de slag gaat.

  • Tripod – Een goed statief is voor elke landschapsfotograaf een absolute must. Je kunt simpelweg niet zonder als je serieus aan de slag wilt gaan. Een statief zorgt ervoor dat de foto’s netjes recht staan, je de rust neemt om over je compositie na te denken en dat je gebruik kunt maken van langere sluitertijden.
  • Afstandsbediening – Als je landschapsfoto’s gaat maken, gebruik je geregeld langere sluitertijden. In dat geval wil je zeker weten dat de camera volledig stilstaat om bewegingsonscherpte in de foto te voorkomen. Een afstandsbediening om de foto te maken is dan ideaal.
  • ND filter (grijsfilter) – Een grijsfilter (neutral density filter -> ND) zorgt ervoor dat je ook midden op de dag met veel zon, gebruik kunt maken van langere sluitertijden. Daarnaast kun je ook een graduaded neutral denisty (GND) filter aanschaffen. Deze GND filters houden niet overal dezelfde hoeveelheid licht tegen, maar hebben een verloop. Je gebruikt GND filters om de belichting tussen de lucht (vaak overbelicht) en de voorgrond meer in lijn met elkaar te brengen.
  • Polarisatiefilter – Een polarisatiefilter is voor een mooie landschapsfoto eigenlijk onmisbaar. Je gebruik deze filters voor het verbeteren van de kleurcontrasten in je foto, het beheersen van reflecties in bijvoorbeeld water en het donkerder maken van de lucht (dieper van kleur).
  • Zonnekap – Veel amateurfotografen schroeven de zonnekap achterstevoren op hun camera. Ze vinden het maar onhandig zo’n lange lens. Toch is de zonnekap erg belangrijk voor mooie landschapsfoto’s. Het zorgt ervoor dat er geen gekke lichtstralen op de camera sensor vallen, die vervolgens voor ongewenste effecten kunnen zorgen. Denk aan lens flare (soms wil je dit misschien juist wel) of een verlies van contrast.
  • Waterpas – In een landschapsfoto is niks zo vervelend als een scheve horizon. Met een waterpas op je camera of in je statief, voorkom je dat jouw foto gaat “leunen”.
Camera en lenzen
Welke lens gebruik je voor landschapsfotografie

De beste lens voor landschapsfoto’s

Er zijn ontzettend veel lenzen met verschillende brandpuntsafstanden die je kunt gebruiken. Maar wat is de beste voor landschapsfotografie? Die vraag krijg ik vaak gesteld en eigenlijk is er geen goed of fout. Hieronder geef ik je een aantal opties met veelgebruikte brandpuntsafstanden, zodat je zelf kunt bepalen welke lens jij wilt gebruiken.

  • Ultra groothoek (minder dan 24mm) – Met ultra groothoeklenzen introduceer je meestal ook vervorming in een landschapsfoto. Dit betekent dat lijnen al gauw scheef lopen en onderwerpen op de voorgrond onnatuurlijk veel groter lijken dan dingen die verder van de lens verwijderd zijn. Belangrijk met dit soort lenzen is dat je de camera goed recht houdt en er een duidelijk onderwerp op de voorgrond van je landschapsfoto te zien is.
  • Groothoek (24mm) – Over het algemeen worden landschapsfoto’s vaak met een groothoeklens geschoten. Een groothoek lens geeft je voldoende ruimte om de context van een landschap vast te leggen. Denk aan een bergketen die je in zijn geheel op de foto wilt zetten. Een groothoeklens laat een bredere beeldhoek zien dan wij met onze ogen ervaren, maar het voelt niet onnatuurlijk zolang de horizon en andere lijnen recht lopen.
  • Standaard (35, 50mm) – In deze categorie vallen de lenzen die de wereld laten zien zoals wij dat zelf met onze ogen ook ervaren. De compressie en beeldhoek zijn waarheidsgetrouw.
  • Tele-lens (70mm of hoger) – Ga je met tele-lenzen aan de slag, dan ben je aan het zoomen. Je haalt dingen dichterbij en introduceert meer compressie in de foto (onderwerpen op voor- en achtergrond lijken dichter bij elkaar te staan dan in werkelijkheid het geval is).
Locatie opzoeken op de kaart
Kies de juiste locatie

Beste locatie en het juiste moment kiezen

Goede landschapsfotografie is afhankelijk van een aantal factoren. Om een mooie landschapsfoto te kunnen maken, ben je o.a. afhankelijk van de kwaliteit van het licht. Gelukkig kun je wel zelf kiezen wanneer je naar een bepaalde plek gaat. Het is dus erg belangrijk daar van te voren over na te denken.

Over het algemeen genomen is fotograferen midden op de dag geen handig moment. Zeker in de zomer als de zon hoog aan de hemel staat, is de kwaliteit van licht ronduit slecht. Je zult zien dat er harde schaduwen en hooglichten in je foto ontstaan.

Onze ogen kunnen hier over het algemeen nog wel mee omgaan, maar het dynamisch bereik van een camera is simpelweg niet toereikend. De schaduwen lopen dicht en de hooglichten blazen uit, wat geen mooie landschapsfoto tot gevolg heeft.

Welk moment van de dag moet je op pad gaan voor mooie landschapsfoto’s?

Dat is afhankelijk van de tijd van het jaar en de locatie waar je fotografeert, maar in principe kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in middag / avond landschappen fotograferen.

De zon staat dan laag aan de hemel en dit zorgt ervoor dat er mooi strijklicht over het landschap valt. Het gouden uur of blauwe uur zijn perfecte momenten als je op pad wilt gaan om landschappen te fotograferen.

zonnestand gedurende de dag
Zonnestand gedurende de dag

Op de afbeelding hierboven, kun je de stand van de zon zien gedurende de dag en in de verschillende jaargetijden. Zoals je ziet komt in de winter de zon niet zo ontzettend hoog. Hierdoor is fotograferen in januari en februari vaak erg mooi. Zeker als er blauwe luchten zijn kun je prachtige landschapsfoto’s maken.

Tijd
Geef jezelf de tijd

Geef jezelf voldoende tijd

Goede landschapsfotografie ontstaat niet met een vluchtige druk op de knop. Gun jezelf voldoende tijd om een locatie te bekijken en te bedenken hoe je de mooiste foto kunt maken.

  • Loop een rondje om te bepalen wat de beste plek is om jouw statief neer te zetten.
  • Maak testfoto’s om te bekijken wat je kunt verbeteren. Misschien ben je midden op de dag op locatie geweest, maar was de kwaliteit van het licht slecht. Neem wat testfoto’s om te bekijken welke composities wel en niet werken. Vervolgens kan je op een ander moment met goed licht terug komen en direct aan de slag.
  • Als je landschappen gaat fotograferen met zonsopkomst of zonsondergang zorg je dat je ruim op tijd aanwezig bent. Het licht gedurende deze momenten veranderd namelijk snel. Als jij jouw statief al helemaal klaar hebt staan en de compositie van jouw landschapsfoto gereed is, hoef je enkel nog af te drukken als de kwaliteit van het licht optimaal is.
Camera instellingen
Handmatig camera instellen

Camera handmatig instellen voor landschapsfotografie

Om de beste landschapsfoto’s te kunnen maken, is het belangrijk volledige controle te hebben over de belichting van jouw foto. Stel je camera dus handmatig in voor optimale controle als je aan de slag gaat met landschapsfotografie.

Om handmatig je camera in te kunnen stellen, is het noodzakelijk te begrijpen welke drie factoren van invloed zijn op een goede belichting. Ik heb het dan uiteraard over diafragma, sluitertijd en de ISO-waarde. Deze drie factoren worden samen de belichtingsdriehoek genoemd.

  • Het belang van handmatig instellen van jouw camera komt naar voren als je creatievere landschapsfoto’s wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van beweging in een foto. Een waterval of een rivier met hard stromend water. Je zult dan aan de slag moeten met langere sluitertijden.
  • Of misschien wil je slechts een deel van de foto scherp hebben, dan is het diafragma wat je kiest leidend. Als een camera op de automatische stand staat, weet je nooit exact welke keuze hij zal maken en heb je dus geen controle over het eindresultaat wat jij voor ogen hebt.
Formaat foto
Welke beeldverhouding past bij jouw doeleinde

Kies de beste beeldverhouding voor je foto

Beeldverhouding is de verhouden tussen de breedte en hoogte van een foto. De meeste mensen gebruiken wat standaard staat ingesteld op de camera, maar weet dat er meer opties zijn dan dat om jouw landschapsfoto een bepaalde sfeer te geven.

Welke beeldverhouding je kiest bij landschapsfotografie, is afhankelijk van het type landschap dat je wilt vastleggen en wat voor boodschap je met de foto wilt overbrengen.

  • Panorama – De beeldverhouding van panorama foto’s is 3:1, oftewel de foto is 3x breder dan dat hij hoog is. Sommige camera’s hebben deze beeldverhouding als optie in het menu, maar meestal zal je een dergelijke landschapsfoto in de fotobewerking moeten creëren, door meerdere foto’s aan elkaar te “stichen”.
  • 16:9 – Nog een veelgebruikte breedbeeldverhouding is de 16:9 verhouding. Deze wordt veelal gebruikt op breedbeeld televisies, computer schermen en smartphones. Ook Instagram Stories en Reels hanteren deze beeldverhouding, hetzij als 9:16 (verticaal hoger dan horizontaal).
  • 3:2 – Dit is de standaard beeldverhouding op de meeste full-frame en APS-C camera’s. Reden hiervoor is dat het exact hetzelfde formaat is als de vroegere 35mm filmrolletjes. Dit formaat is zeer geschikt voor gebruik met allerlei compositieregels en laat het oog rustig van links naar de rechts door de landschapsfoto gaan.
  • 4:3 – Dit is de standaard beeldverhouding van veel compactcamera’s en de Micro Four Thirds camera’s. Ook medium format camera’s gebruiken dit formaat veelal.
  • 1:1 – Het vierkante formaat zie je veelal op medium format camera’s. Uiteraard is Hasselblad hier een bekend voorbeeld van. Ook Instagram hanteerde van origine deze beeldverhouding als hun standaardformaat. Vierkante beeldverhoudingen zijn heel geschikt voor symmetrische onderwerpen of als je het beeld wilt vullen met het hoofdonderwerp.
Scherpe foto's
Zorg voor scherpe foto’s

Scherpe landschapsfoto’s maken

Bij landschapsfotografie wil je over het algemeen een foto waarbij alles van voor- tot achtergrond scherp is. Uitzonderingen daargelaten uiteraard. Om ervoor te zorgen dat alles mooi in focus is, zijn er aantal dingen die je kunt doen. Laten we kijken welke dat zijn.

  • Handmatig scherpstellen – Om volledige controle te hebben over de scherpte in jouw landschapsfoto, kun je ervoor kiezen om handmatig scherp te stellen. Door gebruik te maken van Live View op je camera en in te zoomen naar 100%, kun je exact scherpstellen op jouw focus punt.
  • Optimale scherpte van jouw lens – Elke lens heeft een zogenaamde “sweet spot” wat betreft de kwaliteit van scherpte. Hoe kleiner het diafragma, hoe meer scherptediepte de foto krijgt. Toch betekent dit niet dat de kwaliteit van die scherpte beter wordt. Het is simpelweg een groter bereik van voor- tot achtergrond wat scherp is. De kwaliteit van deze scherpe gebieden kan zelfs afnemen als je een kleiner diafragma gebruikt. Meestal ligt de “sweet spot” van een lens ergens rond f/8 en f/11, al is dit natuurlijk bij elke lens weer anders.
  • Infinity – Als alles in de foto ver verwijderd is van je camera, dan kun je ervoor kiezen de camera lens op infinity scherp te stellen. De lens heeft hiervoor dit symbool op de lens staan ∞
  • Hyperfocale afstand – Om optimale scherptediepte in een landschapsfoto te krijgen waarbij er een onderwerp op de voorgrond zichtbaar is, kun je gebruik maken van de hyperfocale afstand. Om deze te berekenen zijn er verschillende apps beschikbaar zoals DOF Calculator van Zhi Yong Yang. Kosten voor deze app zijn 1,99 euro. Hiervoor krijg je een zeer handige visuele app die exact laat zien hoeveel scherptediepte je hebt met verschillende instellingen (scherpstelafstand, brandpuntsafstand, diafragma en camera type zoals full frame of APS-C).
  • Focus stacking – Om optimale scherptediepte en scherpte in je landschapsfoto te krijgen, kun je gebruik maken van focus stacking. In essentie betekent dit dat je meerdere foto’s met verschillende scherptediepte, samenvoegt in een fotobewerkingsprogramma. Sommige camera’s hebben deze focus stacking functionaliteit direct in de camera beschikbaar. Andere camera’s bieden de mogelijkheid tot focus bracketing, waarbij het proces van focus verleggen door de camera wordt gedaan. Je hoeft dan enkel de geschoten landschapsfoto’s samen te voegen in jouw fotobewerkingsprogramma.
Fotoreis IJsland
Zorg voor een onderwerp in de foto

Duidelijk onderwerp in je landschapsfoto

Ook bij landschapsfotografie is een krachtig onderwerp erg belangrijk. Zo weet de kijker waar hij naar moet kijken en dwaalt zijn oog niet verloren door de foto.

Een foto van een bergketen kan prachtig zijn, maar ook onduidelijk waar je naar moet kijken. Staat er een huisje of een persoon op die bergketen, dan geef je de foto kracht door een duidelijk onderwerp aan de foto toe te voegen. De kijker ervaart rust, doordat het oog een focus punt heeft waar het naar terug kan keren.

  • Mensen – Over het algemeen is het toevoegen van een menselijk element aan de grootsheid van natuur, een goede manier om een foto een duidelijk onderwerp te geven.
  • Menselijk element – Een menselijk element zonder mensen zelf toe te voegen, is natuurlijk ook een prima manier om rust aan je landschapsfoto te geven. Denk aan gebouwen, auto’s, fietsen of andere door de mens gemaakte objecten.
  • Actie – Je kunt er ook voor kiezen om beweging of actie aan je foto toe te voegen. Denk aan een waterval, een hotspring, de zon die tussen twee bergen schijnt, een golf die op het strand slaat, etc.
Waterval met zijdeachtig water
Beweging in een waterval vastleggen

Fotografeer landschappen met beweging

De wereld staat nooit stil en ook de natuur niet. Landschappen veranderen dagelijks en zelfs terwijl je ernaar kijkt, is er beweging waar te nemen. Denk bijvoorbeeld aan watervallen, dieren, wind en de beweging van de wolken.

Om deze beweging in een landschapsfoto vast te leggen, kun je gebruik maken van verschillende technieken. Laten we eens kijken welke dat zijn.

  • Lange sluitertijden – De meest gebruikte techniek is toch wel lange sluitertijden. Door de camera sensor voor langere tijd te belichten, kun je beweging vastleggen. Denk aan stromend water (zijdeachtig na een langere sluitertijd) zoals met watervallen. Uiteraard moet je, om een goede belichting te krijgen, wel zorgen dat de landschapsfoto niet overbelicht raakt. Je kunt gebruik maken van ND filters om licht tegen te houden als dat nodig is. Ook is het belangrijk om een goed statief te kiezen, om de camera volledig stil te houden tijdens de opname.
  • Camera beweging toevoegen – Wil je een wat abstractere landschapsfoto maken, dan kun je ervoor kiezen lange sluitertijden te gebruiken en intentioneel camera beweging toe te voegen. Stel je fotografeert een zonsondergang met prachtige kleurschakering en je beweegt de camera licht op het horizontale vlak tijdens de opname. De kleuren van de zonsondergang zullen nu als een soort olieverf schilderij door het beeld lopen.
  • Time Lapse – Wil je het verloop van tijd laten zien, dan is een time lapse landschapsfoto de perfecte tool. Door op gezette tijden foto’s van hetzelfde onderwerp te maken en deze foto’s vervolgens in de fotobewerking samen te voegen, ontstaat een foto waarin je het verloop van tijd kunt waarnemen. Bijvoorbeeld de maan die van plek veranderd in de foto door de draaiing van de aarde.

Bepaal van te voren waar je heen gaat

Om goed voorbereid te zijn kun je gebruik maken van hedendaagse tools zoals Google Maps. Hierdoor kun je vooraf bepalen welke locaties je wilt bezoeken. Ik maak zelf gebruik van de favorieten functie in Google Maps.

Door pins op de kaart te plaatsen en deze als favoriet op te slaan, weet ik exact welke plekken ik wil bezoeken. Ter plekke kan ik op mijn telefoon deze locaties met de Google Maps app bekijken en weet ik waar ik naartoe moet.

Door gericht op pad te gaan, kun je optimaal gebruik maken van de momenten dat de kwaliteit van het licht goed is.

Google Maps locaties opslaan
Google Maps locatie opslaan

Gebruik compositieregels

Compositieregels in de landschapsfotografie zijn een belangrijke tool om het oog van de kijker te begeleiden. Door op doelbewuste manier te kadreren, kun je een matige foto promoveren tot een topper. Uiteraard zijn er allerlei verschillende compositieregels die je kunt gebruiken. Laten we eens kijken welke dat zijn.

  • Regel van derden – De regel van derden maakt gebruik van horizontale en verticale lijnen, die het beeld in 9 evenredige vlakken verdeeld. De snijpunten en lijnen zelf, zijn plekken waar je belangrijke onderdelen van de landschapsfoto op wilt plaatsen. Plaats bijvoorbeeld de horizon exact op een horizontale lijn van deze compositieregel (1/3 of 2/3) en de foto voelt direct meer in balans.
  • Negative space (vrije ruimte) – Door gebruik te maken van negatieve ruimte, krijgt het hoofdonderwerp in een foto meer kracht en focus.
Voorbeeld regel van derden
Regel van derden
Fotoreis IJsland
Negative space (vrije ruimte)

Uiteraard zijn er veel meer compositieregels om jouw landschapsfotografie te verbeteren. Kies doelbewust voor een bepaalde regel en je zult zien dat er meer rust ontstaat in het beeld. Het kan zijn dat sommige compositieregels met elkaar botsen. Dat is niet erg. Het gaat er uiteindelijk om wat jij als fotograaf wilt overbrengen.

Fotografeer in RAW

Als fotograaf van landschappen is het erg belangrijk om te fotograferen in RAW. RAW formaat betekent dat alle ruwe data die de camera ziet, opgeslagen wordt. Jij bepaald welke data er gebruikt wordt in de fotobewerking om de landschapsfoto mee af te werken.

Elke camera fabrikant heeft zijn eigen RAW formaat. Canon gebruikt .CR2 of .CR3, Sony heeft .ARW en Nikon .NEF. Al deze bestandextensies zijn RAW beelden met ruwe data uit de camera.

De reden waarom je ruwe data tot je beschikking wilt hebben, is omdat in de fotobewerking je zo meer mogelijkheden hebt om schaduwen en hooglichten te corrigeren. Ook kun je achteraf de witbalans van je foto aanpassen, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt.

Bonus tip: FotografieBeginner.nl is bezig met de ontwikkeling van een eigen Presets Pack voor Adobe Lightroom. Stay tuned als je deze presets wilt proberen.

Laptop met fotobewerkingsprogramma
Fotobewerking als finishing touch

Gebruik fotobewerking als finishing touch

Om jouw landschapsfoto’s van perfecte contrasten en kleuren te voorzien, is fotobewerking een belangrijk onderdeel van het proces. Ook vroeger in de donkere kamer werden landschapsfoto’s “bewerkt”.

Een simpel stappenplan om landschapsfoto’s te bewerken vind je hieronder.

  • RAW fotograferen – Zorg dat je jouw camera op RAW instelt als dat mogelijk is. Zo weet je zeker dat je alle ruwe data tot je beschikking hebt.
  • Belichting aanpassen – Uiteraard probeer je tijdens het fotograferen een optimale belichting te kiezen. Toch kan het soms nodig zijn achteraf nog kleine correcties toe te passen. Het is belangrijk dat je hiermee begint, voordat je andere aanpassingen doorvoert.
  • Witbalans – Als je in RAW fotografeert kun je de witbalans zonder verlies van kwaliteit aanpassen. Tijdens het fotograferen kun je gebruik maken van een grijskaart in de foto. Deze testfoto gebruik je in de fotobewerking om de exacte witbalans te bepalen.
  • Preset toevoegen – Je kunt ervoor kiezen om nu een preset aan je foto toe te voegen. Een preset zorgt ervoor dat jouw foto een bepaalde look krijgt. Zo kun je een stijl neerzetten die jij mooi vindt. Kijk eens in de FotografieBeginner.nl Shop naar onze Preset Packs.

Histogram gebruiken voor de belichting

Een goede landschapsfoto begint met een goede belichting. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om tot een goede belichting te komen. Het histogram is 1 van die opties.

Een histogram laat zien hoe de verdeling is tussen donkere en lichte partijen in een foto. Het toont een soort berglandschap, waarbij de linkerkant de donkere en schaduwpartijen vertegenwoordigd en de rechterkant de hooglichten.

Door naar een scene te kijken kun je bedenken hoe het histogram er ongeveer uit zou moeten zien. Laten we hieronder twee situaties schetsen.

Foto met veel hooglichten

In deze eerste situatie zien we veel wit vanwege de sneeuw in deze foto. Het histogram wat bij een dergelijke foto hoort, heeft aan de rechterkant een hoge berg.

Histogram voorbeeld
Histogram met veel lichte delen in foto
Foto met veel schaduwpartijen

In deze tweede situatie zien we veel donkere delen. Het histogram wat bij een dergelijke foto hoort, heeft aan de linkerkant een hoge berg.

Histogram voorbeeld
Histogram met veel donkere delen in foto

Als je gaat fotograferen in de natuur, kun je door te kijken naar je histogram bepalen of een foto qua belichting in de juiste richting zit. Zie je veel donkere partijen, dan zou “de berg” in het histogram zich voornamelijk aan de linkerkant moeten bevinden. Zie je echter veel lichte partijen (veel lucht bijvoorbeeld), dan moet “de berg” zich aan de rechterkant van het histogram bevinden.

Het is belangrijk te vermelden dat je wilt voorkomen dat “de berg” zich tegen de zijkant heeft genesteld van het histogram. Dit betekent namelijk dat schaduwpartijen of hooglichten geen informatie meer bevatten. Details zijn dus niet meer zichtbaar in deze delen van de foto.

Voorbeeldfoto met meervoudige belichting
Met meervoudige belichting kun je een groter dynamisch bereik in je foto’s krijgen

Meervoudige belichting geeft meer details

Ga je landschappen fotograferen, dan kan het een uitdaging zijn om de juiste belichting te vinden. Je moet daarbij accepteren dat onze ogen een beter dynamisch bereik hebben dan een camera.

Dit betekent dat wij details in zowel de schaduwpartijen als in hooglichten kunnen zien op hetzelfde moment. Een camera kan dit helaas niet. Kies je voor details in de schaduwen, of juist de hooglichten, dat is dan de vraag.

Een oplossing voor dit probleem is gebruik maken van meervoudige belichting. Simpel gezegd neem je hierbij meerdere foto’s met verschillende belichtingen. Dit noemen we een belichtingstrap (exposure bracketing). Over het algemeen zal je zien dat er 3,5 of 7 foto’s geschoten worden. De belichting van deze foto’s is telkens iets aangepast en loopt van donker naar licht.

In de fotobewerking worden deze foto’s vervolgens samengevoegd tot een foto met groter dynamisch bereik. Deze HDR (High Dynamic Range) foto’s tonen meer details dan een traditionele foto zou kunnen. Wees wel subtiel in de fotobewerking om te voorkomen dat het resultaat onnatuurlijk oogt.

Zonsondergang
Fotograferen na zonsondergang

Fotograferen na zonsondergang

De meeste landschapsfoto’s worden overdag gemaakt. Wil jij een unieke kijk op landschapsfotografie, dan is het leuk om juist in de nacht op pad te gaan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te blijven hangen na zonsondergang. Zo kun je dezelfde foto maken overdag en in de nacht.

Als je gaat fotograferen tijdens bijvoorbeeld het blauwe uur, heb je een stuk meer kans op prachtige beelden. De kwaliteit van licht bepaald namelijk voor een groot deel de kleuren en contrasten in jouw foto. Hoe lager de zon aan de hemel staat, hoe zachter de kleurschakeringen en hoe voller de kleuren.

Ook kun je in de nacht experimenteren met langere sluitertijden. Zo kun je proberen of je sterren en de maan op de foto kunt krijgen.

Creatieve fotografie
Creatieve landschapsfotografie

Wees creatief (+9 tips)

Om jouw landschapsfotografie van een creativiteit impuls te voorzien, heb ik een lijst gemaakt met leuke ideeën. Experimenteer met fotografie technieken en probeer een eigen fotografie stijl te introduceren in jouw landschapsfoto’s.

  • Fotograferen met tegenlicht – Een veelgehoorde zin is: “Je kunt niet tegen de zon in fotograferen”. Niets is echter minder waar. Met de huidige camera techniek is het prima mogelijk om met tegenlicht te fotograferen. Zo kun je juist een foto van een dramatisch effect voorzien. In de fotobewerking kun je vervolgens de schaduwpartijen verder oplichten, om een foto te krijgen die meer in balans is.
  • Kies een laag standpunt – Veel landschapsfotografen gebruiken een statief. De meeste statieven kunnen niet heel laag bij de grond fotograferen. Dat is jammer. Het kikkerperspectief zorgt namelijk echt voor een nieuwe dimensie aan jouw foto.
  • Vergeet de voorgrond niet – Een foto met lagen is vaak een krachtigere foto. Plaats een interessant onderwerp op de voorgrond van je foto, om zo een extra laag aan de foto te geven. Zorg ervoor dat deze voorgrond niet snijdt met de achtergrond.
  • Wolken bewegen – Soms zit het verschil in de kleine dingen. Denk aan de beweging van de wolken. Wachten op een interessant patroon in het wolkendek, kan het verschil betekenen tussen een matige of juist interessante landschapsfoto.
  • Regen of onweer – De meeste mensen blijven binnen als het regent. Dat is begrijpelijk, maar ook zonde. Juist als het weer wat minder is, kun je hele krachtige en interessante foto’s maken. Denk aan het fotograferen onweer en bliksem, maar ook aan regendruppels die een glimmering aan het landschap geven.
  • Lens flares – Lens flare kan een hele interessante manier zijn om jouw foto’s net wat extra’s te geven. Doordat het licht reflecteert tussen de verschillende lenzen van jouw objectief, ontstaan er lichtvlekken op de foto. Je kunt zelf proberen lens flares te maken, door met een zaklamp in je lens te schijnen, of bijvoorbeeld een prisma voor je camera te houden.
  • Maak een serie – Door langer op 1 plek te blijven en je camera op een statief te plaatsen, kun je een serie foto’s maken. Deze foto’s laten zien hoe de locatie veranderd naargelang de dag vordert en het licht veranderd.
  • Plastic boterhamzakje – Gebruik een plastic boterhamzakje voor je objectief om een deel van de foto waziger te maken. Zo kun je het oog van de kijker begeleiden naar de contrastrijkere plekken in de foto.
  • Reflecties – Maak gebruik van stilstaand water om reflecties in je beeld te vangen. Denk aan waterplassen, maar ook meertjes of riviertjes kunnen dienen als spiegel als het goed windstil is.

Heb jij nou nog meer leuke tips om creatieve landschapsfoto’s te maken, laat het weten in een reactie onder dit artikel. Je kunt ook een mailtje sturen naar [email protected].

Ik ben Sjoerd, oprichter van FotografieBeginner.nl en sinds 2011 professioneel fotograaf van beroep. Mijn doel is iedereen met een passie voor fotografie te leren hoe je betere foto's kunt maken.

Lees verder en deel je mening

Deel je mening