Wat is croppen bij fotografie

Wat betekent croppen in fotografie?

Sjoerd Booij - Oprichter FotografieBeginner.nl

Een goede compositie is essentieel voor het maken van sterke foto’s. Er zijn verschillende compositieregels die je kunt gebruiken om je beelden te verbeteren. Zelfs na het maken van een foto kan het achteraf croppen helpen om de compositie te perfectioneren. In dit artikel leer je hoe je met compositieregels en croppen jouw foto’s naar een hoger niveau tilt.

Gratis eBook
9 Fotografie Basistips

Meestal probeer je al deze regels, zo goed als gaat, direct toe te passen tijdens het fotograferen. Maar wat als dat niet lukt?

Geen probleem. Je kunt namelijk achteraf je foto croppen in de fotobewerking. Maar wat is croppen eigenlijk en hoe doe je het op de juiste manier?

Na dit artikel weet je wat croppen betekent en waarom je soms een uitsnede van een foto wilt maken.

Download GRATIS eBook – 9 Basistips voor Mooiere Foto’s

Maximaal 1x per week een nieuwsbrief en geen spam! Afmelden kan in elke nieuwsbrief.

Wat is croppen?

Het woord croppen komt van het Engelse woord “to crop”, wat bijsnijden betekent. Als we het hebben over het croppen van een foto, bedoelen we dat de foto wordt bijgesneden.

Bijsnijden betekent dat je aan de zijkanten van de foto een deel weghaalt. Je knipt het deel af met een fotobewerkingsprogramma, waarna je een uitsnede van het origineel overhoudt.

Croppen doe je het liefst met een vaste beeldverhouding. Door een vaste beeldverhouding te kiezen, kom je niet met een gekke maat foto te zitten. Beeldverhouding is de verhouding tussen breedte en hoogte van een beeld.

Veel gebruikte beeldverhoudingen in de fotografie:

  • 1:1 – Hasselblad staat bekend om zijn vierkante middenformaat beelden.
  • 3:4 – Middenformaat camera’s maakte veelal gebruik van deze beeldverhouding.
  • 16:9 – Panorama beelden.
  • 2:3 – Veel gebruikt formaat in de kleinbeeld fotografie. Digitale spiegelreflex camera’s gebruiken meestal deze verhouding.

Waarom wil ik mijn foto croppen?

Als je fotografeert zijn er een aantal dingen extra belangrijk om een foto te maken die mensen aanspreekt. Zo maakt bijvoorbeeld een goede compositie het verschil tussen een foto die iets met je doet of zomaar een kiekje.

Tijdens het fotograferen moet je dus extra scherp zijn. Wat breng ik in beeld en wat niet, welke lens gebruik ik, beweegt mijn onderwerp? Allemaal zaken die jouw foto maken of breken.

Toch lukt het niet altijd direct tijdens het maken van de foto alles op de juiste plek te krijgen. Stel je maakt een selfie met je smartphone, dan is het soms lastig exact de juiste uitsnede te maken. In die gevallen kan het croppen van je foto achteraf redding brengen.

Redenen om je foto te croppen:

  • Je wilt gebruik maken van een compositieregel zoals de regel van derden. In de fotobewerking kun je de foto croppen, zodat belangrijke elementen in de foto exact op de snijpunten en snijlijnen van deze compositieregel komen te liggen.
  • Je moest snel een foto maken waardoor het hoofdonderwerp niet op de juiste plek in je foto staat.
  • De brandpuntsafstand die je gebruikte was niet toereikend. Oftewel, je kon niet voldoende inzoomen. Resultaat: “Troep” aan de zijkanten van je foto. Achteraf een uitsnede maken kan dan soelaas bieden.

Denk na over compositie tijdens het fotograferen en niet pas achteraf

Het croppen van je foto is geen magisch middel waardoor compositie naar de fotobewerking verhuist. Een uitsnede maken om een al goede foto nog beter te maken, dat is een legitieme reden om te croppen.

Denk goed na over de compositie tijdens het fotograferen voor je gaat croppen.

Een foto maken om vervolgens maar een heel klein deel uit te snijden, dan ben je niet goed bezig. Dan had je misschien beter een andere lens kunnen gebruiken of een stapje dichterbij kunnen gaan staan.

Croppen of verkleinen?

Croppen en verkleinen van een foto worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch zijn het twee totaal verschillende dingen.

Als je een foto wilt verkleinen, dan ga je de lengte en breedte van een foto aanpassen in verhouding met elkaar. Je maakt de foto dus daadwerkelijk kleiner, maar laat niks weg uit het originele beeld.

Met croppen maak je een uitsnede van de originele foto. Je houdt dus weliswaar een kleinere foto over, maar je mist ook een deel van het originele beeld. Je snijdt als het ware een deel van de zijkanten van het origineel af.

Hoe crop ik mijn foto?

Een crop / uitsnede maken van je foto doe je achteraf op de computer in een fotobewerkingsprogramma. Daar zijn er ontzettend veel van, maar een aantal bekendere benoem ik hieronder.

Fotobewerkingsprogramma’s om je foto’s te croppen:

  • Adobe Photoshop – Voor de professional of veeleisende gebruiker. Dit programma heeft vele opties. Voor de beginner is dat vaak nogal overweldigend.
  • Adobe Lightroom – Perfect programma voor het organiseren en bewerken van jouw foto’s. Dit programma is voor zowel de professional als beginner een perfecte tool. Bekijk de video “Hoe foto croppen in Adobe Lightroom
  • Adobe Photoshop Elements – Echt een programma voor de beginners, maar zeker niet zonder kracht.
  • GIMP – Gratis programma dat zich vooral laat vergelijken met Photoshop.
  • Luminar AI – New kid in town. Eind 2016 werd dit programma op de markt gebracht en heeft sindsdien een grote schare gebruikers gekregen.
  • Capture One – Programma ontwikkelt door Phase One en werkt extra goed met de camera’s gemaakt door deze fabrikant.

Samenvatting

Croppen is het achteraf in een fotobewerkingsprogramma bijsnijden van foto’s. Je maakt een uitsnede van de originele foto en haalt daarbij een deel van de zijkanten van het origineel af.

Croppen doe je meestal om de compositie van je foto’s te verbeteren. Het is echter geen magische tool. Je zult tijdens het fotograferen al moeten zorgen voor een goede basis.

Heb je nog vragen? Plaats dan een reactie onder dit artikel of stuur een email naar [email protected]

Ik ben Sjoerd, oprichter van FotografieBeginner.nl en sinds 2011 professioneel fotograaf van beroep. Mijn doel is iedereen met een passie voor fotografie te leren hoe je betere foto's kunt maken.

Wat zeggen anderen...

  1. Beste sjoerd
    is het mogelijk om een duidelijke uitleg te geven als ik ga croppen bij een foto dat ik daarna kan zien hoe groot ik deze foto kan laten afdrukken
    ik krijg vaak te horen dat de uitsnede niet voldoet voor een mooie afdruk
    gr chris

    Beantwoorden
    • Dag Chris,

      Ik snap je probleem! Laat ik proberen het op simpele wijze uit te leggen 🙂

      Als je gaat fotograferen, dan is het afhankelijk van je camera hoeveel megapixels je kunt opslaan. Een Nikon D3500 bijvoorbeeld, kan 24 megapixels opslaan. Dat betekent dat er 6000 pixels op de lange zijde en 4000 op de korte zijde worden opgeslagen. 6000 x 4000 = 24.000.000 oftewel 24 megapixels.

      Als je vervolgens gaat snijden (croppen) in je foto, ga je pixels verwijderen. Je haalt ten slotte delen van de foto weg. Stel je snijdt zoveel weg dat je met 3000 pixels op de lange zijde en 2000 op de korte zijde eindigt. Dat is dus nog maar 3000 x 2000 = 6.000.000 oftewel 6 megapixels.

      Om een goede afdruk te kunnen maken is er een stelregel die zegt dat je 300 pixels per inch nodig hebt. Dat is ook nog weer afhankelijk van de kijkafstand, want hoe verder je staat hoe minder pixels per inch je nodig hebt om dezelfde scherpte te ervaren in een foto, maar dat even terzijde. Gaan we uit van 300 pixels per inch, dan betekent dat als je 6 megapixels tot je beschikking hebt, je op de lange zijde een print van (3000 / 300 = 10 inch) en de korte zijde (2000 / 300 = 6,66 inch) kunt maken. Oftewel 10 bij 6,66 inch. Als we dat even omzetten naar centimeters (1 inch = 2,54 cm) dan kom je uit op een print van ongeveer 25x17cm.

      Een klein hulpje met wat standaardformaten:
      10x15cm – 30cm kijkafstand – ongeveer 2 megapixels
      20x30cm – 60cm kijkafstand – ongeveer 5 megapixels
      40x60cm – 120cm kijkafstand – ongeveer 12 megapixels

      Ik hoop dat je zo verder geholpen bent. Bedenk je dus dat als je gaat snijden, dat je minder pixels over hebt om een afdruk mee te maken. Bedenk je ook dat er een bepaalde hoeveelheid pixels nodig is om ervoor te zorgen dat de foto scherp genoeg afgedrukt kan worden. 300 pixels per inch is daarin de stelregel, maar het is dus ook afhankelijk van de kijkafstand. Hoe verder je af staat van de foto, hoe minder pixels je nodig hebt voor dezelfde scherpte ervaring.

      Ik vond hier nog een online afdruk formaat rekenmachine waarin je de verschillende besproken factoren kunt invoeren. Vervolgens zie je in een tabel de verschillende formaten etc.

      Succes en als je nog vragen hebt, ik hoor het!

      Beantwoorden

Plaats een reactie