21 Reisfotografie Tips voor Beginnende Fotografen

Photo of author

De passie voor fotografie ontstaat bij veel mensen tijdens het reizen. Je ziet nieuwe dingen en raakt geïnspireerd om de sfeer en ervaring vast te leggen. Met deze reisfotografie tips en camera accessoires maak jij de mooiste reisfoto's.

GRATIS eBook - 9 Basistips Fotografie

Reisfotografie stond aan de wieg van mijn passie voor fotografie. Aan het thuisfront laten zien wat ik allemaal beleefde, dat was het doel. Al snel kwam de eerste professionele camera om de hoek kijken en inmiddels zijn we ruim 15 jaar verder. In dit artikel vertel ik hoe je mooie reisfoto’s maakt en welke camera spullen handig zijn als je gaat fotograferen op reis of vakantie.

In dit artikel vind je 21 handige tips om een mooie reisfoto’s te maken. Heb je het artikel gelezen, kijk dan ook even op de natuurfotografie voor beginners pagina. Daar vind je nog meer inspiratie en handige camera gear tips.

Surf daarna nog even langs het artikel met landschapsfotografie tips en je bent helemaal klaar voor jouw vakantie of fotoreis!

Laten we beginnen!

Cameratas met camera's en accessoires

Handige camera accessoires voor op reis

Fotograferen op reis is een goede manier om als beginnende fotograaf je fotografie vaardigheden te vergroten. Om jouw fotografie reis zo aangenaam mogelijk te maken, zijn er een aantal camera accessoires die jou kunnen helpen om betere foto’s te maken.

Hieronder vind je een lijst met handige camera gear die jij mee kunt nemen tijdens een vakantie of fotoreis.

  • Goede cameratas Uitgaande link – Alles begint met de juiste cameratas. Met name het juiste formaat van de tas is van belang. Wat wil je allemaal meenemen, hoe lang ga je eigenlijk op pad en ga je de tas continue dragen of is er een plek waar je hem kunt opbergen. Afhankelijk van jouw antwoorden, kun je een bepaald formaat kiezen en bepaal je hoeveel camera spullen je mee neemt op reis.
  • Lichtgewicht statief Uitgaande link – Ben je van plan om veel te gaan reizen, dan is investeren in een lichtgewicht statief een absolute must. Goede lichtgewicht statieven zijn helaas niet goedkoop, maar het is zonde als je jouw statief uiteindelijk thuis laat omdat het te zwaar is.
  • Polarisatiefilter Uitgaande link – Polarisatiefilters zijn bedoeld om reflecties te verminderen. Dat kan handig zijn als je tijdens een city trip ongewenste reflecties in ramen wilt verwijderen, maar ook als je schitteringen op een meertje wilt tegengaan.
  • Schoonmaakset Uitgaande link – Als je op reis bent, dan kan je camera uiteraard vies worden. Dat is niet erg, een camera is ten slotte bedoeld om te gebruiken, maar aan het einde van de dag is het wel fijn om hem even schoon te maken.
  • Dry bag Uitgaande link – Ga je op reis ook het water op, dan is een dry bag onmisbaar. Je wilt uiteraard niet dat je camera spullen te water raken. Daar kunnen camera’s helaas niet tegen!
  • Camera clip Uitgaande link – Om snel je camera te kunnen pakken als je een mooie foto ziet, is het belangrijk dat de camera niet diep in je cameratas opgeborgen zit. Een camera clip van bijvoorbeeld Peak Design kan ervoor zorgen dat je de camera altijd binnen handbereik op je lichaam kunt dragen.
Beste lenzen voor natuurfotografie
Welke lens gebruik je voor reisfotografie

De beste lenzen voor reisfotografie

Reisfotografie is heel divers. Ben je op city trip of ga je ergens in de natuur fotograferen, dat maakt een groot verschil voor welke lens je het beste kunt kiezen.

Om je goed op weg te helpen, heb ik een aantal scenario’s beschreven en de lenzen benoemd die daar het beste bij zou passen.

  • In een stad – Ga je een city trip maken, dan ben je op plekken waar veel gebeurd. Er zijn mensen, gebouwen, verkeersborden, verkeer, fietsers, neonverlichting, reclameborden, etc. Wil je een verhaal vertellen met al deze elementen, dan is een groothoeklens Uitgaande link vaak de beste optie. Denk bijvoorbeeld aan een 24mm lens. Ben je van plan om meer details te gaan fotograferen, dan kun je kijken naar standaardlenzen Uitgaande link zoals een 50 of 85 mm lens.
  • In de bergen – Ben je in de bergen aan het fotograferen, dan heb je een ruime keus in welke lenzen je kunt gebruiken. Wil je de grandeur van de bergen laten zien, kies dan bijvoorbeeld voor een 35mm lens Uitgaande link. Ben je van plan meer abstracte beelden te schieten en de bergen d.m.v. compressie dichter bij elkaar te brengen, dan kies je voor een telelens Uitgaande link.
  • In het bos – Sta je tussen de bomen en wil je het gevoel daarvan overbrengen, dan is een groothoek of 35mm lens meestal de beste optie. Heb je een lange doorkijk tussen bomen door, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een telelens.
Reisfotografie Tips

Welke functies heeft jouw camera

Ga je op reis fotograferen, dan is het heel belangrijk om je camera goed te leren kennen. De hedendaagse camera’s zitten vol met handige technische snufjes, die ervoor zorgen dat jouw reisfoto’s net dat beetje extra krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan autofocus tracking van personen, dieren en voertuigen, maar ook aan een snelle foto-burst modus die ervoor zorgt dat je thuiskomt met de perfecte reisfoto.

Voordat je op reis gaat kun je de handleiding doorlezen of video’s op YouTube bekijken over jouw camera. Zo ben je optimaal voorbereidt om op reis prachtige platen te schieten, zonder dat je loopt te stuntelen met de camera instellingen.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om enkel met je mobiele telefoon te fotograferen. Met de hedendaagse telefoons maak je prachtige foto’s. Bekijk mijn Top 10 smartphones met de beste camera, mocht je op zoek zijn naar een nieuwe mobiele telefoon.

Prachtige zonsondergang met rotsenpartij
Het mooiste licht in de ochtend en avond

Vroeg opstaan en laat naar huis

De morgenstond heeft goud in de mond. Je hebt ongetwijfeld wel eens van dit spreekwoord gehoord. Ook bij de reisfotografie is daar geen woord van gelogen.

  • Mooi licht – Vroeg op pad gaan geeft je de kans op prachtig licht. Laat dat nu net 1 van de belangrijkste dingen in de fotografie zijn. Naast de vroege ochtend is ook aan het einde van de dag mooi licht te aanschouwen.

    Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van het gouden en het blauwe uurtje. Tijdens het gouden uur heb je heel warm licht. Het uur voor zonsondergang is daarom absoluut de moeite waard om jouw reisfoto’s te laten knallen.

    Ook als de zon onder is gegaan blijf je op je post. Nu begint het blauwe uurtje waarin het licht zacht en sfeervol is. Ideaal om het onderwerp dat je gaat fotograferen, op prachtige wijze vast te leggen.
  • Geen toeristen – Behalve goed licht, heeft vroeg opstaan op reis nog een voordeel. Zo kun je mooie reisfoto’s schieten zonder toeristen in beeld. Zeker op bekende toeristisch trekpleisters, kan het later op de dag een probleem zijn reisfoto’s zonder mensen in beeld te maken.

Midden op de dag fotograferen op reis, dat is dus meestal geen goed idee. Het licht is hard en contrastrijk en de schaduwen lopen dicht. Gebruik deze tijd van de dag om je voor te bereiden. Ontdek wat er allemaal te zien is en kom terug voor de perfecte reisfoto op het moment dat het licht optimaal is.

Reisfotografie voorbereiding
Reisfotografie voorbereiding is belangrijk

Reis voorbereiding is het halve werk

Om mooie foto’s op reis te kunnen maken, is het erg belangrijk jezelf goed voor te bereiden. Lees je in met een goede reisgids Uitgaande link, struin over Instagram en Pinterest voor inspiratie en gebruik reisblogs om de leukste hot spots te leren kennen.

Ook kun je tegenwoordig gebruik maken van Google Maps om jezelf alvast op de locatie van jouw reis te wanen. Op sommige plekken kun je zelfs met streetview de locatie in 3D ervaren. Ideaal om unieke reis ideeën op te doen.

Naast jezelf voorbereiden op de reislocatie, kun je ook gebruik maken van apps om alvast het licht op de reislocatie te testen. Zo kun je zien uit welke richting het licht komt op welk moment van de dag.

Altijd blijven leren over (reis)fotografie

Om een betere (reis)fotograaf te worden is investeren in jezelf ontzettend belangrijk. Enkel met de beste camera of duurste lens kom je er niet. Volg zo nu en dan een online fotografie cursus of workshop op locatie om jouw vaardigheden te ontwikkelen.

Ben je zeer bedreven in landschapsfotografie, verdiep je dan eens in portretfotografie. Elke vorm van fotografie heeft weer andere uitdagingen en lessen die je kunt leren. Door op een nieuwe manier naar licht en compositie te kijken, kun je een completere fotograaf worden met een unieke kijk op de wereld.

Deze unieke kijk op de wereld gebruik je tijdens het fotograferen op reis, om reisfoto’s te maken die de kijker boeien. Zeker als je bekende reislocaties fotografeert is het voor mij altijd de uitdaging om originele reisfoto’s te maken.

Gebruik en breek de compositieregels

Om interessante reisfoto’s te maken zijn er verschillende factoren van belang. Een goede compositie hoort daar zeker bij. Ik hoor van veel mensen dat ze het lastig vinden om te bepalen wat nou een goede compositie is. Om je op weg te helpen heb ik een aantal compositieregels in het kort uitgelegd.

Uiteindelijk komt het neer op gevoel. Voelt de reisfoto in balans, is het duidelijk voor de kijker wat het onderwerp is en zijn er geen dingen die afleiden. Deze vragen stel ik mezelf als ik een foto maak.

In de fotografie zijn er veel verschillende compositieregels waar je mee kunt werken. Ook in de reisfotografie kun je deze gebruiken. Laten we eens kijken welke dat zijn.

  • Regel van derden – Laten we maar gelijk beginnen met misschien wel de bekendste compositieregel, de regel van derden. Bij de regel van derden wordt het beeld in 9 even grote vlakken verdeeld. Daar waar de lijnen met elkaar snijden, zijn hot spots in de foto. Plaats je onderwerp op die hot spots en de foto zal aansprekender ogen.
  • Leading lines – Dit is nog een compositieregel die het goed doet in de reisfotografie. Leading lines zijn lijnen in een foto die het oog begeleiden. Meestal naar het hoofdonderwerp.
Voorbeeld regel van derden
Regel van derden voorbeeld
Leading lines compositieregel
Leading lines voorbeeld

Croppen en kadreren kun je leren

Als je door zoeker van je camera kijkt, focus dan niet alleen op het hoofdonderwerp, maar bekijk het gehele frame. Wat zie je en welke elementen in de reisfoto spelen een rol.

Bedenk of deze elementen in z’n geheel op de reisfoto moeten, of dat je er iets vanaf kunt snijden zonder dat het afdoet aan het eindresultaat. Een bergtop op de achtergrond afsnijden is zonde. Ook de voeten van een persoon croppen is onnodig.

Kies dus bewust wat er wel en niet in jouw reisfoto eindigt. Door niet alleen te focussen op de actie of het hoofdonderwerp, zullen de composities van je reisfoto’s met sprongen vooruit gaan.

Ook het gebruik van natuurlijke kaders kan een reisfoto meer kracht geven. Zo kun je het hoofdonderwerp nog meer benadrukken. Schiet bijvoorbeeld door een raam of gebruik de takken van een boom om het onderwerp te framen.

Natuurlijk kader door gebruik van autospiegel
Kies een natuurlijk kader om het oog te begeleiden

Bekijk het onderwerp vanuit alle hoeken

Luie reisfotografen brengen de camera naar hun oog, drukken af en dat is het dan. Met een beetje geluk was dat de beste reisfoto die er te maken viel, maar 9 van de 10 keer is dat natuurlijk niet het geval.

Dwing jezelf dus om te experimenteren. Kies voor verschillende composities, hoeken en afstanden tot je onderwerp en ga op zoek naar manieren om de vorige foto nog beter te maken.

Zo kun je ergens opklimmen om vanuit een hogere hoek te kunnen fotograferen. Of wie weet werkt het wel veel beter om de camera laag bij de grond te houden.

Ik probeer als ik op reis ben vaak een verhaal te vertellen met mijn foto’s. Dit betekent dat ik verschillende soorten foto’s nodig heb om het verhaal compleet te maken. Laten we eens een paar voorbeelden bekijken, welk type reisfoto je zou kunnen maken.

  • Overzicht – Een reisfoto die het hoofdonderwerp laat zien, maar tegelijk context geeft aan het verhaal. Denk bijvoorbeeld aan de Eiffeltoren in Parijs, gefotografeerd met omgevingsruimte zodat je ziet wat er allemaal om dit iconische gebouw heen staat.
  • Standaard – Dit kan een portrait foto van de Eiffeltoren zelf zijn. Dit type reisfoto laat het hoofdonderwerp in volle glorie zien.
  • Details – Nu ga je meer inzoomen en gebruik je bijvoorbeeld een telelens. Zo kun je kiezen voor een abstracter beeld door de Eiffeltoren recht van onder te fotograferen en de balken structuren van dichterbij te laten zien.
  • Voorgrond – Plaats een element op de voorgrond van de reisfoto die het hoofdonderwerp extra kracht geeft. Bijvoorbeeld een toerist die naar de Eiffeltoren kijkt. Je kunt ervoor kiezen deze voorgrond wat onscherper te maken, door een wijde diafragma opening te kiezen. Zo kun je zien wat het is, maar leidt het niet af van het hoofdonderwerp.
Berglandschap met richtingwijzers
Zorg dat de achtergrond iets toevoegt en niet afleidt

Denk na over je achtergrond

Veel beginnende fotografen hebben enkel aandacht voor het onderwerp in hun foto. Logisch ook, want dat is ten slotte waar de foto om draait. Toch kun je ook in de reisfotografie een foto een stuk beter maken, door te letten op wat er in de achtergrond gebeurd.

  • Troep en kleuren – De achtergrond van een foto kan voor afleiding zorgen als er een hoop troep te zien is. Ook kunnen heftige kleuren, zoals rood, de aandacht van het hoofdonderwerp afleiden.
  • Lijnen – Het hoofdonderwerp in de foto wil je vrij in de ruimte hebben staan. Geen gekke lijnen of andere troep op de achtergrond die “snijd” met het hoofdonderwerp.
  • Onscherpte – Door een grotere diafragma opening te kiezen, kun je de achtergrond onscherp maken. Zo kun je eventuele afleiding in de achtergrond wat verminderen.
Mensen op reis fotograferen
Mensen fotograferen op reis

Toestemming vragen voor een portretfoto

Als je op reis fotografeert gaat het niet alleen om de prachtige landschappen en mooie architectuur. Misschien gaat het nog wel meer om de lokale bevolking die je ontmoet.

Het maken van mooie portretfoto’s van deze mensen komt dan natuurlijk al gauw als wens naar boven borrelen. Maar hoe pak je dat aan als je wat verlegen bent en niet goed weet of die mensen daar wel op zitten te wachten?

Simpel. Vraag het ze!

Veel mensen vinden het geen probleem om op de foto te gaan. Misschien maak je ze zelfs wel ontzettend blij, door de foto te laten zien op je camera of achteraf op te sturen naar een e-mailadres.

En krijg je een NEE als antwoord? Niet getreurd! Er is vast wel iemand anders die het geen probleem vindt.

Tips voor mooie portretfoto’s lokale bevolking

  • Authentieke beelden – De mooiste portretfoto’s van lokale bevolking kun je maken als ze verder gaan waarmee ze bezig waren. Zo kun je authentieke beelden schieten, zonder dat mensen teveel gaan poseren.
  • Echte portretfoto – Fotografeer ook zeker een close-up portret waarbij ze in de camera kijken. Deze kun je gebruiken om een inleiding aan je verhaal te geven.
  • Omgevingsbeelden – Vergeet niet om reisfoto’s met meer context te fotograferen. Waar bevindt de persoon in de foto zich eigenlijk? Door deze vraag met een wijdere foto te beantwoorden, kun je het verhaal beter vertellen. Luister ook mijn podcast aflevering over storytelling in de fotografie.
New York City

Wees creatief en schiet unieke beelden

“Think outside the box” is hoe ze dat zo mooi in het Engels zeggen. Ga op reis met het idee om unieke beelden te fotograferen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dus daarom heb ik een paar tips om jouw creativiteit aan te wakkeren.

  • Films en series – Kijk naar films en series om te leren over compositie en het gebruik van licht. Door te ontrafelen hoe bepaalde scenes geschoten zijn, kun je tijdens jouw reis proberen deze technieken ook toe te passen.
  • Reisboeken Uitgaande link – Voor je op reis gaat heb je natuurlijk al wat voorwerk gedaan. Waar ga je heen en wat is daar allemaal te bekijken. Een paar koffietafel reisboeken kunnen zorgen voor extra inspiratie voor jouw volgende reisavontuur.
  • Leren van andere fotografie soorten – Elke fotografie soort heeft weer net andere technieken. Vogelfotografie zal je over het algemeen met een telelens beoefenen bijvoorbeeld. Reisfotografie juist vaker met een groothoeklens. Draai dat eens om en probeer een lange telelens te gebruiken tijdens jouw city trip. Wie weet kom je thuis met hele interessante en unieke beelden.
Zandloper en klokken

Reserveer tijd voor reisfotografie

Als je op reis gaat is er meestal veel wat je wilt zien en doen. Je gaat erop uit om te ontdekken en het avontuur lonkt. Om echt te genieten van deze momenten is het belangrijk om af en toe je camera weg te leggen, of slechts een foto te schieten met je telefoon als herinnering.

Op andere momenten wil je echt aan de slag met reisfotografie. Deze momenten ben je meer bezig met het licht en compositie van het beeld. Je wilt nu echt een knalplaat schieten, maar daar is gewoon tijd voor nodig.

Zorg dat je tij opneemt in je reisschema voor dit soort reisfotografie momenten. Geen andere mensen om je heen, maar enkel jij en je camera op zoek naar mooie reisfoto’s.

Heb geduld en wacht op het juiste moment

Na een lange klim sta je bovenop de berg. Je verwacht dat prachtige uitzicht over het dal met onderaan een mooi dorpje, maar het valt tegen. Eigenlijk is het helemaal niet zo mooi. Hoe kan dat nou!?

Misschien komt het omdat je midden op dag aan het fotograferen bent. De zon staat recht boven je hoofd en de contrasten zijn veel te groot voor een mooie reisfoto. Of misschien staat de locatie waar je wilt fotograferen helemaal vol met toeristen.

De oplossing? Geduld.

Wacht met fotograferen en kom terug op een moment met beter licht en als er minder mensen zijn. Negen van de tien toeristen hebben geen geduld en maken de reisfoto die iedereen maakt. Door net dat beetje geduld op te brengen, maak jij de knalplaat waarvan iedereen droomt.

Camera verzekeren tegen diefstal
Camera en lenzen verzekeren als je op reis gaat

Bescherm jezelf tegen camera diefstal

Camera’s en lenzen zijn helaas geen goedkope spullen. Om die reden ben je een doelwit voor dieven als je op reis bent. Om te voorkomen dat jouw camera spullen gestolen worden op reis, kun je een aantal dingen doen.

  • Camera verzekering – Sluit voor je op reis gaat een goede reisverzekering of specifieke camera verzekering af. Zo weet je zeker dat als er wat gebeurd, je een nieuwe camera kunt aanschaffen, zelfs als je nog op reis bent. Zorg ook dat je nieuwe camera spullen op de website van de fabrikant registreert. Zo kun je snel een bewijs van eigendom downloaden als de verzekeraar daarom vraagt.
  • Goede cameratas Uitgaande link – Kies een goede cameratas als je op reis gaat. Zorg dat deze niet gemakkelijk open te maken is als hij op je rug zit. Zo kun je ervoor kiezen om een backloading cameratas te kopen. De opening bij deze tassen zit aan de achterkant en kan dus alleen geopend worden als je de tas niet op je rug draagt. Ook kun je kiezen voor een cameratas die er meer als gewone tas uitziet. Zo valt het minder op dat je dure camera spullen rondsjouwt.
  • Handbagage – Je dure camera spullen neem je altijd als handbagage mee in het vliegtuig. Kies dus een cameratas die voldoet aan de maximale afmetingen voor handbagage. Reden waarom je het als handbagage mee wilt nemen, is omdat de bagageafhandeling niet altijd even voorzichtig met koffers en tassen omgaat. Ook is de kans op diefstal groter als de camera spullen uit het zicht zijn.
  • EXIF data – Zorg dat je jouw naam en registratienummer van de camera opslaat in de EXIF data van jouw reisfoto’s. Mocht je camera op reis gestolen worden, dan kun je via de website StolenCameraFinder.com zoeken naar foto’s die met jouw camera gemaakt zijn.
Camera handmatig instellen

Handmatig camera instellen voor controle

Om de mooiste reisfoto’s te maken is het belangrijk dat je volledig controle hebt over het eindresultaat. Handmatig je camera instellen, zorgt ervoor dat de foto eruit komt te zien zoals jij voor ogen hebt. Tenminste, als je weet hoe je de camera handmatig moet instellen natuurlijk.

Zoals bij elke vorm van fotografie zijn er ook bij reisfotografie drie technische elementen van invloed op de belichting. Ik heb het dan uiteraard over de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde.

  • Sluitertijd – Hiermee bepaal je hoe lang de sluiter zich opent en hoeveel licht er dus op de camera sensor valt. Door creatief met sluitertijden om te gaan, kun je beweging in je reisfoto vastleggen of het beeld volledig bevriezen.
  • Diafragma – In het objectief bevinden zich lamellen. Deze lamellen kunnen open en dicht. Deze diafragma opening bepaald hoeveel licht er doorgelaten wordt en op de camera sensor kan vallen. Ook kun je creatief te werk gaan met de diafragma opening. Door een grotere opening te gebruiken, kun je de achtergrond van je reisfoto onscherp maken.
  • ISO-waarde – De lichtgevoeligheid van de camera sensor kun je vergelijken met de analoge fotorolletjes van vroeger. Toen noemde we het ASA en in het digitale tijdperk heet het ISO. Hoe hoger het getal, hoe lichtgevoeliger de camera sensor wordt. Je kunt dan ook met weinig licht nog fotograferen. Helaas ontstaat er wel meer ruis in de foto met hogere ISO-waarden.

Wil je meer leren over de basis van belichting, camera instellingen, compositie, licht en nog veel meer fotografie onderwerpen? Wie weet is mijn basiscursus fotografie dan iets voor jou!

Camera met camerariem
Zorg dat je altijd een camera bij de hand hebt op reis

Neem je camera overal mee naartoe

“De beste camera, is de camera die je bij je hebt”, aldus fotograaf Chase Jarvis. Die redenering klopt absoluut. Zorg dus dat je op reis altijd een goede camera bij de hand hebt. Zo weet je zeker dat je geen momenten gaat missen.

Reisfotografie draait voor een deel om geluk. Je gaat op pad en weet van te voren niet exact wat je tegen gaat komen. Door je camera altijd binnen handbereik te houden, kun je snel handelen als het moment daar is.

Het liefst draag ik tijdens bijvoorbeeld city trips een kleine camera met vaste lens om mijn nek, zoals een Ricoh GR IIIx Uitgaande link. Dit soort lichtgewicht camera’s zijn geen probleem om altijd bij de hand te houden. De kwaliteit van deze camera’s is echter wel een stuk beter dan bijvoorbeeld je mobiele telefoon.

Externe harde schijf voor foto's
Zorg voor een goede backup van je reisfoto’s

Een goede backup is onmisbaar

Ik fotografeer op reis vaak duizenden foto’s. Geïnspireerd door prachtige plekken zit mijn wijsvinger blijkbaar aan de ontspanknop vastgeplakt.

Hoewel deze hoeveelheid reisfoto’s met de hedendaagse camera’s geen enkel probleem is, moet je al die foto’s wel ergens opslaan. Om ervoor te zorgen dat je geen reisfoto’s kwijtraakt, is het belangrijk na te denken over een goede backup strategie voordat je op reis gaat.

Op reis maak ik meestal elke dag een backup. Gewoon de foto’s downloaden naar een externe harde schijf kan vaak al voldoende zijn. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om direct alles in de cloud op te slaan.

Fotobewerking
Jouw reisfoto’s achteraf bewerken in de fotobewerking

Fotobewerking voor de finishing touch

Om reisfoto’s van optimale kwaliteit te krijgen, kun je ervoor kiezen om te fotograferen in RAW. Je hebt met RAW bestanden tijdens de fotobewerking een stuk meer ruimte om achteraf nog aanpassingen door te voeren.

Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in belichting, witbalans (zonder verlies van kwaliteit) en het bijwerken van kleuren en contrasten. Deze aanpassingen kun je beter op RAW bestanden uitvoeren, aangezien deze meer data bevatten dan JPG bestanden.

Om te beslissen of je fotobewerking wilt gaan toepassen, heb ik een aantal scenario’s opgeschreven. Zo kun je bedenken of de extra handelingen in de fotobewerking, het na jouw fotoreis waard zijn.

  • Ik wil mijn reisfoto’s afdrukken – In dit geval kan ik je zeker aanraden om RAW bestanden te gebruiken. Je kunt tijdens de fotobewerking het dynamisch bereik van de reisfoto makkelijker vergroten. Zeker in uitdagende lichtsituaties.

    Denk bijvoorbeeld aan een berglandschap wat je overdag in de volle zon fotografeert. Om details te kunnen zien in zowel de hooglichten als schaduwen, zal je achteraf in de fotobewerking aan de slag moeten.
  • Ik ga mijn reisfoto’s digitaal gebruiken – Ga je de reisfoto’s enkel digitaal gebruiken (bijvoorbeeld op een mobiele telefoon) en zijn optimale kleuren minder van belang, kies dan voor het gemak van JPG bestanden. Je hebt nu direct uit de camera een foto en hoeft niet met fotobewerking aan de slag.

Wil je meer leren over fotobewerking, volg dan mijn basiscursus fotobewerking met Adobe Lightroom

Kleine cameratas met accessoires
Pas op voor een te zware cameratas op reis

Lichtgewicht reizen

Het is heel verleidelijk om allerlei camera spullen mee te nemen op reis. Van lange telelenzen, groothoeklenzen, statieven tot extra camera bodies en weet ik wat al niet meer. Bedenk je echter goed wat het doel van je reis is. Laat je niet afleiden door het idee dat meer gear beter is.

Als fotografie beginner heb je er niks aan, om een cameratas vol met zware camera spullen mee te sjouwen. Zeker als je toch niet goed weet wat je ermee moet. Zorg dus voor een flexibele aanpak. Kies een simpele setup en ga aan de slag met het maken van reisfoto’s.

Teveel camera spullen zorgt enkel voor onrust en leidt uiteindelijk tot het maken van minder foto’s. Je gaat twijfelen en nadenken over welke lens je moet gebruiken, maar het doel moet zijn om gewoon lekker te gaan fotograferen op reis.

Door veel te fotograferen op reis, leer je ook beter welke camera spullen je echt nodig hebt. Zo kun je de volgende keer nog gerichter spullen meenemen op reis.

Straatfotografie scene met mist
Ga op zoek naar momenten in jouw reisfoto’s

Het moment is het belangrijkste

Reisfotografie gaat om het documenteren van wat je ervaart op reis. Hoewel je van te voren kunt nadenken over de bekende locaties die je wilt fotograferen, zal het ter plekke vaak totaal anders uitpakken. Misschien staat het vol met toeristen en is de foto die je in het hoofd hebt helemaal niet te schieten bijvoorbeeld.

Kies er daarom voor om te focussen op momenten in je reisfoto’s. Wat gebeurd er om je heen. Zijn er interessante mensen die je op de foto kunt zetten. Kun je een verhaal vertellen over de locatie door mensen en toeristen op te nemen in je beelden. Probeer jezelf in het moment te plaatsen en te fotograferen welke sfeer je ervaart.

Ook als je bovenop een bergtop of ergens in de natuur staat, kun je momenten vangen en sfeer vastleggen. De laatste zonnestralen van de dag bijvoorbeeld of vogels die voorbij vliegen tegen een prachtige achtergrond van bergtoppen.

Momenten vastleggen zijn interessant en geven een reisfoto betekenis. De zoveelste ansichtkaart foto van de Eiffeltoren is misschien minder interessant en zal de kijker minder lang boeien.

Man op berg met mooie kleuren in de lucht
Maak je reisfotografie uitdagend en kies een thema

Kies een uitdaging of thema voor jezelf

Als ik ga fotograferen op reis heb ik meestal meer dan voldoende inspiratie. De kleuren, geuren, mensen en straatbeelden zijn totaal anders dan thuis. Dat zorgt al snel voor creatieve uitspattingen.

Toch kan het leuk zijn voor je op reis gaat een aantal uitdagingen of thema’s op te schrijven. Deze kunnen namelijk zorgen voor meer samenhang tussen je reisfoto’s.

Zo kun je bijvoorbeeld jezelf tot uitdaging stellen om thuis te komen met minimaal 10 portretfoto’s van de lokale bevolking. Of je kiest een kleur als thema om je volledig op te focussen.

Door een uitdaging aan te gaan, dwing je jezelf over reisfotografie na te denken. Deze creatievere benadering van reisfotografie, zorgt er uiteindelijk voor dat je met mooie en betekenisvolle beelden thuis komt.

Groep op fotoreis
Fotoreizen zijn inspirerend en leuk

Ga op fotoreis met andere fotografen

Reisfotografie is een fantastische vorm van fotografie. Voor mij is het fotograferen op reis begonnen met verschillende reizen door Zuid-Amerika. Tijdens die reizen wilde ik de sfeer en het gevoel van dat moment vastleggen.

Als fotograaf was ik toen nog echt een beginner. Ik deed maar wat en dat is helemaal prima. Door veel te oefenen leer je het beste fotograferen. Om dat proces nog sneller te laten gaan, kun je er ook voor kiezen om op fotoreis te gaan.

Tijdens een fotoreis ga je op pad met een reisleider en jouw reisgenoten. Uiteraard zijn dit allemaal fotografie fanaten die graag meer willen leren over reisfotografie. Je wordt compleet ondergedompeld in de wereld van de fotografie.

Je leert over compositie, camera technieken, welke lenzen je moet gebruiken en een stukje psychologie achter het fotograferen van lokale bevolking. Een groot voordeel van een fotoreis is dat de reisleider precies weet welke plekken mooi zijn om te fotograferen en wanneer je er naartoe moet.

Ook van je mede fotoreizigers leer je natuurlijk ontzettend veel. Iedereen fotografeert op een andere manier en de gebruikte technieken kunnen jou weer aan het denken zetten.

Wil je meer weten over leuke fotoreizen, kijk dan eens naar de onderstaande links. In 2023 organiseren we weer een fotoreis naar IJsland en wie weet is dat iets voor jou!

Veelgestelde reisfotografie vragen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Hieronder heb ik geprobeerd zoveel mogelijk vragen over fotograferen op reis te beantwoorden.

Ik ben Sjoerd, oprichter van FotografieBeginner.nl en sinds 2011 professioneel fotograaf van beroep. Mijn doel is iedereen met een passie voor fotografie te leren hoe je betere foto's kunt maken.

Wat zeggen anderen...

  1. Hallo Sjoerd,

    Ik hen onlangs een nieuwe camera gekocht en zou graag een cursus bij jou doen.
    Is dat mogelijk op lokatie?

    Groet Michel Prins,

    Beantwoorden
    • Dag Michel,

      Leuk te horen dat je enthousiast bent en gefeliciteerd met de nieuwe camera. Een cursus doen kan absoluut. Als je mij mailt op [email protected] kijken we even wat er mogelijk is en wat je precies zoekt.

      Groet en fijne dag,
      Sjoerd

      Beantwoorden

Deel je mening