In 3 stappen na dit artikel weet jij:
- Welke camera instellingen je gebruikt met portretfotografie buiten
- Hoe je buiten de juiste locaties kunt scouten voor goede portretfoto’s
- Hoe je buiten omgaat met de verschillende soorten natuurlijk licht
Voor de snelle lezers onder ons, heb ik hieronder de twee belangrijkste vragen van dit artikel met antwoord genoteerd.
Camera instellen voor portretfoto’s
Hoe stel je jouw camera in als je buiten portretfotografie gaat beoefenen?
Dat is uiteraard afhankelijk van veel factoren, maar een paar handige basisregels helpen je alvast op weg.
- Kies een groot diafragma
- Sluitertijd minimaal 1/100s
- ISO-waarde zo laag mogelijk
Je camera instellingen om buiten portretfoto’s te fotograferen, zijn van allerlei factoren afhankelijk. Toch is uiteindelijk maar 1 ding echt belangrijk, namelijk een correcte belichting op het gezicht van je onderwerp.
- Camera instellingen voor beginners (diafragma, sluitertijd, ISO)
- 18 Portretfotografie tips voor beginners
Lichtmeting in je camera
Om ervoor te zorgen dat het gezicht van je onderwerp op een correcte manier belicht is als je buiten fotografeert, kun je gebruik maken van de lichtmeter die in je camera zit. Deze lichtmeter heeft meestal drie standen.
- Matrixmeting – Je meet het licht in de complete scene. Dit kan problemen geven als je een full-body portret maakt met een lichte of juist donkere achtergrond. De camera raakt in de war en zal over- of onderbelichten om te compenseren, waardoor het gezicht niet juist belicht is.
- Centrummeting – Deze lichtmeting geeft de meeste weging aan het midden van de scene. Als jij buiten een close-up portretfoto maakt, kan deze lichtmethode prima werken, aangezien het merendeel van de foto gevuld is met het gezicht van je onderwerp.
- Spotmeting – Fotografeer jij buiten een portret met verschillende lichtspots in het gezicht, dan is de spotmeting perfect. Zo kun je bijvoorbeeld het licht meten op de lichtste plek in het gezicht om te voorkomen dat de hooglichten verloren gaan.
Als je de juiste belichtingsmethode hebt bepaald, kun je daadwerkelijk gaan nadenken over de camera instellingen voor jouw portretfoto.
Diafragma, welke kies ik?
Over het algemeen wil je met portretfotografie je onderwerp uit de foto laten springen. Ook als je buiten portretten schiet, is het belangrijk om je onderwerp van de achtergrond te scheiden.
Door een groot diafragma te kiezen, kun je een kleine scherptediepte creëren en zo je onderwerp los maken van de achtergrond.
- Diafragma – Kies een groot diafragma en focus op de ogen van je onderwerp. Zo ontstaat er een prettige onscherpte, waarbij het gezicht van je onderwerp uit de foto springt.
Een groot diafragma is bijvoorbeeld f/2 of f/2.8. Gebruik je een lens met lang brandpuntsafstand (langer dan een 50mm lens), dan kun je een iets kleinere diafragma opening kiezen, bijvoorbeeld f/4 of f/5.6.
Sluitertijd om buiten portretten te fotograferen?
Als je buiten portretfotografie beoefent, heb je meestal te maken met een zeer harde lichtbron, namelijk de zon. Zeker als je overdag foto’s maakt en er geen wolken aan de lucht zijn, betekent dit dat je een zeer snelle sluitertijd nodig hebt.
Doordat je meestal portretten met een groter diafragma wilt fotograferen, zal je sluitertijd nog sneller wezen om te zorgen dat er geen overbelichting van het onderwerp optreedt.
- Sluitertijd – Fotografeer je buiten, dan heb je meestal te maken met veel licht. Om ervoor te zorgen dat je onderwerp niet overbelicht raakt, fotografeer je met een snelle sluitertijd van bijvoorbeeld 1/1000 sec. of nog sneller.
ISO-waarde als ik buiten fotografeer?
Buiten fotograferen doe je met een zo laag mogelijke ISO-waarde om ruis in je foto te voorkomen. Zeker overdag is er meer dan voldoende licht en blijft je ISO-waarde dus op de laagste stand van jouw camera. Meestal is dit ISO 50 of ISO 100.
De perfecte locatie voor een portret
Buiten goede portretfoto’s maken begint bij het vinden van de juiste locatie.
Om buiten de perfecte plek voor jouw portretfoto’s te maken, zijn er aantal dingen waar je op kunt letten.
- Zoek schaduwplekken
- Kies een rustige achtergrond
- Let op complementaire kleuren
Naast het kiezen van de juiste camera instellingen voor portretfoto’s buiten, is het belangrijk dat je een goede locatie kiest.
Als mijn locatie voor een buitenportret kies, probeer ik na te denken over de volgende dingen:
- Rustige achtergronden – Een goede portretfoto is een foto waarbij je op het onderwerp kan focussen. Als je buiten fotografeert kan het soms qua achtergrond erg druk worden. Voor je gaat fotograferen is het dus belangrijk een goede achtergrond te kiezen, zonder afleiding (geen rode bus op de achtergrond of gekke lijnen die door het hoofd van onderwerp snijden).
- Kleuren afstemmen – Je kunt met kleuren een hoop doen in je fotografie. Kleuren roepen emoties op en je kunt daarmee dus sturen in het gevoel van de kijker. Ik hou persoonlijk erg van rustige kleuren, zoals aardse tinten, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Probeer de kleuren van kleding af te stemmen op de locatie waar je fotografeert. Dat kan een complementaire kleur zijn (oranje en blauw), maar ook een kleur uit hetzelfde kleurenpalet als de kleding (bruine bladeren en kaki broek).
- Kies voor schaduw– Buiten fotograferen kan uitdagend zijn m.b.t. de belichting van jouw portretfoto. Om een egale belichting op het gezicht van je onderwerp te krijgen kun je jouw onderwerp in de schaduw plaatsen. Of althans, het gezicht van je onderwerp in de schaduw. Op die manier zorg je ervoor dat er enkel indirect licht op het gezicht van je onderwerp valt.
- Kleurzwemen op de locatie – Als je buiten fotografeert kan het licht dat op jouw onderwerp valt last hebben van kleurzwemen. Dit noemen we ook wel color casting. Dit fenomeen treedt op doordat de kleur van het licht veranderd als het reflecteert van grote objecten in de omgeving. Fotografeer jij in een bos met veel groen, dan zal het licht ook groener wezen. Dit kan problemen veroorzaken in bijvoorbeeld de huidtinten van je onderwerp. Om kleurzwemen te vermijden, kies een buitenlocatie met neutrale kleuren.
Gebruik Google Maps of Google Earth
Om locaties te scouten voor jouw fotografie sessie, kun je goed gebruiken van Google Maps en/of Google Earth. Zo kun je van te voren bepalen of een locatie gaat werken met wat jij voor ogen hebt.
Ik heb zelf een Google Maps kaart gemaakt waarop ik allerlei interessante locaties gepind heb. Zo heb ik door de jaren een archief van buitenlocaties opgebouwd.
Wat is goed licht voor portretten
Licht is ontzettend belangrijk voor een goede portretfoto. De kwaliteit van licht is zeer bepalend voor hoe de foto ervaren wordt.
Om buiten goed licht te vinden, heb ik een aantal simpele tips.
- Het gezicht is het belangrijkst
- Tegenlicht is een optie
- Kies de juiste tijd van de dag
Buiten portretten fotograferen heeft vele uitdagingen en goed licht vinden is er daar 1 van. Om ervoor te zorgen dat je visueel aansprekende portretten maakt, zijn er aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.
- Het gezicht is het belangrijkst – Als je een portretfoto buiten gaat maken, zorg er dan voor dat het gezicht goed belicht is. Een egale belichting op het gezicht geeft de kijker de rust om naar de persoon te kijken. Uiteraard kun je ook spelen met licht door bijvoorbeeld een lichtspot op 1 oog te laten vallen en je belichting daarop bij te stellen.
- Tegenlicht is een prima optie – Veel mensen denken dat je met tegenlicht niet kunt fotograferen. Een hardnekkige fabel die hoognodig ontkracht moet worden. Tegenlicht kan perfect werken als je het op de juiste manier gebruikt.
Doordat je het gezicht van je onderwerp aan de schaduwkant van het licht positioneert, valt er enkel indirect licht op het gezicht. Dit zorgt ervoor dat er geen gekke schaduwen te zien zijn, maar dat er een egale belichting over het hele gezicht valt.
Als je jouw onderwerp tegen een donkere achtergrond fotografeert, kun je met tegenlicht een rand om het hoofd / haar van je onderwerp creëren (rim light). Het lichte haar steekt immers af tegen de donkere achtergrond en zorgt ervoor dat je onderwerp uit de foto springt.
Zorg er met tegenlicht foto’s voor dat je de lichtbron zoveel mogelijk uit de foto laat om eventuele lens flare te voorkomen. - De juiste tijd van de dag – Buiten fotograferen betekent dat de lichtbron continue veranderd. De zon beweegt immers. De beste kwaliteit licht vind je over het algemeen vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dit komt doordat de zon dan laag aan de horizon staat en geen schaduwen werpt op plekken waar je het niet wilt hebben, zoals onder neuzen of in de oogkassen.
Doordat de zon laag aan de horizon staat, vult het gezicht zich egaal met licht en kun je gebruik maken van het warme licht dat de zon op dat tijdstip uitstraalt.
Mocht je toch overdag buiten portretten willen fotograferen, zoek dan natuurlijke afdakjes. Op die manier kun je ervoor zorgen dat er geen licht van boven op je onderwerp valt, maar dat het licht van voren komt en gekke schaduwen in het gezicht voorkomen worden.
Bekijk het licht op locatie met Apps
Om van te voren te kunnen bepalen hoe het licht op een bepaalde plek tijdens bijvoorbeeld het middaguur valt, kun je gebruik maken van handige apps.
Nu ben jij
Heb je nog vragen over hoe je buiten mooie portretten kunt maken, laat dan een reactie achter onder dit artikel.
Wil je tips over jouw portretfoto’s, stuur ze dan naar [email protected] en ik help je graag verder.
Veel succes met fotograferen!