14 Tips voor mooie herfst foto’s

Photo of author

Met deze 14 unieke tips kun jij direct aan de slag om de mooiste herfst foto's te maken. Fotografeer herfstbladeren, zonneharpen, paddenstoelen en nog veel meer.

GRATIS eBook - 9 Basistips Fotografie

De herfst is in volle gang. De perfecte tijd om erop uit te gaan en mooie herfst foto’s te maken. Fotograferen in de herfst is vanwege de prachtige herfstkleuren een persoonlijke favoriet. Ook het licht in de herfst is te gek. De laagstaande zon zorgt voor perfect licht om de mooiste herfst foto’s te maken.

Dit artikel is onderdeel van Natuurfotografie

In dit artikel geef ik tips om jouw herfst fotografie naar een nieuw niveau te tillen. Ik bespreek wat je allemaal kunt fotograferen in de herfst en we kijken naar de beste camera instellingen voor de mooiste herfst foto’s.

Als laatste vind je in dit artikel een lijst met mooie wandeltochten in de herfst. Het perfecte moment met fantastische locaties om mooie herfst foto’s te maken.

Voor de snelle lezers:

Wat fotograferen in de herfst

De prachtige kleuren in de herfst springen natuurlijk in het oog, maar wat kun je verder allemaal nog fotograferen?

Als je in de herfst gaat fotograferen zijn er veel dingen die je kunt vastleggen. Uiteraard spelen de verschillende kleuren een grote rol tijdens de herfst. Toch is dat niet het enige mooie aan de herfst.

In de lijst hieronder vind je tips om jouw herfst fotografie nog completer te maken.

Herfstbladeren fotograferen

1. Herfstbladeren

Als je met je camera op pad gaat in de herfst, is uiteraard het eerste wat opvalt de vele verkleurde herfstbladeren.

Het verkleuren van bladeren ontstaat doordat de intensiteit van het licht afneemt en de dagen korter worden. Hierdoor stoppen de bomen met het aanmaken van chlorofyl. Dit pigment zorgt ervoor dat de bomen groen blijven.

Doordat de aanmaak van chlorofyl stopt, komen andere pigmenten naar voren en verkleuren de bladeren. De verhoudingen van die pigmenten bepalen de kleuren van de herfstbladeren. Geel, rood, oranje of een mix daarvan. Je kunt het zo gek niet bedenken.

  • Fotografeer details – Je kunt het herfstblad natuurlijk in z’n geheel fotograferen, maar vergeet ook zeker de details niet. De prachtige nerven bijvoorbeeld of de overgangen in kleur.
  • Tegenlicht – Fotografeer een herfstblad eens met tegenlicht. Dat kan door het blad zelf omhoog te houden en je hand erbij te fotograferen, of natuurlijk ook als het nog aan de boom hangt. Door het tegenlicht, zal je nog meer detail in het blad zien, zoals de nerven.
  • Een berg herfstbladeren – Een enkel herfstblad is prachtig, maar wat te denken van een grote berg bladeren? Zeker als er allerlei verschillende kleuren bij elkaar liggen of bladeren van diverse boomsoorten, kan dat een prachtig beeld geven.
  • Beweging – Een stilleven van herfstbladeren is een mooie herfst foto natuurlijk, maar probeer ook eens beweging aan je foto toe te voegen door de bladeren omhoog te gooien. Als je experimenteert met je sluitertijd, kun je prachtige beelden schieten.
Paddenstoelen in de herfst fotograferen

2. Paddenstoelen

Paddenstoelen groeien goed in de herfst. Je zult dan ook zeker de meeste soorten tegenkomen. Toch kun je ook in andere tijden van het jaar op pad om paddenstoelen te fotograferen.

Paddenstoelen ontstaan uit schimmels die onder de grond of op boomschors leven. Langzaam groeit de schimmel uit tot een bolletje wat zich na verloop van tijd uitvouwt en we de bekende “hoed” van de paddenstoel te zien krijgen.

Het is belangrijk om je ogen goed open te houden in de herfst, maar ook voor die tijd al. Meestal zijn paddenstoelen maar korte tijd op hun mooist. Wacht dus niet af, maar ga direct aan de slag.

  • Weinig scherptediepte – Een paddenstoel is vaak maar klein en valt misschien weg in je foto. Om de focus echt op de paddenstoel te krijgen, kun je ervoor kiezen om weinig scherptediepte te gebruiken. Dat doe je door een groot diafragma te kiezen, bijvoorbeeld f/2.8 of nog groter. Zo kun je de paddenstoel in je foto isoleren en krijgt hij alle aandacht.
  • Beeldvullend – Om een paddenstoel goed in beeld te krijgen kun je werken met een macro-lens of telelens. Zo maak je echt een beeldvullende foto van de paddenstoel maken.
  • Kies een goed standpunt – Compositie is erg belangrijk in de fotografie en uiteraard ook als je foto’s maakt van paddenstoelen. Om een interessante foto van paddenstoelen te maken, kun je ervoor kiezen om laag bij de grond te blijven. Maak gebruik van het kikkerperspectief om de paddenstoel in zijn geheel te tonen en te laten zien hoe klein hij is ten opzichte van de bomen in het bos.
  • Let op je achtergrond – Kies een rustige egale achtergrond, zodat de paddenstoel goed uit de foto springt. Een wazige achtergrond met mooie bokeh kan zeker iets toevoegen aan de herfst sfeer.
Herfst foto's maken van dieren

3. Dieren

In de herfst zijn er allerlei dieren te fotograferen. Ze komen tevoorschijn omdat er voldoende herfstvruchten zoals kastanjes, eikels en beukennootjes te vinden zijn. Het is voor veel dieren de tijd van het jaar om een wintervoorraad aan te gaan leggen.

Voor sommige dieren, zoals de damherten en edelherten, is de herfst de bronsttijd (paartijd). Gedurende deze periode zijn de dieren een stuk actiever op zoek naar elkaar. Je zult ze dus ook sneller tegenkomen om te fotograferen.

  • Ganzen – Vanuit het poolgebied trekken ieder najaar grote groepen ganzen richting ons land. Tijdens het najaar vinden ze hier voldoende voedsel in de vele graslanden om te overwinteren. Deze grote groepen ganzen kunnen prachtige beelden opleveren. Zeker als je ervoor kiest vroeg op pad te gaan en gebruik maakt van een laagstaande zon.
  • Eekhoorns – Deze snelle rakkers kun je in de herfst makkelijker vastleggen. Ze komen uit de bomen omlaag, om op de grond te zoeken naar herfstvruchten.
  • Vossen – In de herfst gaan jonge vossen voor het eerst zelfstandig op pad om een leefgebied te vinden.
  • Wilde zwijnen – In het najaar is het ook voor de wilde zwijnen paartijd. Ze komen meer tevoorschijn, op zoek naar een geschikte partner. Perfect voor jou als fotograaf om ze vast te leggen op de gevoelige plaat.
Herfst foto's maken met mensen

4. Mensen

De herfst is een ideale tijd om portretfoto’s te maken. Doordat de zon niet hoog aan de hemel komt te staan, kun je gebruik maken van zachter licht. De perfete tijd voor een mooie nieuwe profielfoto bijvoorbeeld.

Nog een groot voordeel van fotograferen in de herfst, zijn uiteraard de aardse kleuren die je kunt gebruiken in je portretfotografie. Door bijvoorbeeld de kleding van je model af te stemmen met de omgeving, kun je een heel sereen geheel creëren zoals in de foto hierboven.

  • Omgeving – Plaats mensen in een omgeving gevuld met aardse tinten, zoals een berg met herfstbladeren.
  • Kleding – Stem de kleren van het model af op de aardse tinten die je tijdens herfst veelal tegenkomt.
  • Fotobewerking – Uiteraard is fotobewerking een kwestie van smaak, maar ik zou persoonlijk kiezen voor fotobewerking waarbij je voldoende contrast hebt, maar niet over de top gaat waardoor kleuren, met name in de huid, onnatuurlijk ogen.
  • Groot diafragma – Als je portretfoto’s maakt, wil je meestal gebruik maken van een wat groter diafragma. Op die manier kun je een mooie onscherpte creëren achter je model. Gebruik bijvoorbeeld een 50mm lens met een diafragma van f/2.8 à f/4.0.

    Als je nu een half beeldvullend portret maakt, heb je een mooie onscherpe achtergrond, maar zie je nog wel voldoende detail om te begrijpen dat het een herfst tafereel betreft.
Herfstvruchten fotograferen

5. Herfstvruchten

De term herfstvruchten is al een paar keer voorbij gekomen in dit artikel. Maar wat zijn dat eigenlijk? In de herfst zijn er veel zaden en vruchten klaar om geoogst te worden. Een perfect moment om ze te gaan fotogaferen dus.

Voorbeelden herfstvruchten:

  • Walnoten
  • Eikels
  • Beukennoten
  • Kastanjes
  • Dennenappels
  • Lijsterbes
  • Rozenbottel
Herfstbladeren en herfstvruchten

Op de kaart hierboven kun je een aantal verschillende herfstvruchten zien met bijbehorende boomsoorten. Hieronder heb ik een aantal tips opgeschreven om de herfstvruchten mooi in beeld te brengen.

  • Maak een stilleven – Je kunt met herfstvruchten prachtige stillevens maken. Neem wat eikels, kastanjes of dennenappels en leg ze in een mooi bedje van mos. Met een telelens of macrolens kun je vervolgens prachtige herfst foto’s maken.
  • Meer kleur met bessen – Als je meer kleuren in je herfst foto’s wilt, kies dan bijvoorbeeld voor gekleurde bessen. Denk aan trossen lijsterbessen, maar ook bramen, kardinaalsmuts of duindoorn

Pro Tip:
Je kunt uiteraard ook prachtige flat lay foto’s maken met herfstvruchten. Als je meer wilt weten over het maken van dit soort beelden, dan moet je zeker contact opnemen met flat lay expert Nicole den Harder.

Druppels op een herfstblad

6. Regen & druppels

Tijdens de herfst zal je vrij geregeld een regenbui tegenkomen. Hoe vervelend dat in sommige gevallen ook kan zijn, het is ook een grote kans om je herfst foto’s net dat beetje extra te geven.

Ga op pad met een macro lens om ervoor te zorgen dat je de druppels goed in beeld krijgt. Ook compactcamera’s waarmee je heel dichtbij kan scherpstellen of een smartphone camera zijn geschikt om mooie foto’s van regendruppels te maken.

Hoe krijg je druppels op planten en herfstbladeren om te fotograferen?

  • Regen – Uiteraard kun je wachten tot het geregend heeft. Ga zeker op pad als het zonnetje na de regen nog tevoorschijn komt. De regen i.c.m. de zon geeft een prachtige glans aan het herfst landschap.
  • Dauw – Dauw treedt meestal op rond zonsopgang in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Herfst foto’s met dauw zijn prachtig. Zeker als er ook nog wat mist in de vroege ochtend te vinden is.
  • Plantenspuit – Je kunt uiteraard ook zelf regendruppels creëren door een plantenspuit mee te nemen.
Zonneharp in het bos

7. Zonneharp (wolkenstraal)

Als er zonnestralen door een wolkendek heen prikken, noemen we dat wolkenstralen. Je krijgt dan hier en daar spotlights op de grond. In het bos komt dit vooral in de herfst ook voor, omdat het bladerdak dan iets meer open staat. In dat geval noemen we het zonneharpen.

Deze zonneharpen ontstaan doordat er licht valt op vocht of stof dat in de lucht hangt in het bos. Doordat de zonnestralen niet overal door het bladerdak heen prikken, kun je de zonnestralen onderscheiden en dus ook fotograferen in de herfst.

  • Belichting – Om de zonneharp goed te kunnen fotograferen stel je de belichting af voor de zonneharp. Dit kan betekenen dat je iets moet onderbelichten door een snellere sluitertijd, kleinere diafragma opening of lagere ISO-waarde te gebruiken. De rest van de foto kan hierdoor donkerder worden.

    Eventueel kun je gebruik maken van LiveView om je belichting te bepalen, zodat je direct ziet hoe het eruit komt te zien. Ook kun je bracketing gebruiken in je camera om meerdere foto’s met verschillende belichtingsinstellingen te maken. Deze kun je vervolgens in een fotobewerkingsprogramma samenvoegen voor een perfecte belichting.
  • Wanneer op pad – De grootste kans om zonneharpen te fotograferen, is in de ochtend als er wat mist in het bos hangt. Ook op koude, maar zonnige herfstdagen, kun je erop uit trekken. De rijp die smelt zal als damp opstijgen. Als deze damp door zonnestralen geraakt wordt, zal er een zonneharp ontstaan.
  • Standpunt kiezen – Om een goede foto van zonneharpen te maken, moet je experimenteren met verschillende standpunten. Meestal kun je met tegenlicht of zijlicht werken voor het mooiste resultaat.

    De zon plaats je het liefst achter een boom of tak, als je geen lens flare in je foto wilt. Een kleine diafragma opening van bijvoorbeeld f/8 of f/11 zorgt ervoor dat de zonneharp en omgeving mooi scherp wordt.
Herfst foto met een spinnenweb

8. Spinnenweb

De herfst is absoluut de tijd van de spin. Tijdens de herfst hebben veel spinnen hun paartijd, waardoor ze op hun grootst zijn. Door de vele spinnen zijn er uiteraard ook meer spinnenwebben te fotograferen.

  • Regen – Spinnenwebben kun je heel goed fotograferen als het net geregend heeft. In de herfst regent het “gelukkig” regelmatig. De druppels op het web zorgen ervoor dat het web prachtig zichtbaar is.
  • Tegenlicht – Fotografeer in de herfst met tegenlicht. De laagstaande zon kun je bijvoorbeeld goed gebruiken om door het web heen te laten schijnen.
  • Donkere achtergrond – Als je een donkere achtergrond gebruikt, springt het spinnenweb echt uit de foto. Zeker als je met tegenlicht fotografeert.
  • Macrolens of telelens – Gebruik een macrolens om de details van het web vast te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld van dichtbij ook de spin zelf op de foto zetten. Een telelens kan ook goed werken, als je bijvoorbeeld een onscherpe achtergrond wilt.
Weg door het bos met zonneharp

8. Mist

In de herfst kun je allerlei soorten weersomstandigheden verwachten. Fotograferen in de sneeuw, regen, zonneschijn of bijvoorbeeld met mist behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Hoewel er elk seizoen mist kan ontstaan, is het grote voordeel van de herfst dat de mist langer blijft hangen dan in de lente of zomer. Dat komt omdat de luchttemperatuur meer in de buurt blijft van het dauwpunt. De herfst is dus de perfecte kans om foto’s te maken van bijvoorbeeld mistige bossen.

  • Gebruik buienradar – Wil jij weten of het mistig is op een bepaalde plek? Gebruik dan de zicht & mist app van Buienradar.
  • Block storende elementen – Gebruik de mist om storende elementen in een foto te blokkeren en de foto meer rust te laten uitstralen. De kijker kan zich zo meer focussen op het eigenlijke onderwerp.
  • Mysterie & spanning – Mist in je fotografie zorgt altijd voor een beeld met spanning. “Wat zou er zich achter de mist bevinden?”. Deze spanning combineert perfect met de aardse tinten die je tijdens de herfst tegenkomt.
  • Scherpstellen – Het kan met mist lastig zijn om scherpe foto’s te maken. Handmatig scherpstellen kan uitkomst bieden. Ook het gebruik van een kleinere diafragma opening zoals f/8 zorgt ervoor dat je meer scherptediepte hebt om foutjes in het scherpstelpunt mee op te vangen.
  • Maak de camera droog – Zorg dat je een doekje bij de hand houdt om af en toe het vocht van je camera en lens te vegen. Als je lang in de mist fotografeert, kan er vocht in de camera komen als hij niet goed weerbestendig is.
Gele varens in de herfst

8. Planten

In de herfst ondergaan een hoop bomen een prachtige kleurtransitie. De kleuren van het blad schieten van groen naar geel, oranje, rood of een combinatie daarvan. Dat is natuurlijk op zichzelf al een prachtig onderwerp om te fotograferen.

Naast de kleurverandering van bomen, kun je ook kijken naar planten die verkleuren of juist veel groener zijn in de herfst.

  • Varens – De eikvarens en adelaarsvarens zijn prachtige bodembedekkers die in de herfst prachtig verkleuren.
  • Mos – Doordat de luchtvochtigheid in de herfst een stuk hoger is, leven mossen in die periode helemaal op. Daarnaast zijn concurrerende planten (zaadplanten met name) nog relatief in rust.
Huis in het bos tijdens herfst

9. Architectuur

Als je op pad gaat in de herfst, denk dan niet alleen aan herfstbladeren of spinnenwebben. Soms kan het heel interessant zijn om een “extra” onderwerp toe te voegen aan je foto’s.

Door bijvoorbeeld een gebouw te fotograferen zoals op de foto hierboven, kun je laten zien hoe de natuur en architectuur samen gaan. Om het helemaal interessant te maken zou je een fotoserie kunnen maken, waarbij je van elk seizoen een foto maakt vanuit dezelfde positie.

Waar mooie herfst foto’s maken

Er zijn veel verschillende locaties te bedenken om prachtige herfst foto’s te maken. Ik heb een lijstje gemaakt om je direct op weg te helpen.

De herfst is perfect voor een mooie wandeltocht. Hoewel je misschien niet altijd het meest prachtige weer zult hebben, is het toch het ideale seizoen om een wandeling door het bos te maken vanwege alle bonte kleuren die je tegenkomt.

Maar waar moet je dan heen en welke wandeltochten zijn de moeite? Ik heb hieronder een lijst gemaakt met mooie herfstbossen en andere top locaties om de herfst te fotograferen. Zo kun jij direct op pad voor een mooie herfst wandeltocht.

Benen en schoenen

10. Boswachterspaden van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft een aantal prachtige wandeltochten speciaal voor de herfst door de boswachters laten maken.

  • Boswachterspad Bos – In Schouwen-Duiveland / Zeeland vind je deze prachtige wandeling van 6,5 km. Kenmerkend voor deze wandeling zijn de bijna 100 jaar oude dennen en de hoeveelheid vogels. Daarnaast bevindt dit prachtige bos zich vlakbij de zee.
  • Boswachterspad Kuinderbos – In Kuinderbos / Flevoland kun je 13,5 km genieten van deze prachtige wandeling. In de herfst kun je genieten van prachtige mist boven de wateren en de meer dan 40 libellensoorten en de grote diversiteit vlinders.
  • Boswachterspad Ter Apelerbossen – In Westerwolde / Groningen ontdek je in het voorjaar de ijsvogel op deze wandeling van 12 km in lengte. Het slingerende pad brengt je langs zeer oude dikke eiken en beuken. Tevens is dit bos de enige plek waar je de steenbraam nog kunt vinden in Nederland.

Ben je op zoek naar een wandelroute in jouw provincie?
Ga dan naar het overzicht van alle boswachterspaden van Staatsbosbeheer.

Vrouw leest de kaart terwijl ze op motorkap van de auto zit

11. Wandelroutes & Bossen / Nationale Parken

wandelroute wandelroutes
bos bossen & nationale parken

laatste update: 04-10-2022

LocatieBeschrijvingPlaatsKaartSoort
Schaffelaarse bosLandgoed Schaffelaar bestaat onder meer uit een kasteelachtig huis in neogotische stijl, een parkbos, lanenster en een grote weide met een gracht eromheen.Barneveld bos
DuivelsbergDe Duivelsberg is een heuvel en natuurreservaat in de gemeente Berg en Dal in de Nederlandse provincie Gelderland, aan de grens met Duitsland. De 75,9 meter hoge heuvel is gelegen op de stuwwal ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Nederlands-Duitse grens.Berg en Dal bos
Kaapse bossenDe Kaapse Bossen is een 425 hectare groot natuurgebied in de Nederlandse provincie Utrecht dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het ligt op de stuwwal Utrechtse Heuvelrug en maakt deel uit van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.Doorn bos
WaterloopbosHet Waterloopbos is een voormalig terrein voor waterloopkundig onderzoek bij Marknesse in de Noordoostpolder, provincie Flevoland.Marknesse / Flevoland bos
HerbertusbossenHerbertusbossen is de naam van een oud bos met hoogopgaand loof- en naaldhout nabij het kasteel van Heeze, oostelijk van het dorp. Het sluit aan bij de Strabrechtse Heide en landgoed de Lange Bleek bij Sterksel.Heeze bos
Park De Oude WarandeDe Oude Warande is een 18e-eeuws park, gelegen ten zuiden van spoorlijn Tilburg-Breda, tussen station Tilburg Universiteit en stadsdeel Reeshof. Het park werd in 1712 aangelegd in opdracht van Willem van Hessen-Kassel en is een van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland.Tilburg bos
Leuvenumse en Staverdense BosWandelroutes in de Leuvenumse bossenErmelo bos
SpeulderbosHet Speulder- en Sprielderbos is een circa 3.300 hectare groot aaneengesloten bosgebied in het noordwesten van de Nederlandse landstreek de Veluwe, ten oosten van Putten.Garderen bos
Bossen van ZoomlandZoomland is een landgoed en natuurgebied ten oosten van Bergen op Zoom. Het is 308 ha groot en eigendom van Stichting Brabants Landschap.Bergen op Zoom bos
Park SonsbeekPark Sonsbeek in Arnhem is het bekendste park in deze stad. Het park is vernoemd naar Anna van Sonsbeeck, een aanzienlijke 'Dame' in de Arnhemse gemeenschap in de 17e eeuw.Arnhem bos
Park ClingendaelPark met wandelpaden, een Japanse tuin en een speelterrein.Den Haag bos
Paleispark Het LooHet Paleispark is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom slot Het Oude Loo.Apeldoorn bos
Nationaal Park de MeinwegNationaal Park De Meinweg is een nationaal park met een omvang van ongeveer 18 km² in de Nederlandse provincie Limburg ten oosten van Roermond.Herkenbosch bos
RijsterbosBij Rijs in Gaasterland vind je het Rijsterbos. Het loofbos is 172 hectare groot en ligt tussen het IJsselmeer en het dorp Rijs.Gaasterland, Friesland bos
Boswachterspad Ter ApelerbossenIn Westerwolde / Groningen ontdek je in het voorjaar de ijsvogel op deze wandeling van 12 km in lengte. Het slingerende pad brengt je langs zeer oude dikke eiken en beuken. Tevens is dit bos de enige plek waar je de steenbraam nog kunt vinden in Nederland.Westerwolde / Groningen wandelroute
Boswachterspad KuinderbosIn Kuinderbos / Flevoland kun je 13,5 km genieten van deze prachtige wandeling. In de herfst kun je genieten van prachtige mist boven de wateren en de meer dan 40 libellensoorten en de grote diversiteit vlinders.Kuinderbos / Flevoland wandelroute
Boswachterspad Veerse BosEen slingerende tocht over water, langs kreken, rietland en door het rijke oude Veerse Bos met al zijn bewoners. Op het boswachterspad in Veere valt genoeg te zien en beleven. In het voorjaar luister je naar het lied van de wielewaal.Veere wandelroute
Boswachterspad NoordzeewandelingZee, duin, bos en heide; de Noordzeewandeling trakteert je op alles wat de Schoorlse natuur te bieden heeft. En vanaf het hoogste duin van Nederland heb je een prachtig uitzicht over al dit moois.Schoorl wandelroute
Boswachterspad Brabantse WalFladderende vlindersoorten, bloeiende zonnedauw en een waterrijk uitzicht. Tijdens deze afwisselende wandeling over het boswachterspad in het Brabantse Woensdrecht valt er genoeg te zien. Kom in de zomer en speur naar het heideblauwtje en andere gekleurde fladderaars boven het water.Huijbergen wandelroute
Boswachterspad BosIn Schouwen-Duiveland / Zeeland vind je deze prachtige wandeling van 6,5 km. Kenmerkend voor deze wandeling zijn de bijna 100 jaar oude dennen en de hoeveelheid vogels. Daarnaast bevindt dit prachtige bos zich vlakbij de zee.Schouwen-Duiveland wandelroute

Beste camera en instellingen herfst foto’s

Om de mooiste herfst foto’s te maken, heb ik een aantal belangrijke tips op rijtje gezet. Zo bekijken we o.a. de beste camera en welke camera instellingen je gebruikt.

Als je in de natuur gaat fotograferen heb je te maken met verschillende weersomstandigheden. Zeker tijdens de herfst kan het weer onstuimig zijn. Het is belangrijk een camera te gebruiken die bestand is tegen een zekere mate van vocht, stof en ander vuil.

Fotograaf kijkt door camera die op statief staat

12. Beste camera voor herfst fotografie

De beste camera voor herfst fotografie bestaat niet. Er zijn altijd meerdere opties mogelijk. Toch zijn er wel een aantal technische tips die je ter harte kunt nemen om de mooiste herfst foto’s te maken.

  • Dynamisch bereik – Zorg dat je een camera kiest met een hoog dynamisch bereik. Dit zorgt ervoor dat je tegelijk zoveel mogelijk detail in de schaduwen als in de hooglichten kunt vastleggen.
  • Bracketing – Zorg dat je een camera kiest die de mogelijkheid heeft om bracketing foto’s te maken. Dit houdt in dat de camera meerdere foto’s van dezelfde scene maakt met verschillende belichtingen. Deze kun je vervolgens in een fotobewerkingsprogramma samenvoegen om nog meer dynamisch bereik te krijgen.
  • GPS data – Vind jij het leuk om te weten waar je die prachtige herfst foto’s ook alweer gemaakt hebt? Kies dan voor een camera met ingebouwde GPS sensor, zodat deze gegevens in de EXIF data van de foto terug te vinden zijn. Zo kun je achteraf precies zien waar de foto geschoten is.
  • Statief – Een statief is met het fotograferen van natuur en landschappen vaak erg prettig. Zeker om je meestal voldoende tijd hebt, kun je rustig de compositie bepalen en vanaf een statief fotograferen. Hier een overzicht met degelijke statieven.
  • Schoonmaken – Zorg dat je de camera en lens goed schoon houdt. Tijdens de herfst is het vaak vochtig en camera’s houden daar niet echt van. Een schoonmaakset met doek en blaasbalg kan dan zeker uitkomst bieden.

Wil jij meer weten over wat de beste camera voor reisfotografie en natuurfotografie is, bekijk dan mijn overzicht met de beste camera’s voor beginners en gevorderden.

Camera instellingen

13. Camera instellingen voor mooie herfst foto’s

Als je foto’s gaat maken in de herfst heb je meestal te maken met een laagstaande zon. Dit betekent dat je goed moet nadenken over de positie van de zon in jouw herfst foto’s.

Je kunt bijvoorbeeld tegenlicht gebruiken om herfstbladeren te fotograferen. Het licht schijnt dan door het herfstblad heen en accentueert de nerven. Probeer te voorkomen dat je daarbij de zon zelf ook in beeld neemt.

Heb je teveel van de zon in beeld, dan zal het beeld flets en zonder contrast zijn. Een hoop werk om met fotobewerking je foto te herstellen, als dat überhaupt al mogelijk is. Het doel is om in de camera een perfecte foto te schieten en met fotobewerking enkel die perfectie verder uit te werken.

Om je op weg te helpen, heb ik hier een aantal tips voor jouw camera instellingen als je fotografeert in de herfst.

  • Diafragma – Afhankelijk van wat je precies wilt vastleggen bepaal je het diafragma. Een goede vuistregel als je in bijvoorbeeld een bosrijke omgeving fotografeert, is dat je een duidelijk onderwerp wilt hebben. Een grote diafragma opening kan ervoor zorgen dat jouw onderwerp in focus is en de achtergrond niet. Zo kun je het onderwerp benadrukken en de aandacht wegnemen van onbelangrijkere delen van de foto.
  • Sluitertijd – Uiteraard is ook dit weer afhankelijk van wat je probeert te fotograferen. Stillevens kun je met een langere sluitertijd fotograferen, zonder dat er bewegingsonscherpte ontstaat. Denk dan aan bijvoorbeeld 1/100 sec. Ga je ook dieren fotograferen, dan zal je al snel een sluitertijd moeten hanteren van 1/500 of misschien wel 1/1000 sec. Doordat de sluitertijd in dat geval een stuk sneller is, kan het voorkomen dat je de ISO-waarde omhoog moet schroeven om een goed belichte foto te krijgen.
  • ISO-waarde – Zorg ervoor dat je ISO-waarde altijd zo laag mogelijk is. Dit doe je om ruis in je foto’s te voorkomen. De ISO-waarde ga je pas opschroeven als je geen correcte belichting meer kunt maken, bijvoorbeeld als de sluitertijd te langzaam wordt om nog zonder bewegingsonscherpte te fotograferen. In dat geval kun je de ISO-waarde stap voor stap omhoog schroeven om toch een goed belichte foto te krijgen.
  • Witbalans – Om een mooie warme toning in je foto’s te krijgen, kun je de witbalans van de camera iets warmer instellen dan de automatische witbalans. Denk bijvoorbeeld aan de voorinstelling met het wolkje witbalans bewolkt. Als je fotografeert in RAW, kun je uiteraard achteraf nog alles aanpassen in de fotobewerking zonder verlies van kwaliteit.

Meer leren over camera instellingen? Lees dan mijn complete overzicht met alle camera instellingen voor jouw camera.

Herfstbladeren drijven in plas op straat terwijl het regent

14. Bescherm je camera apparatuur

Fotograferen in de herfst betekent dat je met veel verschillende weersomstandigheden te maken krijgt. Sneeuw, mist, regen, zon… het is allemaal mogelijk.

Om ervoor te zorgen dat je camera zo goed mogelijk beschermt is, hier een paar handige gear tips als jij gaat fotograferen in de herfst.

  • Dry bag – Zorg dat je een goed sluitende en waterdichte camera tas kiest. Zo weet je zeker dat je spullen goed beschermt zijn. Een dry bag kan ook een top alternatief zijn om kwetsbare spullen in te bewaren.
  • Regenhoes – Koop een goede regenhoes om je camera te beschermen tijdens de herfst als het regent. Ook als het maar zachtjes miezert, kan je camera al snel erg nat worden.
  • Schoonmaakset – Zorg dat je altijd een schoonmaakset bij je hebt met een lensdoekje en een blaasbalg.

Stuur je foto’s in

Gefeliciteerd, je hebt gered tot het einde van dit lange artikel. Petje af!

Ik hoop dat na het lezen van dit artikel een hoop inspiratie hebt opgedaan om jouw herfst foto’s net van dat beetje extra te voorzien. Heb je nog vragen, laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Heb je mooie herfst foto’s gemaakt of een toffe herfst fotoshoot gefotografeerd, stuur de foto’s dan in naar [email protected] en ik voeg een gallery toe met alle inzendingen.

Heel veel succes met fotograferen!

Sjoerd

Ik ben Sjoerd, oprichter van FotografieBeginner.nl en sinds 2011 professioneel fotograaf van beroep. Mijn doel is iedereen met een passie voor fotografie te leren hoe je betere foto's kunt maken.

Deel je mening