Dit artikel is onderdeel van Natuurfotografie
In de fotografie wordt graag gebruik gemaakt van zijlicht. Dit komt doordat het diepte aan foto’s geeft. Strijklicht valt van de zijkant op een onderwerp, waardoor er een lichte en een schaduwkant ontstaat. Dit geeft een gevoel van driedimensionaliteit aan de foto.
Voor de snelle lezers:
Strijklicht in Natuurfotografie
Als je in de natuur gaat fotograferen ben je meestal afhankelijk van de zon als lichtbron. Om invloed uit te oefenen op deze lichtbron, is de tijd van de dag waarop je fotografeert uitermate van belang.
In de bovenstaande foto springen de bomen in het oog en onderscheiden zichzelf nadrukkelijk van de achtergrond. Dit komt doordat deze foto met strijklicht is genomen. Dit kun je o.a. zien aan de lange schaduwen die de bomen op het gras maken.
In de onderstaande afbeelding kun je zien dat gedurende de dag en afhankelijk van het seizoen, de zon zich verplaatst. Hierbij veranderd uiteraard ook de richting van het licht.
Wanneer de zon laag aan de hemel staat, is het licht ideaal om landschapsfoto’s te maken. Het zonlicht strijkt nu als het ware over het landschap en geeft daarmee een gevoel van diepte aan je landschapsfoto’s.
Het strijklicht van de zon geeft een warme gloed en definieert de elementen in het landschap. Hierbij worden structuren en patronen in je natuurfoto extra benadrukt.
Zoals je in de afbeelding hierboven ook kunt zien, heb je tijdens de winter langer strijklicht dan tijdens de zomer. De zon blijft in de winter dichter aan de horizon en zal niet recht van boven schijnen.
Strijklicht in Portretfotografie
Als je portretten gaat fotograferen kun je heel goed gebruik maken van strijklicht. Ook vroeger in de schilderkunst werd door de grote meesters, zoals Rembrandt, veelvuldig van strijklicht gebruik gemaakt.
Hoe strijklicht gebruiken in portretfotografie?
In de foto hierboven kun je zien dat het licht van de zijkant op de man valt. Dit noemen we strijklicht. Dit type licht kenmerkt zich doordat het van de zijkant op een onderwerp valt. Hieronder twee voorbeelden hoe je dit type licht buiten en binnen kunt gebruiken.
- Binnen – Je kunt strijklicht creëren door je model binnen naast een raam te fotograferen. Zo komt er enkel licht van de zijkant en niet van boven.
- Buiten – Uiteraard is het ook mogelijk om buiten met een laagstaand zonnetje te fotograferen. Ook dan maak je gebruik van strijklicht, zoals in de onderstaande foto.
Tijdens portretfotografie met strijklicht, is het heel interessant om je model te laten bewegen. Zo kun je zien wat er gebeurd als het licht op verschillende delen van het gezicht valt.
Waarom strijklicht gebruiken bij portretfotografie?
- Diepte in de portretfoto – Doordat het onderwerp van 1 kant belicht wordt, zie je een lichte en schaduwzijde in het gezicht van de vrouw hierboven. Hierdoor ontstaat een gevoel van diepte en driedimensionaliteit in de portretfoto.
- Spanning in de portretfoto – Doordat er slechts een deel van de foto “goed” belicht is, zal het oog van de kijker vooral daarnaartoe getrokken worden. De omgeving van de vrouw op de foto hierboven is donker, bijna zwart. Hierdoor ontstaat spanning in de foto en word je als kijker naar het belichte gezicht getrokken.
Doordat er een lichte en schaduwzijde in het portret ontstaan, kun je het oog van de kijker sturen. Zo bepaal jij welke details in de foto uitgelicht worden. In de lichte zijde zijn meer details zichtbaar en aan de schaduwzijde wordt alles vlakker, soms zelfs volledig zwart.
Stuur je vragen en foto’s in
Heb je nog vragen over strijklicht, laat dan een reactie hieronder of in de Facebook groep achter. Ook kun je zelf foto’s insturen naar [email protected] of in de Facebook groep.