10+ Tips om een mooie profielfoto te maken

Photo of author

Ben je uitgekeken op je profielfoto en wil je graag iets nieuws? Lees mijn tips om een mooie profielfoto voor jouw sociale media te schieten en ga direct aan de slag.

GRATIS eBook - 9 Basistips Fotografie

Een mooie profielfoto maken is niet moeilijk, maar wel heel belangrijk. De profielfoto die je op LinkedIn, Facebook of andere sociale-media gebruikt, laten voor een deel zien wie jij bent. Hoe zorg je ervoor dat je met jouw profielfoto direct een goede eerste indruk maakt? Met de tips in dit artikel, hoef jij je daar geen zorgen meer over te maken!

Zeg eens eerlijk… ben jij tevreden met jouw profielfoto?

Een groot deel van de mensen aan wie ik dit vroeg is niet tevreden en zou graag een betere profielfoto willen. Met mijn tips in dit artikel kun jij zelf aan de slag om een mooi profielfoto te maken.

In dit artikel:

  • Zelf mooie profielfoto’s te maken – smartphone of digitale camera
  • Hoe poseren voor een profielfoto – Do’s & Don’ts
  • Goede belichting zoeken voor je profielfoto – simpele handleiding

Laten we beginnen!

Download mijn checklist “Mooie profielfoto in 3 stappen”

Simpele tips om met elke camera mooie profielfoto’s te maken!

Maximaal 1x per week een nieuwsbrief en geen spam! Afmelden kan in elke nieuwsbrief.

Wat is een profielfoto / avatar?

De foto die je gebruikt op sociale media zoals Facebook, Instagram, Twitter of WhatsApp noemen we een profielfoto / avatar.

Deze foto komt terug op je profiel pagina, vandaar de naam profielfoto, maar wordt vaak ook gebruikt bij de reacties die je plaatst.

Profielfoto
Basistips

Een profielfoto maken – De basis

Om je goed op weg te helpen bij het zelf maken van een mooie profielfoto, starten we eerst met de basis. Het is belangrijk om te weten waarom je een profielfoto nodig hebt en of je die bijvoorbeeld kunt maken met een smartphone.

Waarom heb ik een profielfoto nodig

Op alle sociale media wordt er gevraagd om een profielfoto of avatar. Maar waarom eigenlijk?

Het antwoord:

Onderzoek (Xu, 2014) heeft uitgewezen dat een profielfoto leidt tot meer betrokkenheid.

De meeste plekken waar je een profielfoto zult gebruiken, zijn ingericht om de interactie met andere mensen aan te gaan. Het gebruik van een goede profielfoto geeft hierbij een vorm van vertrouwen en het verhoogt de sociale aanwezigheid.

Oftewel:

Door te laten zien wie je bent, kan men ervan uitgaan dat je niks te verbergen hebt en dat verhoogt de interactie. Dat is misschien wat kort door de bocht van ons brein, maar zo werkt het natuurlijk wel en waarom zou je daar je voordeel niet mee doen?

Profielfoto van dame zittend op steen

Smartphone of digitale camera gebruiken

Een mooie profielfoto heeft te maken met allerlei aspecten. Uiteraard is de beeldkwaliteit van de foto daar onderdeel van, maar gelukkig niet perse leidend.

De beeldkwaliteit van smartphone fotografie heeft de laatste jaren explosieve vooruitgang geboekt. Het is daarom in de meeste gevallen een goed alternatief geworden voor de digitale camera.

Ook als je een coole profielfoto wilt schieten, kun je dus zeker gebruik maken van een smartphone. Het grote voordeel is dat eigenlijk iedereen wel een mobiele telefoon heeft en je direct aan de slag kunt.

Zeker de nieuwere generatie smartphones beschikt over sublieme camera’s en softwarematige optimalisaties om een perfecte profielfoto te fotograferen.

Vergeet niet dat je profielfoto vaak maar erg klein op de website wordt weergegeven. Het formaat van de foto dat uit je smartphone rolt is daar meer dan adequaat voor.

Maar waarom dan toch een digitale camera gebruiken voor het fotograferen van een profielfoto?

Als jij de optimale beeldkwaliteit wilt en bijvoorbeeld gebruik wilt maken van een kleinere scherptediepte, dan kun je het beste een digitale camera gebruiken.

De reden hiervoor is dat je meestal gebruik kunt maken van verschillende lenzen. Denk dan bijvoorbeeld aan een 50mm portretlens. Daarnaast heb je nog meer controle over je camera instellingen, zodat je een optimale portretfoto kunt maken.

Deze kwalitatieve lenzen zijn superieur aan de lenzen die in bijvoorbeeld een iPhone of andere smartphone zitten.

Dame met afro haar houdt haar nek vast terwijl ze lacht

Kies een scherpe profielfoto

Om een goede indruk te maken is het uiteraard belangrijk dat je een scherpe foto kiest als profielfoto.

Als je gaat kiezen welke foto je wilt gebruiken, zorg dan dus ook dat je goed checkt of de foto echt scherp is of niet.

Controleren van scherpte doe je altijd op ware grootte (100%). Dit betekent dat het beeld niet verkleind is om binnen het kader van je scherm te vallen, maar dat je de resolutie van je monitor 1 op 1 gebruikt met het formaat van de foto.

Alleen op ware grootte kun je beoordelen of de foto echt scherp is of niet.

Portretfoto van dame zittend met hand tegen hoofd

Kies ik kleur of zwart-wit

Als je een profielfoto kiest kun je kiezen voor zwart-wit of kleur. Maar waarom zou je het 1 of het ander kiezen?

  • Kleur – Kleurenfoto’s geven vaak een frisse uitstraling. Het voelt benaderbaar en open.
  • Zwart-wit – Foto’s in zwart-wit kunnen wat afstandelijker voelen. Een goede zwart-wit foto daarentegen kan als creatief ervaren worden. Dit kan bijvoorbeeld geschikt zijn als je een creatief beroep hebt.
Profielfoto zwart-wit
Soms kan zwart-wit een extra gevoel van creativiteit toevoegen

Zorg voor een rustige achtergrond

Een foto voor je profielpagina op sociale media is vaak maar erg klein. Soms is het vierkantje, maar vaak ook een rondje (kijk naar mijn profielfoto bovenaan dit artikel).

Doordat de foto zelf al erg klein is, is het belangrijk dat je probeert zoveel mogelijk rust in je foto te brengen.

Dat doe je door een rustige achtergrond te kiezen. Geen gekke lijnen of andere storende elementen, hou het simpel.

Rustige achtergrond tips:

  • Egale kleur – Zoek een muur die egaal van kleur is en gebruik die als achtergrond.
  • Maak de achtergrond onscherp – Als je gebruik maakt van een grote diafragma opening op je camera, krijg je een kleine scherptediepte. Zo kun je er ook voor zorgen dat de achtergrond minder afleidt.
  • Blauwe lucht – Als je een zonnige dag hebt, dan kun je de foto iets van onder nemen, waardoor je de blauwe lucht als achtergrond kunt gebruiken.
  • Achtergronddoek – Als je vaker portretfoto’s wilt maken, kun je ervoor kiezen om een achtergronddoek aan te schaffen. Uiteraard werkt een wit laken ook prima als je het simpel wilt houden.
Rustige achtergrond met profielfoto's is belangrijk
Kies een rustige achtergrond voor je profielfoto

Actuele en representatieve profielfoto is belangrijk

Voordat je zomaar een foto kiest voor je profielpagina, is het goed om te bedenken wat je met de foto uitstraalt.

Kies geen foto van 15 jaar geleden, maar gebruik een actuele foto zodat mensen niet gek staan te kijken als ze je in het echt zien. Eens per jaar even een review van je profielfoto’s op de verschillende sociale media is zeker een aanrader.

Probeer ook de foto’s zo gelijk mogelijk te houden over de verschillende sociale media. Uiteraard gebruik je voor LinkedIn in Facebook een ander soort foto, maar Facebook en Twitter daarentegen kunnen prima met dezelfde profielfoto.

Door dezelfde profielfoto consistent over je sociale media te gebruiken, creëer je een gevoel van vertrouwen bij mensen.

Geen gekke fotobewerking:

Je profielfoto moet representatief zijn. Ga dus geen “leuke” fotobewerkingen over je foto heen gooien, waardoor je ineens een cartoonfiguur bent. Daar zit niemand op te wachten.

Profielfoto is klein:

Een profielfoto wordt eigenlijk altijd maar heel klein op een website getoond. Houd daar rekening mee als je de foto gaat schieten.

Het heeft weinig zin een portretfoto van top tot teen te schieten, want daar zie je maar weinig van terug op je profielfoto. Meestal fotografeer je dus alleen het gezicht voor een profielfoto.

Poseren & Kleding

Poseren & kleding voor een profielfoto

Om een mooie profielfoto te maken is de kledingkeuze absoluut van belang. Clothes make the man / woman!

Maar vergeet ook zeker het poseren niet. Hoe kom je zo natuurlijk mogelijk over?

Bedenk goed waar je de profielfoto gaat gebruiken. LinkedIn en Facebook zijn twee totaal verschillende werelden. Zorg dat je jouw profielfoto daarop afstemt.

Kleding tips voor een zakelijke profielfoto

Ga je een zakelijke foto maken voor je LinkedIn profiel, dan is het belangrijk om goed over je uitstraling na te denken. Onderdeel daarvan is uiteraard ook de kleding die je draagt.

Voorbeelden kleding zakelijke profielfoto:

  • Stropdas – Werk jij in een sector waarin het dragen van een stropdas gebruikelijk is, zorg dan dat je profielfoto daarop afgestemd is.
  • Net pak / overhemd – Hoewel je bij een profielfoto maar een deel van de kleding ziet, kan een mooi overhemd met boord een goede indruk maken bij je profielfoto.
  • Colbert – Zowel voor mannen als vrouwen geeft dit een zakelijke maar vlotte uitstraling.

Pinterest inspiratie zakelijke profielfoto:

Kleding tips voor een informele profielfoto

Als je een informele profielfoto voor bijvoorbeeld Instagram of Facebook gaat maken, is het leuk om te experimenteren met beeld en ook je kledingkeuze.

Voorbeelden kleding informele profielfoto:

  • Maxi jurk – Deze soort jurken zijn erg populair en geven een prettige en vrije uitstraling.
  • T-shirt – Het good old t-shirt is een perfecte optie voor een informelere sfeer.

Eigenlijk kun je met een informele profielfoto niet echt de mist in gaan qua kledingkeuze. Trek aan waar jij je goed in voelt of wat bij jouw artistieke visie past.

Bedenk je wel dat een foto die eenmaal op het internet staat, er niet meer zo snel af gaat. Die vakantiefoto in bikini of strakke boxer klinkt nu misschien leuk, maar misschien niet ideaal als je net een nieuwe job aan het zoeken bent.

Kijk eens naar het onderstaande Pinterest inspiratie bord. Je zult zien dat bij al deze creatieve geesten weer andere kleding gekozen is.

Pinterest inspiratie informele & creatieve profielfoto:

Poseertips profielfoto

  • Haar – Zorg dat je haar er netjes en gewassen uitziet. Eventueel kun je bijvoorbeeld de dag voor het schieten van je nieuwe profielfoto een afspraak bij de kapper maken.
  • Lichaam indraaien – Ga niet recht voor de camera staan, maar draai een schouder iets naar de camera toe. Op die manier maak je jezelf smaller wat prettiger oogt.
  • Kin naar voren – Door je kin iets naar voren te duwen, zorg je ervoor dat je gezicht smaller oogt. Het voelt misschien overdreven, maar oefen het eens voor een spiegel.
  • Rug recht – Het is iets wat je vaak gehoord hebt vroeger, maar zeker met profielfoto’s is het belangrijk dat je er niet uitgezakt uitziet natuurlijk.
  • Beweging – Stil staan is vaak lastig en voelt statisch. Dat zie je terug in de profielfoto. Maak dus bewegingen van pose naar pose en zoek de foto’s die daartussen liggen. Vaak zijn dat de meest natuurlijke blikken en dat is exact wat je wilt.
  • Adem in en uit – Je ademhaling is de manier om ervoor te zorgen dat je op je gemakt bent. Online zijn er zat oefeningen te vinden, dus die hoef ik hier niet te noemen, maar als je snel zenuwachtig bent is het verstandig daar mee te oefenen.
  • Geniet & Ontspan – Belangrijk om ook te genieten van het maken van portretfoto’s. Zeker als je het professioneel laat doen, is het belangrijk dat je niet strak van de spanning staat. Dat zie je namelijk terug in de foto’s. Zoek een fotograaf die jou op je gemakt stelt en “luchtige” foto’s maakt die jouw persoonlijkheid laten zien.

Zoek Mooi Licht

Hoe vind je mooi licht voor een profielfoto

Om ervoor te zorgen dat jouw profielfoto qua kleur, contrast en scherpte perfect is, zal je op zoek moeten naar mooi licht.

Maar hoe vind je mooi licht en wat is eigenlijk de definitie van mooi licht?

Wat is goed licht voor een mooie profielfoto?

Deze vraag is lastig te beantwoorden, want elke situatie is natuurlijk anders. Maar ik kan je wel een leidraad geven waar je naar op zoek gaat om je kans op succes te vergroten.

Ga je binnen fotograferen, zoek dan een raam op het noorden. Dit is vaak geen direct maar indirect licht. Doordat het licht indirect is, is het vaak een stuk diffuser en zachter.

Portretfoto met raamlicht

Hoe gebruik je het licht van een raam op het noorden?

Als je een raam op het noorden hebt gevonden, kun je er op meerdere manieren gebruik van maken. Ik wil hier twee manieren bespreken.

  • Fotograaf rug naar het raam – In deze situatie staat de fotograaf met zijn rug naar het raam en kijkt de persoon die op de foto gaat naar het raam. In deze situatie krijg je een egale belichting over het hele gezicht, met mooi zacht licht.
  • Fotograaf schouder naar het raam – In deze situatie staat de fotograaf met een schouder naar het raam en de persoon die op de foto gaat ook. Er Het raam aan de zijkant verlicht nu 1 kant van het gezicht met zacht licht. Doordat het diffuus licht betreft, zal de schaduwkant van het gezicht nog steeds goed genoeg belicht zijn, maar er ontstaat iets meer contrast in het beeld.

In beide situaties heb je te maken met zacht licht. Door te spelen met de afstand tot het raam, kun je het contract in het eindresultaat vergroten of verkleinen. Zeker in de situatie waarbij je met de schouders naar het raam staat.

Sta je dichterbij het raam, dan is het contrast tussen de belichte en schaduwkant van het gezicht groter. Sta je verder van het raam, dan zal er over het geheel een egalere belichting ontstaan.

Raamlicht van de zijkant voorbeeld:

Profielfoto van zijkant
Kijken naar het raam geeft egale belichting hele gezicht
Profielfoto recht van voren
Raam aan de zijkant geeft meer contrast in het gezicht

Wat voor licht zoek je als je buiten fotografeert?

Als je buiten wilt fotograferen, dan kan dat natuurlijk ook. Het is wel belangrijk om een paar dingen van te voren te bedenken.

Over het algemeen heb je buiten minder controle over het licht dan binnen. Immers, het licht binnen komt niet van boven, maar enkel van de zijkant door een raam.

Licht dat teveel van boven komt geeft schaduwen op plekken waar je het liever niet ziet. Zoals onder de neus of ogen. Daarnaast wordt elke rimpel geaccentueerd door licht dat teveel van boven komt.

Wil je deze gekke schaduwen voorkomen, zoek dan een natuurlijk afdakje. Zo kun je het licht van boven zoveel mogelijk uitschakelen. Licht dat van voren komt zal het gezicht mooi egaal “invullen” en zodoende heb je geen schaduwen onder neuzen of ogen.

Natuurlijke afdakjes zoeken:

Als je op zoek gaat naar natuurlijke afdakjes, dan kan dit eigenlijk van alles zijn, zolang het het licht van boven maar tegenhoudt.

Toch is het wel handig om ook te kijken of er geen gekke kleurzwemen optreden, bijvoorbeeld onder bomen. Je zult zien dat je dan erg veel groen in het gezicht van de geportretteerde krijgt.

Profielfoto gefotografeerd onder boom
Door takken als natuurlijk afdakje te gebruiken, krijg je een egale belichting op het gezicht
Dame geeft kus richting camera met stro hoed op
Ook een hoed kan als natuurlijk afdakje dienen om het licht van boven uit te schakelen

Foto Uploaden

Foto uploaden – Instellingen voor sociale media

Ga jij een foto uploaden naar sociale media? Dan is het goed om te weten welke instellingen je gebruikt tijdens het exporteren van jouw foto.

Elke sociale media website heeft zijn eigen foto specificaties.

Foto uploaden naar Facebook

Als jij je profielfoto naar Facebook gaat uploaden dan zijn de volgende specificaties van belang.

  • Formaat – Wordt weergegeven met 170 x 170 pixels op je pagina op computers, 128 x 128 pixels op smartphones.
  • Vierkant / rond – De foto’s worden uiteindelijk rond op je profielpagina getoond. Je kunt dus alvast je foto croppen in jouw fotobewerkingsprogramma naar een rond of vierkant formaat.

Foto uploaden naar Instagram

Wil jij een nieuwe profielfoto instellen op Instagram, dan kun je deze via de app of webbrowser uploaden.

  • Formaat – De grootte van de Instagram-profielfoto is precies 110 x 110 pixels. Upload voor de zekerheid een groter formaat, zodat je ook in de toekomst geen problemen krijgt met je profielfoto, bijvoorbeeld 180 x 180 pixels.

Foto uploaden naar Twitter

Een nieuwe profielfoto uploaden bij Twitter doe je via de app of via een webbrowser.

  • Formaat – Aanbevolen afmeting voor een profielfoto op Twitter is 400 x 400 pixels.
  • Bestandsgrootte – De foto die je upload mag maximaal 2 MB zijn.
  • Bestandstype – Je kunt je foto uploaden als JPEG, GIF en PNG.

Foto uploaden naar LinkedIn

Een nieuwe profielfoto uploaden naar LinkedIn kun je via de app of website doen.

  • Formaat – Een profielfoto op LinkedIn is minimaal 400 x 400 pixels en maximaal 7680 (w) x 4320 (h) pixels.
  • Bestandsgrootte – De foto die je upload mag maximaal 8 MB zijn.
  • Bestandstype – Je kunt je foto uploaden als JPEG of PNG.

Samenvatting

Zoals je ziet komt er heel wat kijken bij het maken van een mooie profielfoto. Toch hoeft het niet ingewikkeld te zijn als je deze tips volgt.

Ga je aan de slag met een informele profielfoto voor je eigen sociale media zoals Facebook of Instagram, dan kan je zeker wegkomen met een leuk selfie.

Wil je een meer professioneel platform bedienen zoals LinkedIn, dan is het zeker aan te raden om met een professioneel fotograaf aan de slag te gaan.

Heb jij nog vragen of tips na het lezen van dit artikel? Plaats dan een reactie onder dit bericht!

Ik ben Sjoerd, oprichter van FotografieBeginner.nl en sinds 2011 professioneel fotograaf van beroep. Mijn doel is iedereen met een passie voor fotografie te leren hoe je betere foto's kunt maken.

Wat zeggen anderen...

Deel je mening