Urbex fotografie inpaklijst – PDF Download

Photo of author

Wat neem je mee op urbex fotografie avontuur? Met mijn inpaklijst weet je zeker dat je niets vergeet!

GRATIS eBook - 9 Basistips Fotografie

Wat neem je mee als je urbex foto’s gaat maken? In dit artikel vind je een urbex inpaklijst zodat je goed voorbereidt start aan jouw urbex avontuur. Van fotocamera tot EHBO-set tot zaklamp, het staat er allemaal in.

Om goed voorbereidt op urbex fotografie avontuur te gaan, zijn er een aantal dingen die je moet doen en meenemen. Het belangrijkste voor je op pad gaat, is onderzoek doen naar de urbex locatie van jouw avontuur.

Wat kun je verwachten op de urbex locatie van jouw keuze?

Op basis van het antwoord op deze vraag kun je aan de slag met de inpaklijst voor urbex fotografie die je in dit artikel kunt downloaden. Zo weet je zeker dat je niks vergeet en dat je een onvergetelijk urbex avontuur tegemoet gaat.

Download de handige urbex inpaklijst als PDF

Inpaklijst urbex fotografie downloaden

Wat meenemen voor urbex fotografie

Als je op urbex avontuur gaat, ga je natuurlijk foto’s maken of video’s vastleggen. Om goed beslagen ten ijs te komen, heb ik een lijst met cameraspullen gemaakt waar je aan moet denken tijdens urbex fotografie.

Download de handige urbex inpaklijst als PDF

  • Camera – Allereerst, vergeet je camera niet! Je wilt ten slotte vast kunnen leggen wat je gezien hebt om thuis te kunnen laten zien hoe jouw urbex avontuur verlopen is.
  • Lenzen – Uiteraard heb je lenzen nodig om te fotograferen. Meestal zal je gebruik willen maken van groothoeklenzen om de ruimtes in z’n geheel in beeld te krijgen. Ook macrolenzen kunnen van pas komen als je details in een ruimte wilt fotograferen.
  • Videocamera – Ga je alleen foto’s maken of wil je ook een video van het urbex avontuur vastleggen? De meeste camera’s kunnen tegenwoordig fotograferen en video’s maken.
  • Drone – Een drone kan ideaal zijn om grotere buitenlocaties mooi vast te leggen. Besef wel dat je niet overal mag vliegen met een drone en dat je een certificaat nodig hebt als jouw drone zwaarder is dan 249 gram.
  • Action camera – GoPro’s of andere action camera’s kun je gebruiken om een first person view (POV) van jouw avontuur vast te leggen. Plaats de camera op een helm of maak hem vast aan je lijf om hem als bodycam te gebruiken.
  • Geheugenkaarten – Hoe meer hoe beter. Geheugenkaarten schiet je snel vol. Zorg dat je er dus voldoende bij je hebt. Bedenk goed of je voor 1 grote kaart gaat of meerdere kleintjes. Backup technisch kan het verstandig zijn je foto’s over meerdere kaarten te spreiden. In sommige camera’s kun je twee geheugenkaarten stoppen. Ideaal om zo direct in-camera een backup te schieten.
  • Extra accu(s) – Nog zoiets waar je er geen genoeg van bij je kunt hebben. Zeker de systeemcamera’s hebben maar kleine accu’s die zo leeg zijn als je een dag gaat fotograferen. Een extra accu meenemen is zeker geen overbodige luxe.
  • Oplader + Powerbank – Mocht je echt lang op pad gaan, dan kun je de oplader van je accu’s meenemen i.c.m. een powerbank. Zo kun je on-the-go je accu’s opladen.
  • Flitser(s) – Sommige urbex locaties kunnen erg donker zijn. Een goede externe reportageflitser kan dan uitkomst bieden.
  • Flitser trigger – Om jouw flitsfoto’s naar een hoger niveau te tillen, kun je de reportageflitser van de camera halen. Zo krijg je een stuk meer invloed op waar het licht vandaan komt. Om de flitser af te laten gaan heb je dan wel een flitser trigger nodig. Deze heb je in allerlei vormen en prijzen. Je kunt er ook voor kiezen een flitskoord te gebruiken. Qua afstand ben je dan wel iets beperkter.
  • Cameratas – Een degelijke cameratas kan niet ontbreken als je op urbex avontuur gaat. Om al je spullen veilig en handig mee te nemen, doe je er goed aan van te voren onderzoek te doen welke cameratas voor jou geschikt is. Ga je voor een rugzak, een slingbag of een trolley?
  • Grijsfilters – Als je in de volle zon gaat fotograferen kan het handig zijn om een setje grijsfilters mee te nemen. Je kunt zo een teveel aan licht tegenhouden en ervoor zorgen dat je kunt fotograferen met wijdere diafragma openingen. Zo kan je met kleine scherptediepte fotograferen en een mooie onscherpe achtergrond creëren.
  • Polarisatiefilter – Een polarisatiefilter kan handig zijn om reflecties tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan water of ramen waar je doorheen fotografeert.
  • Afstandsbediening – Soms gebruik je lange sluitertijden om te fotograferen. Bijvoorbeeld als er weinig licht is of als je een creatieve lange sluitertijd wilt gebruiken. Om bewegingsonscherpte tegen te gaan zet je de camera op een statief en gebruik je een afstandsbediening om de foto te nemen. Zo voorkom je eventuele trillingen en onscherpte in je foto’s.
  • Statief – Een statief is eigenlijk onmisbaar als je op pad gaat voor urbex fotografie. Rustig je hoek bepalen, de camera neerzetten op lastige plekken, een goed statief kan je daar goed bij helpen. Toch wil je geen zware last met je meedragen. Kijk daarom naar lichtgewicht aluminium statieven. Een beetje geld opzij zetten voor een goed statief krijg je nooit spijt van!
  • Gorillapod – Wil jij jouw camera of action camera gebruiken, maar is er geen goede plek voor een normaal statief? Een gorillapod kan uitkomst bieden doordat je hem praktisch aan alles vast kunt klemmen.
  • Monopod – Een monopod kan net dat beetje extra stabiliteit bieden wat je nodig hebt, maar vertraagd minder dan het opzetten van een volledig statief.
  • Schoonmaken – Als je op pad bent met urbex fotografie worden je cameraspullen snel vies. Het zijn ten slotte geen schone locaties. Een goede schoonmaakset met een lenzendoekje en blaasbalg is dan ook geen overbodige luxe.
  • GPS tagger – Als je exact wilt weten waar je gefotografeerd hebt, is het een optie om een GPS tagger aan te schaffen. Deze zorgt ervoor dat de coordinaten van jouw urbex locatie netjes in de EXIF-data van de foto worden opgeslagen.

Wat meenemen urbex algemeen & veiligheid

Naast het spullen om te kunnen fotograferen, zijn er nog veel andere dingen waar je aan moet denken tijdens jouw urbex fotografie avontuur. In de onderstaande lijst vind je handige dingen die je mee moet nemen, zoals een zaklamp, maar ook spullen die de veiligheid waarborgen tijdens jouw urbex reis.

Download de handige urbex inpaklijst als PDF

  • Zaklamp of led lamp – Om ervoor te zorgen dat je niet in het donker rond hoeft te lopen, is een goede zaklamp met voldoende batterijen zeker aan te raden. Het kan ook goed van pas komen als je met light painting aan de slag wilt gaan in jouw fotografie.
  • Oude kleding – Ga niet op pad in je nieuwe outfit. Reken erop dat je kleding vies wordt of zelfs scheurt als je ergens aan blijft hangen. Oude, maar stevige kleding is het beste.
  • Stevige schoenen – Ook qua schoeisel is het belangrijk goed na te denken voor je op pad gaat. Slippers zijn absoluut niet handig namelijk. Stevige bergschoenen, misschien zelfs met verstevigde neus, is aan te raden.
  • Werkhandschoenen – Urbex locaties zijn geen schone opgeruimde plekken. Soms zal je dus iets opzij moeten leggen of trekken om verder te kunnen (maak niks kapot!). Het is handig om in dat geval werkhandschoenen te dragen, zodat je je niet bezeerd aan oude spijkers of andere scherpe onderdelen.
  • EHBO-set – Stel je bezeerd je toch, dan is een EHBO-set onmisbaar. Controleer voordat je op pad gaat, of de set nog compleet is.
  • Laptop + oplader – Ga je langer op pad, dan wil je misschien in de avond wat foto’s kunnen bewerken. Een laptop en oplader zijn dan handig om bij je te hebben. Zo kun je direct wat foto’s op sociale media plaatsen.
  • Externe harde schijf – Als backup is een externe harde schijf onmisbaar op de wat langere urbex avonturen.
  • Cardreader – Om de foto’s van jouw geheugenkaarten op de laptop of externe harde schijf te krijgen, heb je een cardreader nodig. Soms zit deze ingebouwd in je laptop, maar zo niet, dan neem je een cardreader mee.
  • Deurklink – Het klinkt gek, maar je zal de eerste niet zijn die zichzelf opsluit door een deur zonder deurklink achter je dicht te laten vallen. Een eigen deurklink bij de hand zorgt ervoor dat je altijd weer verder kunt.
  • Zakmes / gereedschap – Je weet nooit wat je tegenkomt en welke tools je nodig hebt tijdens een urbex avontuur. Een zakmes met verschillende tools is altijd handig om bij te hebben.
  • Verrekijker – Als je grotere urbex locaties bezoekt kan het handig zijn om vooraf te bepalen waar je naartoe gaat. Een verrekijker kan dan ideaal zijn om de snelste en/of veiligste route te plannen.
  • Telescoopladder – Klimmen tijdens urbex fotografie hoort er eigenlijk gewoon bij. Sommige plekken zijn echter zo lastig, dat een uitschuifbare telescoopladder ideaal kan zijn.
  • Touw – Wil je geen ladder meesjouwen, dan kan een stuk touw de perfecte vervanger zijn als je ergens omlaag wilt abseilen (wees voorzichtig!!).
  • Opblaasboot – Ga je een locatie met water bezoeken, dan kan een opblaasboot noodzakelijk zijn om bij de locatie te komen.
  • Slaapzak – Ben je van plan een locatie meerdere dagen te bezoeken of misschien juist in de nacht om spannendere foto’s te maken? Neem een slaapzak mee zodat je ergens kunt overnachten.
  • Slaapmatje – Een betonnen vloer ligt nu eenmaal een stuk minder prettig dan een slaapmatje.
  • Eten en drinken – Dit is een absolute must en wordt vaak over het hoofd gezien. Zorg dat je meer dan voldoende eten en vooral drinken bij je hebt.

Conclusie

Urbex fotografie is ontzettend leuk om te beoefenen. Door eerst te bedenken welke urbex locatie(s) je wilt bezoeken, kun je bepalen wat je mee moet nemen.

Met de inpaklijst in dit artikel kun je aan de slag om jouw urbex avontuur tot in de puntjes voor te bereiden. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte zaken komt te staan en jouw urbex foto’s prachtige kunststukjes worden.

Heel veel succes met fotograferen en als je vragen hebt, laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Ik ben Sjoerd, oprichter van FotografieBeginner.nl en sinds 2011 professioneel fotograaf van beroep. Mijn doel is iedereen met een passie voor fotografie te leren hoe je betere foto's kunt maken.

Lees verder en deel je mening

Deel je mening